Stadioni SP 2018: "Volgograd Arena" – Na poprištu Staljingradske bitke!

REDAKCIJA
Foto: Ilustration by Getty Images

Svaki pedalj ruske zemlje na kojoj su nikli stadioni za Svetsko prvenstvo mogao bi da ispriča neku interesantnu istorijsku priču, ali nijedan kao mesto na kojem je podignuta Volgograd arena.

U jugoistočnom delu Rusije, na obali reke Volge, od 17. jula 1942. do 2. februara 1943. odigrao se jedan od najvažnijih događaja u ljudskoj istoriji i verovatno detalj koji je odlučio ishod Drugog svetkog rata – Staljingradska bitka.

To je najkrvaviji obračun u istoriji ratovanja, jer se smatra da je tokom borbe za Staljingrad na obalama Volge izgubilo živote između 1,5 i dva miliona ljudi.

Od 2015. godine na mestu gde se nekada nalazio “Centralni stadion”, koji je bio dom fudbalera Rotora, počeo je da se krči prostor za izgradnju novog objekta na ponos svih Rusa.

Tokom kopanja temelja pronađeno je čak 11 bombi preostalih iz vremena Staljingradske bitke, što i nije previše iznenadilo domaće stanovništvo, koje tvrde da je čitav prostor nekadašnjeg Staljingrada, čim se malo zagrebe ispod površine, prepun “suvernira” iz čuvenog obračuna Rusa i Nemaca.

“Volgograd arena”, koja će moći da ugosti 45.568 gledalaca, nalazi se u podnožju brda Mamajev Kurgan i čuvenog monumentalnog spomenika “Majka otadžbina zove”, podignutog upravo u znak sećanja na Staljingradsku bitku, a koji je u tom trenutku bio najviši na svetu.

Stadion je građen od juna 2015. do kraja novembra 2017. godine i koštao je oko 280 miliona dolara.

Nedavno se pojavio i jedan neobičan, ali potencijalno ozbiljan problem – skakavci!

Naime, ovi insekti stižu sa obala Volge i uglavnom se hrane usevima u jugoistočnoj Rusiji, ali kako obožavaju zelenilo pojavila se mogućnost da opustoše travnati teren!

Tako je posle intervencije poljoprivrednih eksperta jedno vreme postojala ekipa stražara koja je brinula samo da skakavci ne izvrše invaziju na teren.

Stadion će po završetku Mundijala verovatno biti ustupljen na korišćenje Fudbalskom klubu Rotor, ali će i kapacitet biti umanjen za 10.000 sedišta.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još