Sa njim ulazak u prvu ligu je – sigurica! - Admiral Bet SPORT

Sa njim ulazak u prvu ligu je – sigurica!

Stefan Cvetković
FOTO: Twitter/fcpf

"Kralj promocija" juri svoju 11. promociju u karijeri.

Svaki rang ima nekog svog trenera ili igrača koji je jednostavno "osuđen" da veći deo karijere provede u njemu i da tu ostvari odlične rezultate.

Isto tako je i naš današnji junak priče "osuđen" na portugalsku drugu ligu.

Upoznajte Vitora Oliveiru, trenera koji je u svojoj trenerskoj karijeri 10 puta uvodio klubove iz druge u prvu ligu – iz Segunde u Primeiru – i ove sezone je na pragu 11. promocije.

FOTO: Twitter/fcpf

Pakoš Fereira je na kraju prošle sezone ispala iz prvog ranga portugalskog fudbala. Želja uprave je bila ekspresan povratak u elitno društvo, te je logičan izbor bio kontaktirati osobu koja je to uradila dvocifren broj puta.

Vitor Oliveira je svoju trenersku karijeru počeo još davne 1985. godine u Portimonenseu. Sa njima, kao ni sa narednim klubom Miom, nije uspeo da uđe u prvi rang, pa je tako na svoju prvu promociju čekao šest godina – a nju je ostvario sa sadašnjim klubom Pakoš Fereirom koju je vodio od 1988. do 1992. i uveo ih je u prvu ligu 1991.

Nakon Fereire, Oliveira je uveo Akademiku iz drugog ranga u prvi 1997. godine, Uniao Leiriju 1998, sa Belenenseom je 1999. takođe ušao u prvu ligu iako je klub preuzeo sredinom sezone kada su bili dosta daleko od prva dva mesta, što mu je bila treća promocija u nizu.

Dobri rezultati u drugom rangu nisu prošli nezapaženo, te je Oliveira dobio posao u Bragi, ali jednostavno to je bila nepoznata zona za njega, pa je posle samo 14 utakmica smenjen. Naravno, usledio je povratak u drugu ligu. Tih godina je usledio krizni period za portugalskog trenera i na novu promociju je čekao do 2007. kada je Leiksoešu pomogao da se domogne elite.

Koliko je Oliveira doktorirao ovaj rang pokazuje i činjenica da je u periodu od 2013. do 2017. imao pet promocija u nizu sa pet različitih klubova: 2013. Aruka, 2014. Moreirense, 2015. Uniao Madeira, 2016. Čaves i 2017. Portimonense.

FOTO: Twitter/fcpf

65-godišnji trener trenutno je na pragu svoje 11. promocije u karijeri iz portugalske druge lige u prvu. Sa Pakoš Fereirom zauzima prvo mesto na tabeli Segunde sa 61 poenom – čak 10 više od trećeplasirane ekipe (prva dva mesta direktno vode u viši rang).

Fereira ima šansu da danas zvanično obezbedi promociju u elitni rang portugalskog fudbala. Ukoliko Benfika B i Akademika ispuste bodove, a Fereira upiše trijumf protiv Akademiko Viseua – Vitor Oliveira dolazi do svoje 11. promocije u karijeri.

Dobra stvar za Fereiru je što svoj meč igraju prvi od 12 časova, pa ukoliko dođu do trijumfa mogu na miru da prate rezultate konkurenata kasnije popodne.

12.00: Pakoš Fereira – Akademiko Viseu 1 (1,55)

 

18.00 Benfika B – Famalisao
19.00 Akademika – Marfa
19.00 Gimaraiš B – Aruka

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо
FOTO: Twitter/fcpf

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još