Hrvatska jeste velesila, ali umemo da se nosimo sa njom - prošlost to pokazuje - Admiral Bet SPORT

Hrvatska jeste velesila, ali umemo da se nosimo sa njom – prošlost to pokazuje

Marko Kulić
Foto: StarSport

Rukometna reprezentacija Srbije danas od 18 časova dočekuje Hrvatsku u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Tri dana kasnije, Hrvati nam uzvraćaju domaćinstvo u Zadru. Nevezano za to koji je sport u pitanju, duel ove države je uvek sam po sebi derbi. Tako je i u rukometu.

Od raspada druge Jugoslavije, Hrvatska je preuzela sve ono najbolje iz jugoslovenske škole rukometa i pritom nadogradila sve ono što ima moderni rukomet, dok bi prvo SR Jugoslavija, a sada Srbija tek na momente bljesnula, a uglavnom bila epizodista. Mnogi bi rekli, ono što smo mi u košarci, Hrvati su u rukometu i obrnuto. Postoji potencijal u igračima, ali organizacija je često bila veoma loša.

Hrvatska je uz Francusku definitivno obeležila poslednjih 25 godina svetskog rukometa. Kako vole sebe da zovu, „Kauboji“ su dva puta bili olimpijski šampioni (1996. i 2004), dok su jednom bili prvaci sveta 2003. godine. O njihovim brojnim srebrnim i bronzanim medaljama ne treba ni pričati, jer se one u komšiluku često smatraju ili neuspehom ili u najboljem slučaju solidnim rezultatom. Poređenja radi, slično mi ovde poimamo košarkaške rezultate naše zemlje.

https://millenniumbet.rs/app/sport

Sa druge strane, Srbija je kao deo SR Jugoslavije tri puta bila bronzana – na svetskim prvenstvima 1999. i 2001. i na Evropskom prvenstvu 1996. Kao samostalna zemlja imamo srebro sa Eura 2012. Treba istaći i jedno polufinale Olimpijskih igara u Sidneju 2000, kao i peto mesto sa Svetskog prvenstva 2005. kad smo pod Veslinom Vujovićem igrali možda i najlepši rukomet. Na četiri od šest pomenutih takmičenja sastali smo se sa Hrvatskom i to je samo deo međusobnih duela.

Iako su "Kockasti" mnogo ispred nas u ovom sportu, možemo da se pohvalimo sa četiri pobede u takmičarskim mečevima. Isto toliko imaju i oni. Jednom je bilo nerešeno i to na Svetskom prvenstvu u Švedskoj 2011. godine. Današnja utakmica biće ukupno 10. takmičarska, a prva u nekom kvalifikacionom meču za veliki turnir.

Tri od četiri trijumfa kasnije su nas dovela do medalja. Mnogi koji su počeli da prate ovaj sport u drugoj polovini devedesetih pamte čuvenu utakmicu sa Hrvatskom na Evropskom prvenstvu u Španiji 1996. godine. Ovaj susret bio je odlučujući za plasman u polufinale, a Jugoslavija je trijumfovala rezultatom 27:24.

Pamti se čuveni i nažalost pokojni komentator Radio-televizije Srbije, Srđan Knežević. Protumačeno na više načina, pamti se i njegovo slavlje uz suze koje možete videti od 01:00:00 narednog snimka.

Nakon tri godine, usledio je novi trijumf nad Hrvatima na Svetskom prvenstvu. Naši rukometaši su igrali na ovom šampionatu dok je još trajalo NATO bombardovanje, a u osmini finala ubedljivo su savladali komšije rezultatom 30:23. Tri godine kasnije – nova pobeda i to opet veoma ubedljivo. Na Evropskom prvenstvu u Švedskoj „Kauboji“ su prosto razbijeni rezultatom 34:22. Možda su Hrvati bili uspešniji, ali u međusobnim duelima smo vodili 3:0.

Sledeće godine je krenuo veliki kambek hrvatskog rukometa i od 2003. godine oni su praktično ispred nas u mnogim segmentima. Nama je ostalo da ih povremeno namučimo u međusobnim duelima. Na svetskom prvenstvu 2005. izgubili smo golom razlike odbranom Vlada Šole u poslednjim sekundama, a na novi i možda najveći trijumf srpskog rukometa od raspada SFRJ čekali smo sedam godina.

Foto: StarSport

Srbija je dobila domaćinstvo Evropskog prvenstva 2012. i na organizacionom planu, taj turnir je prošao odlično. Polufinale je donelo najveći rukometni okršaj na ovim prostorima. Ekipa Veselina Vukovića je nadmoćno savladala "Kauboje" rezultatom 26:22 i plasirala se u finale Evropskog prvenstva. To je ujedno i poslednji trijumf našeg nacionalnog tima.

Nažalost, nakon toga, Hrvati su nam se osvetili i to sa kamatom. Usledili su njihovi ubedljivi trijumfi na Olimpijskim igrama 2012, kao i na Evropskom prvenstvu u komšiluku prošle godine. Na poslednjem duelu se mogla videti možda i sva naša nemoć u poslednjim godinama kada igramo protiv većih ekipa – Hrvati su slavili rezultatom 34:24 i prosto razbili naš tim.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Srbija se danas u rukometu nalazi u teškoj situaciji i već duži period ne uspeva da veže plasman na dva velika takmičenja. Sve ove navedene pobede su deo davne prošlosti i odavno nismo rukometna sila. Međutim, upravo u tradiciji leži ako ništa barem motiv našim rukometašima pred današnji derbi sa Hrvatskom.

https://millenniumbet.rs/app/promotions

Današnji duel u velikoj meri može biti odlučujući u borbi za Evropsko prvenstvo jer naš tim posle mečeva sa Švajcarskom i Belgijom ima samo jedan bod.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Foto: StarSport

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još