Srbija sačuvala bodove ali izgubila dve pozicije - Admiral Bet SPORT

Srbija sačuvala bodove ali izgubila dve pozicije

Dušan Ninković
Foto: StarSport

Fudbalska reprezentacija srbije pala je za dve pozicije na najnovijoj FIFa rang listi. Iako su Orlovi ostali na istom broju bodova, pomeranje se desilo zbog Azijskog kupa. Vicešampion Japan, kao i reprezentacija Irana, preskočili su naš tim.

FIFA rang lista, koja rangira sve fudbalske reprezentacije sveta, često je u poslednjim godinama dživljavala modifikacije. Te promene pratile su i promene u samim formatima takmičenja, smanjenju broja prijateljskih susreta kao i uvođenju novih takmičenja.

Nacionalni tim Srbije najbolji plasman je imao 2010. godine, kada smo bili 13. reprezentacija sveta. Najniži plasman nakon raspada bivše Jugoslavije zabeležen je tokom sankcija, kada je SR Jugoslavija ispala iz 100 najboljih nacionalnih timova. Srbija je 2015. godine zauzimala 66. poziciju, što je najlošiji plasman od kada nastupamo samostalno.

Iran i Japan iskoristili su kontinentalno prvenstvo na najbolji način i velikim skokovima uspeli da izbore plasman u 30 najboljih timova. Japanci sada drže poziciju broj 27, dok je Iran pet mesta uspešniji. Naši reprezentativci sa 29. pozicije pali su na 31. mesto.

Naredna lista biće objavljena početkom aprila a na njoj ne bi trebalo očekivati veće promene. Zapravo, na nova pomeranja čekaće se do leta, kada Afrikanci budu odigrali svoj kontinentalni šampionat.

Na novoj listi nije promenjen sam vrh. Belgija i dalje drži prvo mesto, drugoplasirana je Francuska a prati ih Brazil. Hrvatska zauzima četvrtu poziciju, Engleska je peta a evropski prvak Portugal na šestom mestu.

Foto: StarSport

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još