Stadioni SP 2018: Svemirski brod kao rezultat "Zidanja Skadra" na Krestovskom

REDAKCIJA
Foto: pixabay.com

Kao u srpskoj epskoj narodnoj pesmi “Zidanje Skadra”, tako je i ruska izgradnja “Zenit Arene” trajala godinama, a da nije ni makla od početka.

Stadion u rodnom gradu Vladimira Putina zvanično je počeo da se “gradi” 2006. godine i trebalo je da bude gotov dve godine kasnije, sa kapacitetom od 67 000 gledalaca.

Međutim, da bi se objasnilo šta se događalo sa tim projektom i koliko je kasnio u startu, dovoljno je reći da 2012. godine čak ni kompletna dokumentacija za početak radova još nije bila gotova!

Prvi izvođač radova je u julu 2016. godine raskinuo ugovor, jer mu grad Sankt Peterburg nije isplatio ugovorenu sumu.

Objekat je bio napušten jedno vreme, pa je kasnije drugi izvođač nastavio posao i završio stadion.

Još jedna kontroverza vezana za ovo zdanje je što je otkriveno da je 110 Severnokorejaca radilo na crno u završnoj fazi njegove izgradnje, živeći u katastrofalnim uslovima.

Kako je Sankt Peterburg jedan od najlepših gradova na svetu, a uz to i rodno mesto predsednika Rusija, jasno je da ni novi stadion nije mogao da bude običan.

Kako tvrde brojni izveštači medija sa Zapada, “Zenit Arena”, koju u gradu Rusi popularno zovu “Krestovski”, vredela je svakog dolara i svakog dana čekanja.

Stadion je urađen u prelepom, grandioznom stilu i spolja izgleda kao pravi svemirski brod!

Foto: pixabay.com

Ali, opet uz dve mane… Kažu da krov na pojedinim mestima prokišnjava, za šta su krivi kormorani, koji vole da se gnezde i da prave štetu. I drugo je što teren vibrira sedam puta više od dozvoljene amplitude, što bi moglo da utiče na fudbalere tokom utakmica.

Srbi imaju poseban razlog da budu vezani za ovaj stadion.

Naime, u analima fudbala ostaće upisano da je prvi gol na “Zenit Areni” postigao – Branislav Ivanović.

Rusi stadion popularno zovu “Krestovski”, zato što se nalazi na Krestovski ostrvu, jednom od delova Sankt Peterburga.

Kada se završi Svetsko prvenstvo, ovo zdanje ostaće na korišćenje Zenitu, koji će se tada definitivno oprostiti od svog “Petrovski” stadiona.

Foto: pixabay.com
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još