Antonjin Panenka: fudbalska bajka o kornjači i brkatom češkom zecu

Srđan Orsić
Foto: Valerio Pennicino/Getty Images for Golden Foot

Drugog decembra 1948, u Pragu, tadašnjem glavnom gradu Čehoslovačke, rođen je Antonjin Paneka, fudbaler koji ima tu čast da se po njemu zove jedan poseban potez u najlepšoj igri na svetu.

Danas vitalni sedamdesetogodišnjak, besmrtan je postao u fudbalskom svetu kada je jedne beogradske noći, sada već davne 1976, u najvažnijem meču godine, naočigled naše publike na tribinama stadiona Crvene zvezde, pokazao hrabrost dostojnu epskih junaka, toliko nekarakterističnu za pitomi narod iz kojeg dolazi.

Naime, u odlučujućem momentu finalnog meča Evropskog prvensta u fudbalu u našoj zemlji 1976, oči u oči sa legendarnim nemačkim golmanom Sepom Majerom, našao se čovek čija spoljašnjost ni po čemu nije ukazivala koliko će legendaran potez izvesti samo par trenutaka kasnije.

Ipak, pogled pijanog strica iz zavičaja sakrivao je hrabrost samuraja, a sintetički adidasov šorc krio je muškost veličine standardnih gajdi.

Zalet od par koraka, pa zastoj, potkopana lopta koja poleće zajedno sa krečom sa bele tačke i uleće u mrežu kao alkoholičar u kafanu – malo po strani, ali pravo kroz vrata.

Panenka diže ruku i slavi, Čehoslovaci su postali, ničim izazvani, prvaci Evrope u Beogradu 1976, a ovaj udarac, momentalno je u svetu prozvan njegovim imenom.

Fudbaler praškog Bohemijansa, za koji je debitovao sa samo dvadeset godina, i u kojem je – uz epizode u Austriji, gde je sa Rapidom dva puta bio šampion, te nastupao i za Sant Pelten i bečki Slovan – tokom života obavljao se funkcije u klubu, od vodonoše na treninzima prvog tima, do predsednika, upisao se u sve fudbalske anale, ne zaradivši niakda veliki novac u karijeri, ali ostvarivši san i donevši svojoj zemlji amforu šampiona Starog kontinenta.

Da sam tad promašio, drugovi bi me poslalli u rudnik,

pričao je, nakon pada socijalizma, o toj večeri čovek koji je ovim potezom zaslužio nebrojene krigle Gambrinusa, Krušovica, Staropramena, Kozela, te čast da u celoj Češkoj uživa i danas status kultnog heroja.

2008. godine, povodom češkog dana državnsoti, tadašnji predsednik odlikovao ga je Ordenom zasluga za narod u oblasti sporta, ali je Panenka ostao isti dobrodušni i srdačni "lik", koji sa osmehom evocira uvek rado uspomenu na najvažniji trentuak svoga – može se slobodno reći, a ne preterati – života.

Kao da znamo da ovi brkovi kriju neki osmeh rezervisan samo za tu priču, redak, ali iskren, pobednički, bez cinizma, onako dobrodušan i prostosrdačan.

Česi i Slovaci nisu te večeri bili bolji od Zapadnih Nemaca, ali su bili drskiji.

Jedan među njima, bio je ludački hrabar.

Možda samo tad i više nikad u životu, ali, ispostavilo se, i to tad je bilo dovoljno da uđe u večnost.

Nasuprot nemačkoj mašini sa zapada, kontra moćnom mercedesu koji grabi autobanom, surduknuli su se u leru niz makadamisan breg k’o Rusi pijani Česi i škoda je stigla prva na cilj.

Priča o kornjači i brkatom zecu, simbolu Bohemijansa, praškom majstoru za prekide i njegovoj odluci da bude genijalan u trenutku kada se ide na sve ili ništa, jedna je od onih koje čine fudbal najlepšom i najvažnijom igrom na svetu.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još