Stadioni SP 2018: Jekaterinburg arena – S dvogledom na utakmicu!

REDAKCIJA
Foto: Michael Regan/Getty Images)

Kad se Rusi dosete…

 

Stadion u Jekaterinburgu u drugoj polovini prošle godine još nije zadovoljavao kriterijume FIFA, čiji predstavnici nisu bili zadovoljni kapacitetom.

 

Tako su Rusi pribegli originalnom rešenju, tako što su otvorili čitavu jednu stranu stadiona i izgradili tribinu van njega!

 

Montažna tribina, sastavljena od „milion“ skela, povećala je kapacitet sa 27.000 na optimalnih 35.696 mesta.

 

Neki su smatrali ideju originalnom, drugi su se podsmevali, ali su domaćini svakako pobudili interesovanje medija i sad svi znaju za neobični stadion u Jekaterinburgu.

 

Oraganizator, koji je u renoviranje stadiona na kojem igraju fudbaleri Urala potrošio oko 200 miliona dolara, tvrdi da je sve bezbedno i da su montažne tribine sigurne, ali kad se završi Mundijal one će svakako biti uklonjene.

 

Inače, od stadiona domaćina Svetskog prvenstva samo je legendarni „Lužnjiki“ stariji i to godinu dana od „Centralnog stadiona“ koji postoji od 1957. godine.

 

Na njemu je održano više od 1.000 velikih sportskih, ne samo fudbalskih manifestacija, a jedna od najpoznatijih je Svetsko prvenstvo u brzom klizanju još 1959. godine.

 

Na istom mestu gde je izgrađen stadion nekada se nalazio velodrom.

 

I sada osim što zadovoljava kriterijume UEFA i FIFA, „Centralni stadion“ ili privremeno „Jekaterinburg arena“, ima sve neophodne komponente za održavanje najvećih atletskih takmičenja.

 

Inače, ovaj stadion je već od 2006. do 2011. pretrpeo jedno veliko sređivanje, ali mu je bila neophodna još jedna rekonstrukcija onog momenta kad je izabran da bude domaćin najboljim fudbalerima planete.

 

Jekaterinburg je najistočniji grad domaćin Mundijala i jedini u azijskom delu Rusije.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još