Više od utakmice – svoje klubove vole od malena, danas igraju za promociju u PL i svoje prve ljubavi

Stefan Cvetković
FOTO: Twitter/SUFC_tweets/AVFCOfficial

Susret dva trenera koja vole klubove koje vode, žive za njih i bodre ih čitav svoj život.

Susret dve različite filozofije – Aston Vila nakon ispadanja iz Premijer lige više teži da skupim igračima iz premijerligaškog društva napravi ekipu za povratak u rang više i Šefild Junajted koji nakon promocije iz Lige 1 se mahom oslanja na akademiju i igrače iz nižih liga.

Ono što je zajednično klubovima je ljubav i strast koju treneri gaje za svoje ekipe.

Din Smit, menadžer Aston Vile, rođen je u Vest Bromviču. Za Aston Vilu je počeo da navija preko svog dede koji je bio redar na "Vila Parku" i često ga je vodio na utakmice. Četrdesetsedmogodišnji menadžer preuzeo je klub iz Birmingema oktobra meseca, a pre Vile je radio u Volsolu i Brentfordu.

U svom trenerskom CV-ju nema trofeje koji mu idu u prilog, ali zna od kluba da napravi homogenu sredinu. Sa Volsolom je godinama proživljavao da mu tokom leta čitav tim ode, i uvek je uspevao da bude iznenađenje sezone sa limitiranim i malim budžetom. To je prepoznao Brentford koji ga je angažovao i slobodno se može reći da i pored Lidsa i Marsela Bijelse – Din Smit i Brentford su bili pravi spoj. Lep fudbal, mladi igrači i ekipa prepuna potencijala. Smit je za par godina Brentfordu zaradio preko 50 miliona funti od transfera igrača, ali to je bio problem, što je uvek radio u klubovima koji nisu mogli da zadrže ekipu na okupu.

Oktobra meseca mu se ukazala šansa da preuzme dečački klub i to jednostavno nije hteo da ispusti.

Vila u svom sastavu ima premijerligaški kvalitet, ali jedan prelazni rok nije bio dovoljan Smitu da promeni ekipu, kod njega je više do tima, nego do pojedinca.

Njegov rival večeras će biti Kris Vajlder, menadžer Šefild Junajteda i zagrižen fan ovog kluba.

Vajlder je rođen u Stokbridžu, gradu u kome je Džejmi Vardi počeo svoju karijeru. Stokbridž je gradić 17 kilometara severno od Šefilda. Svoju igračku karijeru počeo u Šefild Junajtedu 1986. godine i igrao šest sezona. Vajlder nije kao svi ostali treneri – on ima interesantan put tokom svoje trenerske karijere.

Počeo je karijeru u Alfreton Taunu, koji je tada igrao u amaterskim ligama. Usledio je put preko Halifaksa u šestoj ligi, Okforda u petoj i četvrtoj, Nortemptona i na kraju dečačkog kluba Šefild Junajteda.

Ono što je interesantno – gde god da je radio osvajao je trofeje. Oksford je uveo iz pete u četvrtu, Nortempton iz četvrte u treću, Šefild Junajted iz treće u drugu i sada se bori za ulazak u Premijer ligu. Kada je preuzeo Šefild prilikom jednog intervjua je izjavio da ima tetovažu u čast "Oštrica" (nadimak Šefilda), ali nije hteo da otkrije gde tačno.

Prekjuče je proslavio 1000 dana na klupi "Bramal Lejna", i za razliku od svog protivnika na suparničkoj klupi, on nema milione i ne može da se razbacuje parama i dovodi premijerligaške zvezde. Nije da je Šefild bez para, taman posla, ali Vajlder zna da od niželigaških i manje poznatih igrača napravi dobre fudbalere. Dejvid Bruks, koji je ovog leta otišao u Bornmut, gde uspešno igra, je dobio šansu kod Vajldera i klub je zaradio preko 10 miliona funti njegovom prodajom – što je rekord kluba.

Šefild je treći na tabeli sa 54 poena, tri manje od Noriča i Lidsa koji igraju derbi mečeve ove nedelje, Aston Vila na drugoj strani je deveta sa 11 poena manje od svog rivala i četiri manje od mesta koje vodi u plej-of. Večeras od 20 i 45 gledamo jedan veoma interesantan susret dva trenera koja će sve dati kako bi došla do tri poena i približila klub promociji u Premijer ligu.

Aston Vila (2,60) – X (3,35) – Šefild Junajted (2,60)

 

FOTO: Twitter/SUFC_tweets/AVFCOfficial

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još