Plava zvezda = Vojvodina

Srđan Orsić
Foto: StarSport

Na kraju jedne neuspšene polusezone, dok se navijači FK Vojvodina prisećaju starih i sa jednakim žarom priželjkuju nove uspehe, pažnju želimo da vam skrenemo na jedan na prvi pogled možda i ne odmah primetan detalj na Vošnom čuvenom pola belom – pola crvenom dresu.

Iako je u krupnom kadru uniforme "Stare dame" sićušan i često objektivima kamere nevidljiv, sa pravom svi Vojvodinaši mogu i moraju na ovaj detalj biti ponosni.

Taj detalj, prisutan od samog osnivanja kluba, od 6. marta 1914, koji jeste i treba da bude sinonim za Vojvodinu, na isti način na koji su to vremenim postali termini Voša, Stara Dama, Lale, Firmaši i Slaninari, je plava zvezda, integralni deo grba najvećeg srpskog fudbalskog kluba u panonskoj ravnici.

Ona krasi Vošin amblem, štit koji u svaku devedesetominutnu bitku na grudima iznose novosadski momci na terenu, i predstavlja mnogo više od pukog heraldičkog simbola.

Naime, u vreme kada su u Austrougarskoj zakonom bile zabranjene sve slovenske nacionalne organizacije, a posebno one sa srpskim predznakom, kada je nastao slavni klub sa stadiona "Karađorđe", suludo hrabri novosadski školarci, studenti i radnici koji su osnovali Vojvodinu, osim najlepšeg imena, dali su joj i najlepše boje, boje naše nacionalne zastave.

Po ugledu na prašku Slaviju, koja je na isti način sakrila na najvidljivije mesto, na svoj dres, slovenske boje, i osnivači Vojvodine rešili su da našu trobojku podele na dve jednake, belu i crvenu polovinu, a preostalu plavu boju, onu koja nosi najviše značenja, istakli su posebno, simbolom plave zvezde zašivene na čistoj, beloj polovini dresa.

Sa idejom da uvek i svuda nastupaju odenuti u boje svoje zastave, istu simboliku preneli su sa dresa i na grb kluba, na kojem se od samog početka, pored ćiriličnog pisma kojim je ispisano ime ovog velikog kluba, nalazi ista plava zvezda.

U godinama formiranja jedinstvenog predratnog šarma koji je "Staru damu" učinio velikanom kakav danas jeste, znalo se da u našem fudbalu i sportu uopšte plava zvezda simbolizuje upravo novosadsku Vojvodinu.

Bilo da je bila istaknuta sama kao grb kluba, na dresovima ili službenim dopisima iz onog vremena, bilo da je bila deo značke koju sa sa ponosom na reveru nosila gradska gospoda, ili na đačkoj ili radničkoj kapi novosadski školarci, radnici i mangupi, plava zvezda je bila vojvodinaški znak raspoznavanja, simbol najviših težnji i dostignuća, sve do Drugog svetskog rata, kada je ona, kao i samo postojanje ovog kluba, automatski zabranjena.

Nakon oslobođenja, 23. oktobra 1944, nove vlasti su sva jasno određena građanska i nacionalna udruženja zabranile, a gradski srpski fudbalski klub, izbegavši na sreću preimenovanje u FK Kombajn ili NK Šrafciger (što su zaista imena koja su hteli da mu nametnu isti oni koji su tada osnivali u prestonici neke nove klubove) nastavio je da živi pod imenom Sloga, ali bez svoje plave zvezde na grbu.

Vraćanjem imena Vojvodina, Vojvodini je vraćen samo deo njegnog predratnog ponosa, jer joj je zabranjena upotreba izvornog grba, a njenu plavu zvezdu, simbol mudrosti, čežnje i želje, zamenila je ona tada obavezna, crvena.

Uz ćirilicu koju je uspela da na grbu i tada zadrži, borila se Voša za vrednosti plave zvezde sve dok nije došlo vreme njenog povratka.

Generacije koje su igrale najlepši fudbal u Jugoslaviji, velikani poput Vujadina Boškova, Ilije Pantelića, Toze Veselinovića, Silvestera Takača i drugih legendi, otelotvorenje su svih vrednosti koje su od početka neraskidivo povezane sa plavom zvezdom sa originalnog grba.

Znajući da se bore u timu koji uvek nastoji da na terenu ostvari najviše na najlepši mogući način, novosadski fudbaleri pobeđivali su bogate i moćne evropske fudbalske veličine poput Rome, Milana, Atletiko Madrida, Seltika, Fiorentine, Notingem Foresta…

Odlaskom onih koji su Vojvodini nametnuli petokraku zvezdu drugačijeg značenja i boje, stekli su uslovi da Slaninari ponovo sa ponosom istaknu njihovom plavom zvezdom ko su, šta su, za šta se i na koji način bore.

Jurišajući u nove evropske pohode sa plavom zvezdom na svome mestu, na grbu na pola belom-pola crvenom dresu, pobeđiva je do sada Vojvodina i Bastiju, Rapid, Bursaspor, Sampdoriju, i upravo zbog toga ne sme ni najmanje da se uplaši ni jednoga rivala, ni u zemlji ni u inostranstvu.

Poštujući svakog protivnika, u svaki meč ulazili su momci sa "Karađorđa" nošeni jedinstvenim novosadskim duhom, predstavljenim svojom plavom zvezdom na grbu, znajući da na njihovom stadionu svaki gost može da bude savladan.

Uspeli su Vojvodinaši da svome stadionu vrate njegovo izvorno ime, i danas se on zove, kao i 1924. kada je podignut, "Karađorđe".

Novosađani sa ponosom koriste taj termin kao sinonim za dom svojih fudbalera, i tako treba da bude i sa Vošinom plavom zvezdom.

Veliki pesnik, Novosađanin i Vojvodinaš Mika Antić, tražeći smisao života, našao ga je u svojoj poeziji baš u Plavoj zvezdi.

Od samog početka i više od jednog veka, plava zvezda je bila, jeste i ostaće i simbol FK Vojvodina.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još