Kraj na Svetskom prvenstvu - Von se penzioniše u Oreu - Admiral Bet SPORT

Kraj na Svetskom prvenstvu – Von se penzioniše u Oreu

Dušan Ninković
Foto: Instagram

Jedna era alpskog skijanja završiće se na predstojećem Svetskom prvenstvu. Lindzi Von, najuspešnija takmičarka u istoriji alpskog skijanja, voziće poslednje dve trke u karijeri. Na kraju neće biti u mogunosti da obori Stenmarkov rekord po broju pobeda u Svetskom kupu.

Lindzi Von je rođena u Sent Polu u Minesotu pre 34 godine. Tokom karijere u alpskom skijanju profilisala se kao najbolja takmičarka u ovom sportu svih vremena, o čemu govori broj njenih pobeda. Te rekorde koje je postavila uskoro bi mogla da počne da stiže Mikaela Šifrin, a iskusnija Amerikanka neće imati više prilike da pobeđuje u Svetskom kupu.

Osvajačica 10 Olimpijskih medalja, po tri zlatne i srebrne uz četiri bronze. Na Svetskim prvenstvima je prigrabila sedam odličja, a u Svetskom kupu je upisala 82 pobede. Pored toga, još 55 puta se našla na podijumu, što je sa pravom stavlja među najuspešnije takmičare u istoriji ovog sporta.

Kada bi se gledale samo pobede u Svetskom kupu, Lindzi Von kariejru završava kao druga. Ispred nje je samo Ingemar Stenmark koji ima četiri pobede više. Omiljena disciplina Amerikanke bio je spust u kom ima 43 pobede, a 28 trijumfa upisala je vozeći Super-G.

Nakon mnogo neprospavanih noći, prihvatila sam da je kraj. Moje telo i moj mozak nisu na istim talasnim dužinama. Moje telo vrišti i tera me da se penzioniše. Slomljeno je i ne može da se popravi.

U emotivnom instagram postu Lindzi Von je podsetila na sve operacije koje je imala u poslednje vreme. Da njih nije bilo, šanse za obaranje Stenmarkovog rekorda bi bile mnogo veće. Najavila je da će se u Švedskom Oreu takmičiti u dve trke, vozeći svoje omiljene discipline. Sjajna Amerikanka ostaće upamćena po neverovatnim trkama ali i po stravičnim padovima.

Zbog rizičnog stila vožnje često nije završavala trke, a padovi su uticali na mnoge njene povrede. Da je u nekim od svojih trka više kalkulisala, sasvim sigurno ne bi došlo do operacije hrskavice koja se desila prošlog proleća a koju je probala da sakrije. Ali, da je kalkulisala ne bi bila Lindzi Von. Čekamo Ore i još dve trke za koje nam je obećala da će dati sve od sebe!

View this post on Instagram

It’s been an emotional 2 weeks making the hardest decision of my life, but I have accepted that I cannot continue ski racing. I will compete at the World Championships in Downhill and SG next week in Åre, Sweden and they will be the final races of my career. I have always pushed the limits of ski racing and it has allowed me to have amazing success but also dramatic crashes. I have never wanted the storyline of my career to be about injuries and because of that I decided not to tell anyone that I underwent surgery this past spring. A large portion of cartilage that had delaminated from my bone was removed. My crash in Lake Louise last year was much more painful than I let on, but I continued to race because I wanted to win a medal in the Olympics for my late grandfather. Again, I rehabbed my way back this summer and I felt better than I had in a long time. Then I crashed in Copper this November and injured my left knee, tearing my LCL plus sustaining 3 fractures. Despite extensive therapy, training and a knee brace, I am not able make the turns necessary to compete the way I know I can. My body is broken beyond repair and it isn't letting me have the final season I dreamed of. My body is screaming at me to STOP and it’s time for me to listen. Honestly, retiring isn’t what upsets me. Retiring without reaching my goal is what will stay with me forever. However, I can look back at 82 World Cup wins, 20 World Cup titles, 3 Olympic medals, 7 World Championship medals and say that I have accomplished something that no other woman in HISTORY has ever done, and that is something that I will be proud of FOREVER! I always say, “Never give up!” So to all the the kids out there, to my fans who have sent me messages of encouragement to keep going… I need to tell you that I’m not giving up! I’m just starting a new chapter. Don’t lose faith in your dreams, keep fighting for what you love, and if you always give everything you have you’ll be happy no matter what the outcome. Thank you for the amazing years, for always supporting me, and for making my job so fun. Can’t wait to see some of you in the finish in Åre where I will give it my all one last time. Love always, Lindsey

A post shared by L I N D S E Y • V O N N (@lindseyvonn) on

Foto: Instagram

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još