Svet kocke u filmovima - Admiral Bet SPORT

Svet kocke u filmovima

Milovan Longinov

Prethodni put pisali smo o klađenju u svetu filma, dok će vam ove predstavljamo pet filmova čija je tematika kockanje, poker i kartaške igre.

Ukoliko ste strastveni igrač pokera ili volite kartanje, ove filmove morate pogledati. Sve njih možete pronaći na internetu.

Rounders- Pokeraši – 1998

„Pokeraši“ se, pored nesumnjivog kvaliteta koji poseduje, može posmatrati i kao instant uputstvo za pokeraške laike. Ako vas zanima poker kao igra, ako su vam pojmovi pot, ček, blajnds i ol-in nepoznanica i želite da naučite šta znače, i ako želite da pogledate odličan film sa sjajnim glumcima, “Rounders” je kao stvoren za vas.

Glavni protagonista filma je Majk MekDermot (Met Dejmon), student prava koji od rane mladosti stiče znanja i veštine u oblasti pokera. Nakon što jedne večeri gubi svu ušteđevinu igrajući protiv zloglasnog Tedija KGB-a (Džon Malkovič) odlučuje da batali igru i da se posveti školovanju i radu. Nakon osam meseci iz zatvora izlazi njegov najbolji drug, Lester Marfi zvani Crv (Edvard Norton), koji sa nagomilanim dugovima i zelenašima koji duvaju za vrat postepeno uvlači Majka ponovo u igru kako bi mu pomogao da sakupi novac. Majk pristaje, ne znajući ni sam da li je prihvatanje posledica želje da pomogne drugu ili želje da se ponovo počne sa igranjem pokera.

Shade -Senka – 2003

"Senka" je zabavan i dobro napravljen triler o neizvesnom nadmetanju sa srećom u kojem profesionalni kockari moraju osim urođenog dara imati i puno pameti. Snimio ga je prema vlastitom scenariju reditelj debitant Damijan Niman koji je prekinuo formalno filmsko školovanje i započeo karijeru od nule, radeći reklame i video spotove. Sa svojim scenarijom uspeo je zainteresovati Boa Hopkinsa te je tako dobio ne samo glumca za manju ulogu, već i producenta.

U podzemljima svih velegradova, pa tako i Los Anđelesa, deluje zatvorena scena na kojoj profesionalni kockari okreću veliki novac i nastoje prevariti jedni druge i sreću. Čarli Miler, Tifanii Vernon, mlada zvezda u usponu, pokušavaju popraviti svoju nezavidnu situaciju i ući u prvu ligu. No da bi nadmudrili kartaškoga kralja Dina "The Deana" Stivensa moraju naučiti još puno toga. Osobito da uspešno blefira ne može svako. Ili možda ipak može?

Zanimljivu glumačku postavu između ostalih čine Džejmi Foks, Silvester Stalone, Melani Grifit i Tendi Njutn.

https://millenniumbet.rs/app/promotions

The Cincinnati kid -Dečko iz Sinsinatija- 1965

Dečko iz Sinsinatija je film snimljen 1965. godine koji opisuje pokerašku karijeru Erika "Kida" Stonera, mladog igrača iz Nju Orleansa iz doba Velike depresije koji se etablira u društvu poker profesionalaca i nastoji postići ugled najboljeg igrača 5 Card Stud pokera u regiji. Na tim sastancima susreće i izaziva Lensija "Mana" Hauarda, vremešnog igrača kojeg mnogi smatraju najboljim. Film kulminira u završnom deljenju njihovog poker dvoboja.

Scenario je adaptiran od istoimenog romana Ričarda Džesapa, koji je bio inspiriran Hazarderom, a napisali su ga Ring Lardner Jr. i Teri Sautern. Bio je to prvi važniji Lardnerov film od njegovog dolaska na holivudsku crnu listu 1947. godine. Glavne likove glume Stiv Mekvin (u ulozi Kida) i Edvard G. Robinson (u ulozi Mana).

https://millenniumbet.rs/app/sport

Maverick – Maverik – 1994

Da bi prikupio novac potreban za učešće na velikom kartaškom turniru u Luizijani, Meverik (Mel Gibson) odlučuje da nasamari nekoliko pokeraša-početnika. Za idealne žrtve pronalazi naizgled naivnu bogatašicu Anabel i njenog prijatelja Ejndžela.

Međutim, ispostavlja se da su njih dvoje spremni na sve kako bi povratili izgubljen novac. U tu svrhu, angažuju zloglasnog šerifa Zejna Kupera da pronađe Meverika. Shvativši da neće moći zauvek da se krije, Meverik odlučuje da još jednom prevari Anabel, ali ovoga puta u igri zavođenja, u kojoj međutim nije baš toliko dominantan kao u kartama.

Lock, stock and two smoking barrels – Dve čađave dvocevke- 1998.

Britanski kriminalistički film snimljen 1998. u režiji Gaja Ričija. Radnja je smeštena u londonsko podzemlje i prati pustolovine grupe sitnih kockara i prevaranata koji nastoje isplatiti dug lokalnom gangsterskom bosu. Živopisni likovi, crni humor, spretno korišćenje soundtracka temeljenog na britpopu i regeu, kao i neobičan stil režije Ričija u njegovom debiju su ovaj film učinili ljubimcem kritike i publike, a od Džejsona Stetama i Vinija Džonsa zvezde. Riči je dve godine sličan postupak ponovio u filmu Snatch, a sam film je dobio svojevrsni nastavak u obliku kratkotrajne TV-serije Lock, Stock….

Ovime smo stigli do kraja priče o literaturi i filmovima koji za temu imaju klađenje i kocku, ukoliko imate predlog za nove teme, pišite nam.

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još