Ser Aleks nižih liga Engleske – i kada tri puta bude šampion, ne daju mu da ide u viši rang!

Stefan Cvetković
FOTO: Twitter/SpennymoorTown

Nekada je ovu titulu imao Aleks Ferguson, nakon njega i Arsen Venger. Njihovim odlascima iz Mančester Junajteda i Arsenala, otišao je i višedecenijski staž na klupama ova dva kluba.

Premijerligaški vlasnici sve manje strpljenja imaju za svoje menadžere i već nakon serije od nekoliko poraza ili loših rezultata često odlučuju da ih smene, te je pitanje da li će neko ikada ponoviti karijere škotskog i francuskog menadžera.

Najduži staž među premijerligaškim menadžerima imaju Edi Hau i Šon Dajč, koji su već šest i po godina na klupama Bornmuta, odnosno Barnlija. Sa tim vremenom su vodeći među premijerligaškim menadžerima, ali ne i u prva četiri ranga, gde vodi trener Morkamba Džim Bentli koji će 13. maja napuniti osam godina u Lankaširu.

Bentli vodi u prva četiri ranga engleskog fudbala, ali ne i ako se ode malo niže. Simon Viver, menadžer Herogejta, je 10 godina na klupi jorkširskog tima, dok je Pol Dosvel do skora bio 11 godina u Saton Junajtedu, ali je zbog privatnih razloga odlučio da napravi pauzu do leta.

Ipak, nijedan od pomenutih menadžera u ovaj vikend neće ući sa najdužim stažom u prvih šest liga engleskog fudbala.

Menadžer o kome pišemo u ovom tekstu radi u šestoj ligi i trenutno ima najduži menadžerski staž u prvih šest rangova. Klub koji vodi preuzeo je davne 2006. godine kada su se takmičili u 10. rangu i sa njima je ostvario četiri promocije. Uklapa posao sa vođenjem Spenimur Tauna i danas obeležava svoj 4297. dan na klupi ovog tima sa severa Engleske. Upoznajte Džejsona Einslija.

Posao u školi i fudbal, četiri promocije i veliki problemi sa stadionom

Četrdesetosmogodišnji Einsli tokom fudbalske karijere igrao je u nižim ligama. Svetlija tačka karijere mu je 15 nastupa kojih je upisao za Hartlpul Junajted u Fudbalskoj ligi i uspeo da postigne jedan gol. Nekoliko sezona je proveo čak i u Singapuru, kao i u Australiji.

Svoju interesantnu fudbalsku karijeru je završio 2005. godine.

Tih sezona "rodio se" novi klub – Spenimur Taun. Zbog finansijskih problema i velike krize, prethodni Spenimur Junajted je morao da okonča funkcionisanje i spajanjem Spenimur Junajteda i Ivenvuda, osnovan je novi klub koji je svoje takmičenje počeo u 10. ligi Engleske.

Džejson Einsli je tokom svoje fudbalske karijere u nekoliko navrata igrao za Spenimur Junajted i gajio je posebne veze sa navijačima. Leta 2006. godine klub je odlučio da postavi njega i Džejmija Poloka za menadžere sa ciljem da obezbede promociju iz desete u devetu ligu. Nakon lošeg starta od avgusta do novembra, ekipa od novembra do aprila nije imala nijedan poraz i osvojila je ligu. Na kraju te sezone Polok odlučuje da napusti klub, te Einsli započinje svoju samostalnu trenersku karijeru.

Kako to niže lige nalažu, zbog malih primanja većina igrača se bavi nekim sporednim poslom, pa tako i Einsli mora imati dodatni finansijski prihod. On je nastavnik u jednoj lokalnoj školi. Svoje radne dane započinje u 6.40 izjutra, ide na posao 75 milja dalje, i vraća se do pet popodne. Većinu večeri, kao i subote, provodi na svom drugom poslu – vođenju Spenimur Tauna.

Samostalni početak nije bio lak. Klub i pored toga što je bio tek oformljen, imao je velike probleme oko pronalaska finansija, stadion je bio veoma loš, a sredstava za njegovo renoviranje nije bilo. Einsli se i dalje priseća jedne anegdote iz tog vremena.

Kada god smo pokušavali da dovedemo nekog igrača uvek bismo ga vodili u pab, nikada na stadion. Nismo želeli da vidi kako izgleda. Ukoliko bi se pregovori odužili, tada bismo išli u drugi pab. Na stadion ga vodimo tek kada potpiše.

Spenimur je poluprofesionalni klub. Igrači treniraju dva puta nedeljno i većina njih u ekipi ima svoje primarne poslove. U prvoj sezoni pod tandemom Polok – Einsli kao šampioni su osvojili 10. ligu. Narednih sezona najveći problem kluba bio je stadion. Za razliku od recimo naše zemlje, u Engleskoj svaki rang ima svoje standarde koje stadion mora ispunjavati, pa je zbog tih problema, a i finansijskih – Spenimur tri sezone u nizu završavao kao prvak devete lige i nije mogao da ode rang više!

FOTO: Twitter/SpennymoorTown

Tih sezona glavna prekretnica u ekipi bio je dolazak vlasnika Bredlija Grouvsa, koji je pomogao da se sredi stadioni, kao i finansije. Spenimur tada pravi jedan od najveći uspeha u novijoj istoriji osvajanjem FA Vejza, kupa za timove od osme do jedanaeste lige, gde je na "Vembliju" pobeđen Tanbridž Vels pred 16,000 navijača. Već sledeće sezone osvojena je deveta liga (četvrti put), ali su ovog puta ispunjavali sve kriterijume za ulazak u viši rang. Napredak se nastavio i nakon toga, te je u drugoj sezoni obezbeđena promocija iz osme u sedmu, a već u prvoj, iz sedme u šestu.

Debitanska sezona u Nacionalnoj ligi Sever protekla je odlično, ali su na kraju ostali uskraćeni plasmana u plej-of zbog lošije gol-razlike. Ove sezone stvari ponovo idu dobro, pa su tako pet utakmica pre kraja šampionata četvrti na tabeli.

Einsli se nada novom odlasku na "Vembli" u budućnosti i tvrdi da nije sasvim siguran da li bi prihvatio stalni posao.

Bio bih na iskušenju, ali stalni posao u profesionalnom klubu bi mogao biti kratkoročna okupacija. Mi trenutno imamo nekoliko veoma dobrih fudbalera koji sigurno mogu igrati i u profesionalnim ligama, ali, kao i ja, oni imaju svoje karijere sa strane o kojima moraju da razmišljaju. Moj posao na koledžu je idiličan i ja obožavam da radim sa studentima. I možda je to moja budućnost.

Liga ja svake godine sve jača i jača, te je ove sezone čak osam od 22 tima profesionalno. Spenimur trenutno drži četvrto mesto koje vodi u plej-of i nema sumnje da bi plasmanom u viši rang napravili veoma veliko iznenađenje u konkurenciji Stokporta, Čorlija, Altrinčama, Kiderminstera, Čestera i ostalih klubova.

FOTO: Twitter/SpennymoorTown

S obzirom da je od ponedeljka do subote raspored Einslija prepun zbog posla na koledžu i vođenjem Spenimura, nedelja je jedini dan kada može da se opusti, a nju najčešće voli da provede pored tv-a i fudbala.

Nedeljom bih obično gledao utakmice Premijer lige na televiziji. Ukoliko nema prenosa volim da pogledam Špance ili Nemce. Moja žena za to vreme u drugoj sobi gleda nešto drugo.

Spenimur danas, bar "na papiru", ima lakši posao gde moraju osvojiti tri boda. Gostuju pretposlednjem Ešton Junajtedu koji je manje-više ispao iz lige i u seriji je od sedam vezanih poraza tokom kojih je postigao samo jedan gol.

Ukoliko žele da zadrže nade oko plasmana u doigravanje, gosti ovde prosto moraju pobediti, a mi smo vam spremili odličnu kvotu:

16.00: Ešton Junajted – Spenimur Taun 2&2+ (2,00)

 

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

 

FOTO: Twitter/SpennymoorTown

Ostavi komentar
1 Komentar
  1. […] Tekst o našem sagovorniku bili ste u prilici da pročitate nedavno. Pisali smo o njemu jer je trenutno trener sa najdužim stažom u prvih šest liga, ekipu koju danas vodi preuzeo je još 2006. godine. Uveo je iz desete lige u šestu i pored toga što je osmi rang morao čak četiri puta da osvaja. Sada je na korak od toga da sledeće sezone bude član petog ranga i ukrsti koplja sa jednim Česterfildom, Barnetom, Hartlpulom, ko zna, možda i Nots Kaunijem. […]

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još