Stadioni SP 2018: "Kazanj arena" – Rubinov rubin

REDAKCIJA
Foto: Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)

Stadiona Rubina u Kazanju spada među najlepše ruske stadione, a nije ni čudo ako se zna da je projekat za njega radila kompanija Populos, koja je dizajnirala i “Vembli” i “Emirejts” u Londonu.

Kako kažu, ako se slučajno izgubite negde u centru Kazanja, te prestonice Tatarstana, samo pogledajte u vis i sigurno ćete negde uloviti okom neki deo stadiona, da se na osnovu njega orijentišete.

Ono po čemu je “Kazanj arena” poznata i u Rusiji i u Evropi je najveći ekran na otvorenom koji postoji, a koji se nalazi na spoljnim zidovima stadiona, tako da gledaoci dok ne uđu na tribine ili slučajni prolaznici sa druge strane ulice, imaju utisak kao da su se našli ispred nekog gigantskog televizora.

Stadion Rubina je završen u predviđenom roku: počeo je da se gradi 2010. a završen je 2013. godine.

Građani Kazanja sa ponosom kažu da je njihov fudbalski hram prvi završen od svih predviđenih da se na njima igra Svetsko prvenstvo!

Od dana kada je Vladimir Putin postavio kamen temeljac prošlo je tačno 36 meseci, od maja do maja, dok nisu radovi završeni.

Na njemu su već odražana brojna velika takmičenja, od Kupa konfederacija, preko Univerzijade, pa do Svetskog prvenstva u – vodenim sportovima!

Tada je na travu bio izgrađen montažni olimpijski bazen, tribine pregrađene panoima i zavesama i dobio se jedinstveni osećaj plivačkog i vaterpolo šampionata na sred fudbalskog stadiona.

Kako je najavljeno, slične manifestacije će nastaviti da se održavaju na “Kazanj areni” i kada se završi SP u fudbalu.

To nije ništa neobično, jer iako je Rubin ne tako davno bio šampion Rusije i predstavnik u Ligi šampiona, ima jako malu posetu na svojim fudbalskim mečevima u prvenstvu.

Prosečno, tek nešto više od 8.000 gledalaca dolazi da gleda zeleno-crvene, a novi stadion ima kapacitet za čak 45.000 navijača.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još