Zašto se većina velike šestorke nada da "Građani" osvajaju FA kup?

Dušan Ninković
FOTO: Laurence Griffiths/Getty Images

Sam naslov zvuči pomalo neobično, zar ne? Zašto bi se navijači Junajteda nadali novom trofeju za Siti? Postoji veoma dobar razlog za to!

Ostala su još četiri tima u FA kupu. Pored Mančester Sitija, koji je već osvojio Liga kup, tu su i Votford, Vulverhempton i Brajton, još tri tima iz Premijer lige. Pomalo neočekivano, u završnici turnira nema ekipa koje se inače bore za Evropu.

Mančester Siti ima cilj da ove sezone osvoji četiri trofeja. To će biti neverovatno teško, ali im je četvrtina posla već odrađena. Protiv Čelsija su slavili u jednom kupu, a sada su polufinalisti drugog. U ligi se bore sa Liverpulom, dok će u Evropi igrati protiv Totenhema za polufinale Lige šampiona.

Šesto mesto u Premijer ligi na kraju sezone omogućava timu koji ga je osvojio da se takmiči u Ligi Evrope. Ako Mančester Siti ne bude osvajač FA kupa, šestoplasirani tim Premijer lige kreće od drugog kola kvalifikacija!

Samo po sebi, to nije ogroman problem. Bilo koji od timova u konkurenciji bi bio nosilac u toj rundi i prolazak bi bio normalna stvar. Teško je zamisltii da Englezi ne budu favoriti tako rano u sezoni. Ali, problem nastaje jer bi prvi meč u novoj sezoni taj tim igrao već 25. jula!

Ovo je scenario koji svaki od timova, a trenutno su četiri u konkurenciji za šesto mesto, želi da izbegne. Nikome se sezona ne počinje tako rano, ali je njihova sudbina u rukama Gvardiolinog tima. Zato navijači ova četiri tima priželjkuju trofej najstarijeg fudbalskog takmičenja u vitrinama Mančester Sitija.

Naravno, postoji i druga opcija, da Englezi osvoje i Ligu šampiona i Ligu Evrope u ovoj sezoni, pa da dobiju dodatno mesto za narednu sezonu. To bi značilo da će sedmoplasirani tim u Evropu, a tada bi Votford, Vulverhempton ili Everton bili nezadovoljni jer sezona počinje ranije.

FOTO: Laurence Griffiths/Getty Images

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još