Na današnji dan, pre 44 godine: Najubedljivija pobeda "plavih" na Mundijalima ikada!

Srđan Orsić
Foto: ZouTube screenshot

U okviru takmičenja na Mundijalu u Nemačkoj 1974, reprezentacija naše tadašnje države ostvarila je na današnji dan pre tačno 44 godine najubedljiviju svoju pobedu u istoriji Svetskih prvenstva, i rezultat koji i danas stoji, uz trijumf naših suseda Mađara nad El Savladorom od 10:1 u Španiji 1982, kao pobeda sa najvećom razlikom u golovima ikada na smotrama najboljih svetskih fudbalera!

Nakon što smo na otvaranju istog Mundijala sa tada aktuelnim svetskim prvacima, Brazilcima, odigrali utakmicu bez golova i pobednika, selekcija Zaira platila je danak svome neiskustvu protiv jedne od najboljih generacija u istoriji jugoslovenskog fudbala, koja je sa lakoćom napunila do vrha mrežu selekcije iz Afrike na "Parkstadionu" u Gelzenkirhenu.

Naš tim igrao je u sasatavu: Maricć, Buljan, Katalinski, Bogićevvić, Hadžiabdiž, Aćimović, Oblak, Šurjak, Petković, Bajević, Dzajić, a selektor je bio legendarni Miljan Miljanić.

Toga dana, hett-trik je postigao Dušan Bajević, a po jednom su mrežu nesrećnih Zairaca pogađali Dragan Džajić, Ivica Šurjak, Josip Katalinski, Vladislav Bogićević, Branko Oblak i Ilija Petković.

"Plavi" su takmičenje u grupi završil kao prvi, nakon remija sa Škotskom, ali su u novoforemljenoj grupi zabeležili sve poraze, i naciju koja je čekala da kući donesu titulu svetskih šampion razočarali kao malo koja generacije pre i posle na Svetskim prvenstvima.

Šampion sveta tada je bio domaćin, Zapadna Nemačka, koja je u Minhenu pobedila u velikom finalu ekipu Holandije, koja je demonstrirala "totalni fudbal" i koja je ostala upamćena kao revolucionarni tim, koji je celo shvatanje najvažnije sporedne stvari na svetu izmenio iz korena.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još