’’Krojfizam’’ i renesansa

Dušan Ninković
Photo by David Ramos/Getty Images

Kada je u decembru 2017. godine Ajaks promenio trenera i na mesto Marsela Kajzera postavio Erika ten Haga, nama to nije bila previše bitna vest. Jedan od dva kandidata za titulu u Holandiji je doveo čoveka koji se već dokazao u domaćem prvenstvu.

Zapravo, tada je počelo da se dešava nešto što je kulminaciju dobilo prethodne nedelje. Ajaks je savladao Juventus u Torinu, izbacio ih iz Evrope i plasirao se u polufinale Lige šampiona. Sa vrtićem, pojačanim Blindom, Šeneom i Tadićem, čudo je napravio upravo ten Hag.

Početak i prelomna tačka

Prvi posao Erika ten Haga bio je u Go Ahed Iglsima, kada je deonice tog kluba posedovao i Mark Overmars. Upravo ga je on izabrao za trenera i dao mu ulogu iako je bio početnik. Tako je nekadašnji štoper Tventea i još nekoliko klubova postao prvoligaški trener.

Trajalo je kratko, samo jednu sezonu, ali je Erik znao šta želi da radi. U ekipu Ajaksa, da ponovo sarađuje sa Overmarsom, stigao je iz Utrehta. Tamo je proveo dve sezone, dovukao ih do Evrope i ostavio sjajan utisak. Postoji jedno ogromno ’’ali’’ o kom ćemo pričati ovde.

Ni taj posao u Iglsima, ni taj u Utrehtu, nisu ono što na najbolji način definiše fudbalsku filozofiju Erika ten Haga. Dve godine provedene u Nemačkoj, na klupi rezervnog tima Bajerna, jesu. Tamo je vodio budućnost tima iz Minhena i svakodnevno sarađivao sa Gvardiolom.

Za to vreme, jedino u njegovoj karijeri koje je proveo van Holandije, ten Hag je u glavi doživeo prosvetljenje. Zaključio je šta i kako želi, a ’’Krojfizam’’ u koji se Holanđani kunu doživeo je renesansu. Bilo je potrebno samo vreme da se ispolji.

Koliko je zaslužan?

Već neko vreme, možda čak i pre onog meča u Madridu, razmatram da li je ten Hag ustvari zaslužan za ove rezultate Ajaksa. Sa jedne strane, on stvarno ima kvalitetne igrače i tu nema spora. Sa druge strane, daleko su premašili očekivanja. Zaključio sam da ima, zato je ’’Faca nedelje’’.

Ne bi Frenki i Matijas, ne bi Dejli i Dušan, pa čak ni ovi sa mnogo manjom ulogom u timu, izgledali ovako da na klupi nije Erik. Preduslov za uspehe Ajaksa je trener u kom je, pre njegovog sedanja na klupu ’’Kopljanika’’, Krojfov fudbal doživeo renesansu.

I stvarno je ta ideologija na kojoj počiva čitav klub iz Amsterdama doživela remasterizovanu verziju koja uopšte ne izgleda loše. Polufinale Lige šampiona, ali još bitnije način na koji se stiglo do njega, podsetili su na vremena koja su davno prošla.

Kao što Krojf nikada nije video džak para koji igra fudbal i može da postigne gol, tako to nisu videla ni ova deca koja trenutno nose belo-crvenu opremu. Odveo ih je njihov razredni starešina na ekskurzije u Madrid i Torino, a oni su se provodili kao da su na maturskoj, onoj u četvrtoj godini srednje škole.

Ajaks je ponovo Ajaks

Visoki presing, iznošenje loptu kroz pas i konstanta pretnja po gol rivala. Čak i kada je on iskusniji, skuplji i po mišljenju svih mnogo bliži prolasku u narednu fazu. Pa, deluje da daje rezultate, zar ne?

Ajaks je klub koji u ovakvom svetu mora da funkcioniše u ciklusima, da bljesne jednom u nekoliko godina i da se onda primiri. Ako smo već osuđeni da klub koji je igri poklonio toliko toga gledamo samo periodično, onda želimo da ga gledamo ovakvog, u izvornom obliku.

Nekoliko različitih sistema, od njegovog omiljenog 4-3-3 preko za Ajaks neobičnog 4-4-2 do sve češćih 4-2-3-1 izmenio je ten Hag. Bilo je potrebno pronaći dobitnu formulu i na najbolji način uklopiti ono što imaš. A stvarno ima svačega u ovom timu.

Iako je centar pažnje usmeren na dvojicu igrača koji su već sada svetska klasa, a koji su blizu Barselone, potencijala ima i na drugim mestima. Neres, van de Bek i Mazraui su isto godište, ’97 i pred njima su velike karijere. Možda ne baš Barselona kao naredni klub, ali velike stvari sigurno.

Kada se spisku dodaju Dolberg, Cerni, Ekelenkamp, de Vit, pa nešto kasnije i sledeće čudo koje najavljaju, još uvek maloletni Gravenberč… Biće ponovo atomskog fudbala i biće ponovo ogromnih transfera koje pravi ovaj klub.

Izazovi

Pitanje je da li će tada na njihovoj klupi sedeti čovek o kom pišem ovaj tekst. Kao što je za dve godine rada u Utrehtu prerastao taj klub i postao spreman za nove izazove, tako bi moglo da se desi i sa Ajaksom. Erik ten Hag je uradio dovoljno stvari da bi privukao pažnju bogatijih.

Momci koji ne odustaju ni kada vode ni kada gube, ekipa koja sa sedmoricom igrača pritisne Real ili Juventus, ten Hagovo životno delo o kom se priča u Evropi polufinale igra protiv Totenhema. Videćemo da li je to dovoljno kasna faza takmičenja da se uplaše i odustanu od svojih principa. Poštujući Krojfa, ne bi smeli da dozvole nešto takvo.

Žreb za Ligu šampiona predviđao je polufinalni duel Mančester Sitija i Juventusa, ali su im planovi pokvareni. Ova prva ekipa, predvođena Pepom Gvardiolom, ispala je u jednoj od najluđih utakmica u takmičenju od narednog Ajaksovog rivala.

Zato ćemo se, da zaključimo ovu priču, vratiti na njen sam početak. Dvomeč sa Totenhemom mogao bi da pokaže Ajaksu, ali i Gvardioli, da su ideje Johana Krojfa endemizam. Iako ih oba trenera podjednako poštuju, mnogo bolje uspevaju tamo gde je Krojf ostavio lični pečat.

Photo by David Ramos/Getty Images

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još