Sumirali smo: Koji bi bio rezultat i koliko bi trajao "El klasiko" da je sudija koristio VAR?!

Marko Đinđić
Foto : pixabay.com

Kao i svaki "El klasiko" do sada, najveći derbi na svetu nam je i u vikendu koji je za nama doneo sve što smo očekivali od takve fudbalske predstave. Tenzija, napetost, emocije, fudbalski spektakl, genijalne poteze, sjajne golove i još mnogo toga, ali ono što je bacilo senku na ovaj meč su kontroverzne situacije.

Upotreba VAR-a od sledeće sezone zasigurno će poboljšati igru i svesti sudijske greške na minimum. Da li bi VAR tehnologija promenila tok, a na kraju i sam ishod ovog "El klasika" da je korišćena u nedelju uveče?

var-tehnologija
Foto: FIFA.com

Pad Luisa Suareza u kaznenom prostoru 

U 12. minutu utakmice Urugvajac je pao posle kontakta sa Kejlorom Navasom unutar šesnesterca. Na usporenom snimku, po proceni fudbalskih stručnjaka, situacija se opisuje kao pola-pola i po postavljenom kriterijumu, glavni arbitar sam odlučuje da li je penal. Sudija nije imao dileme da li je penal, odmahnuo je glavom i pokazao da se igra nastavi, tako da se VAR u ovoj situaciji verovatno ne bi ni koristio .

Žuti karton Mesiju

Sudija je bio dovoljno blizu mesta događaja, video celu situaciju i start Mesija nad Ramosom, takođe po njegovom kriterijumu odlučio da ovaj start nije za crveni karton, tako da i u ovoj situaciji VAR ne bi bio korišćen.

Start Bejla nad Umtitijem

Nekoliko minuta nakon početka drugog poluvremena, velški fudbaler startovao je s leđa nad francuskim defanzivcem, nagazivši ga kramponima po desnoj nozi. Sudija nije dobro video situaciju pa Bejl nije dobio ni žuti karton za taj start. Upotrebom VAR tehnologije i pregledom snimka, nema sumnje da bi Bejl za ovaj start dobio direktan crveni karton, pa bi tako Real prvi ostao sa igračem manje.

Isključenje Roberta 

Sudija je potez Roberta nad Marselom okarakterisao kao previše agresivan pa je tako bez razmišljanja Barseloninog fudbalera poslao u svlačionicu. U ovoj situaciji VAR ne bi intervenisao, osim ako neko od pomoćnih sudija ne bi sugerisao glavnom da to nije ipak bio start za isključenje.

Drugi pogodak Barselone 

VAR po svojoj osnovi pregleda sve situacije koje su prethodile golu, tako da bi pregledom Mesijem gol verovatno bio poništen zbog faula koji je bio nad Rafaelom Varanom od strane Luisa Suareza. Nedosuđeni faul direktno je uticao da Barsa dođe do prednosti od 2:1.

Rakitić u ofsajdu 

Nedugo zatim, Barseloni je poništen čist gol Luisa Suareza zbog navodnog ofsajda u kome se našao Ivan Rakitić. Na usporenom snimku se može videti da ofsajda nije bilo, što bi pregledom VAR-a dovelo do promene odluke glavnog sudije i priznatog pogotka za Barselonu

Penal nad Marselom 

U 76. minutu, levi bek Reala pao je u kaznenom prostoru protivnika posle starta Đordija Albe. Sudija je odmahnuo rukom i pokazao da se igra nastavi, a usporenim snimkom došlo se do zaključka da je start Albe bio čist penal koji nije sviran u korist Madriđana. Sudija bi u ovakvim situacijama upotrebio VAR tehnologiju i pregledom snimka sasvim sigurnom dosudio penal za Real, uz žuti karton za levog beka Barselone.

.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još