Novinari HRT preprodavali na crno službene ulaznice za Mundijal

Srđan Orsić
Foto: Pixabay.com

Hrvatskla je ovoga leta ostvarila nezapamćen uspeh i plasirala se u finale Svetskog prvenstva u Rusiji.

Euforija u našem susedstvu – sasvim zasluženo, moramo da dodamo – trajala je dugo, i svi su želeli da u uspehu učestvuju na svoj način. Neki su se sa fudbalerima od srca radovali, neki iskoristili trenutak za ličnu promociju, a neki su ugrabili i sjajnu šansu da se okoriste i zarade, misleći da neće biti uhvaćeni "sa rukama u medu".

Naime, ovih dana isplivala je na površinu i afera oko preprodaje ulaznica za samo finale Mundijala, koje su na crnom tržištu na dan meča prodavane po neverovatnoj ceni od čak i 20 000 evra po komadu!

Kako je istraživačko telo FIFA proveravalo serijske brojeve ulaznica koje su na ovaj način puštene u promet, otkiveno je i odakle su iste došle, tj. ko je bio njihov početni vlasnik.

Kada se klupko odmotalo, FIFA je poslala dopis sa obavezom izjašnjenja EBU (European Broadcasting Union), mreži evropskih televizijskih kuća, a oni su, po serijskim brojevima, prosledili dalje dopis Hrvatskoj radioteleviziji, jer su četiri sporne ulaznice bile, kako je ustanovljeno, njeno vlasništvo.

Navodno, HRT uošte nije bio upoznat o trebovanim kartam za finale u njihovo ime, a kada je ceo slučaj podrobnije ispitan, otkiveno je, kako javlja zagrebački "Jutarnji list", i ko je trebovao te karte, a kasnije i trgovao istima.

Reč je o, kako hrvatske kolege nezvanično kažu, o sportskom komentatoru i međunarodnom koordinatoru HRT, odnosno o Dragi Ćosiću i Saši Dediću, a kako je istraga pokazala, nije trebovano samo četiri ulaznice za finale, nego čak 40 karata za razne mečeve na turniru!

Foto: Printscreen YouTube

Neimenovani izvor iz HRT-a za "Jutarnji" je izložio celu nezavidnu situaciju u kojoj se njegova medijska kuća našla:

Prozvane kolege rukovodstvu su rekle da su ulaznice za utakmice na Mundijalu podelili svojim prijateljima i da pojma nemaju da li sui ih ti njihovi prijatelji iskoristili za odlazak na stadione ili su te karte prodali.

Međutim, dalja istraga pokazala je da je u ime HRT-a čak četrdeset ulaznica za SP zatraženo nekoliko meseci pre početka sportskog događaja, kao i da niko sa hrvatske televizije nije znao da je neko ulaznice tražio.

Sigurno je da karte nisu dobili radnici HRT-a, niti poslovni partneri. Preko EBU i FIFA saznali smo da su dva naša zaposlena u ime HRT-a, bez našeg znanja, tražila i dobila ukupno četrdeset ulaznica, kojima su potom raspolagali prema sopstvenom nahođenju.

U toku je, kako isti izvor otkriva, i disciplinski postupak protiv imenovanih radnika, a o svemu je obavešteno i hrvatsko državno tužilaštvo.

Drago Ćosić, legenarno TV lice i još poznatiji glas sa TV prenosa iz Zagreb i iz zagrebačkih studija, o svemu je dao samo ovakav komentar:

Žao mi je, ali baš ništa na ovu temu ne mogu da kažem!

Mogu li Hrvati da pobede Portugal?

Ostavi komentar
1 Komentar
  1. […] što je nedavno otkriven skandal na Hrvatskoj radioteleviziji, u kojem su novinari te medijske kuće otkriveni da su na crnom…, novi skandal izbio je u našem […]

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još