Value bet i njegova primena

Milovan Longinov
Foto: pixabay

Prilikom klađenja ne postoji ništa što je 100% sigurno.

Da tako nešto postoji, kvota na takvu igru bila bi 1,00 i ne bi donosila nikakvu zaradu. Sve se zasniva na verovatnoći da se neki događaj desi. Složenim matematičkim i statističkim procesima evaluira se određena verovatnoća i produkt te evaluacije je kvota koja se nalazi u ponudi na određeni događaj.

Konačna kvota predstavljena je Vama igračima, koji po svojoj proceni, osećaju, informacijama, određujete da li neki par vredi odigrati po određenoj kvoti sa određenim ulogom.

Ovde počinje priča o konceptu koji je kladioničarima poznat pod nazivom ’Value bet’.

Value bet

Value (eng. vrednost) bet predstavlja opkladu po određenoj kvoti koju vredi odigrati po ponuđenim uslovima.

Primer: Ako Vam je ponuđena kvota 1,60 na neki događaj, verovatnoća da se taj događaj desi je 62,5%, sledećim izračunavanjem – 1/1,60 = 0,625 * 100% = 62,5%.

Ukoliko igrač smatra da je po njegovom osećaju, informacijama, proceni… verovatnoća za ovaj događaj veća od ponuđene i da ona iznosi npr 70%, onda po vama kvota iznosi: 1/1,70 = 0,428% * 100% = 1,428.

U ovom slučaju Vaša procenjena kvota je manja od postavljene, što znači da je to po Vama Value bet. Najuticajniji faktor na činjenicu da li je to Value bet, jeste Vaša sposobnost da realno procenite situaciju na datom događaju.

Može se reći da je Value bet jedan od najbitnijih termina u sportskom klađenju. Ulaganje zbog pozitivne očekivane vrednosti (expected value) službena je definicija Value beta.

Recimo da želite ovog vikenda da se kladite na Pari Sen Žermen protiv Sent Etjena u gostima, morate znati da je gost favorit sa kvotom 1,57 na njih, što je prethodnim računanjem šansa za pobedu od 60%.

Ovo može otići u dva pravca, što se tiče Value beta – nakon pobede nad Mančester Junajtedom, nošeni velikom motivacijom, PSŽ po Vama možda ima daleko veće šanse za pobedu od 60%, pa se kvota može drastično spustiti, ako mislite da su šanse oko 75%. Takođe, ako mislite da oslabljeni Nejmarom i Kavanijem imaju manje šanse da savladaju u gostima tvrdu ekipu, kao što je Sent Etjen, možete spustiti njihove šanse na 50% i dobiti znatno veću kvotu.

Našim kvoterima razni faktori, povrede igrača, fizička sprema i forma, olakšavaju procenu i izračunavanje kvota, uostalom kao i Vama – našim kladioničarima.

Evo primera jednog klasičnog tiketa i Value bet tiketa. Izvukli smo prosečne kvote iz najvećih svetskih kladionica za četiri para i sastavili tiket:

· Sent Etjen – PSŽ 2 (1,55)
· Barselona – Valjadolid 1 (1,10)
· Bristol Siti – Vulverhempton 2 (1,78)
· Augzburg – Bajern Minhen 2 (1,25)

Ukupna kvota na tiketu je 3,79.

Ako na osnovu svojih procena smatramo da PSŽ ima manje šanse za pobedu zbog neigranja Nejmara i Kavanija, da Barselona mora kad-tad kiksnuti na domaćem terenu, da Vukove očekuje uvek neugodno gostovanje i dodamo čari FA Kupa, kao i da će Bajern biti rezervisan za meč Lige šampiona protiv Liverpula, i svima im smanjimo šanse za pobedu, kao što su naši kvoteri uradili, u našim Millennium kladionicama dobijamo kvote:

· Sent Etjen – PSŽ 2 (1,61)
· Barselona – Valjadolid 1 (1,15)
· Bristol Siti – Vulverhempton 2 (1,81)
· Augzburg – Bajern Minhen 2 (1,27)

Dobijamo ukupnu kvotu 4,27.

Dakle, suština Value beta je da kladioničar uporedi vrednost opklade iz lične percepcije sa ponudom koju je dala kladionica.

Ukoliko vrednost ide u korist kladioničara sve je jasno – događaj ide na tiket.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još