Frenk Lampard, genije na terenu i pored aut linije

Srđan Orsić
Photo by Michael Regan/Getty Images

Vrlo lako i često – ponekad, bez opravdanih razloga – sportski novinari nekom fudbaleru pridodaju epitet genija, gotovo uvek zbog njegovih poteza na samom terenu, a ne kao odraz njegove prave, zvanično izmerene inteligencije.

Kada bi se po Mensinim standardima određivalo ko iz fudbalskog sveta sme da se naziva genijem, jedno ime bilo bi u samom vrhu lista

Naravno, to je Frenk Lampard, fudbaler sa koeficijentom inteligencije preko 150, koji ga izdvaja u 0.1 svetske populacije.

I takav, sa zvanino potvrđenim vrhunskim intelektualnim sposobnostima, "Super Frenk" bio je i ostao i "čovek iz naroda", jedan od omiljenih likova navijača i prijatelja fudbala širom sveta.

Kao sin bivšeg fudbalera čije ime nosi, Frenka Lamparda Seniora, kapitena Vest Hema, te kao rođak trenera Harija Rednapa, mladi Frenk nije u životu mogao da pobegne od fudbala, sve da je to i hteo – a nije.

Od detinjstva izdvajan kao jedan od najvećih talenata svoje generacije, sa lakoćom se probio – posle kraće pozajmice u Svonsiju – do prvog tima Vest Hema, a onda su usledili Čelsi, zvezdani trenuci, pa Mančester i Njujork Siti, pa kraj jedne velike karijere, samo da bi započela ona druga, trenerska.

I van terena, Frenk je jednako – možda i više! – zanimljiv kao čovek i svestrana ličnost.

Ume, pored svega, i da popije, da se posvađa, da ga policija privede, a jednom prilikom, nakon famoznog 11. septembra, priveden je jer se u pijanom stanju podsmevao američkim turistima koji su se zatekli u istom hotelu sa fudbalerima Čelsija, ne izražavajući, kako je navedeo u zapisniku "ni najmanju trunku žalosti za tragediju u Njujorku".

Kao srednjoškolac, zabeležio jedan od najboljih rezultata ikada na maturi iz latinskog jezika.

Objavio autobiografiju koju je zaista sam i napisao, te više knjiga književnosti za decu, postavši i cenjeni autor na tom polju.


U privatnom životu, ženio se i razvodio, braneći uvek, pre svega i više od svih, svoju decu od uplitanja javnosti u njihov porodični život i (ne)prilike.

Na terenu je pokazao da fudbal može da se igra kao šah, uz više razmišljanja nego trka u prazno, a na menadžerskoj poziciji, iskreno, svi očekujemo da pokaže još više.

Za početak, neka dogura Derbi nekako do Premijer lige i što dalje u FA kupu ove sezone – od njega i više nego dovoljno za blistav početak.

Na tom putu, današnja stanica je meč sa Redingom, od 16:00, na "Prajd parku", domaćem terenu njegovog kluba.

Svi očekuju da Lampard postane u Derbiju novi Klof.

Svi znaju da on to može i hoće, ali, da li će ga neko preoteti iz redova "Ovnova" već narednog leta, ili će ostati da završi započetu misiiju, zavisiće od postignutih rezultata.

U ime svih onih kojima je fudbal više od najvažnije igre na svetu, želimo mu od srca sve najbolje na putu do slave i na trenerskoj klupi!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još