Nije "Game of Thrones", još je luđe i bolje - upoznajte najjače navijače sa Ostrva! - Admiral Bet SPORT

Nije "Game of Thrones", još je luđe i bolje – upoznajte najjače navijače sa Ostrva!

Stefan Cvetković
FOTO: Phil Cole/Getty Images

Spremite se za invaziju vitezova na sever Engleske.

Danas će 1,200 srednjovekovnih vitezova okupirati mali grad Berou na severo-zapadu Engleske. Njihova misija je da ga osvoje, pokore i da se sa čitavim plenom vrate svojim kućama.

Nije u pitanju snimanje neke serije, filma ili nečega sličnog, već se radi o fudbalskoj utakmici. Da, utakmici engleske pete lige između Beroua i Hartlpul Junajteda. Tih 1,200 vitezova su navijači Hartlpula. Zašto će biti obučeni u vitezove? Sada ćemo vam otkriti.

Finansijska kriza, ispadanje dva ranga i poznati voditelj kao predsednik

Hartlpul Junajted je klub sa severa Engleske. Do pre nekoliko godina igrali su u trećem rangu engleske fudbalske piramide, ali je finansijska kriza, odlazak bitnih igrača i dovođenje loših zamena dovelo do toga da skliznu dva ranga i poslednje dve sezone se takmiče u petoj ligi. Osnovani su 1908. godine, a predsednik kluba je poznati engleski voditelj sa televizije Skaj Sports – Džef Sterling.

Poslednje dve sezone nisu bile sjajne, pa su tako obe završili u donjem delu tabele. Peta i šesta liga se tradicionalno prve završavaju, već krajem aprila, pa je tako sutra na programu pretposlednje 45. kolo. Hartlpul je odavno obezbedio opstanak i sutra idu na gostovanje Berou, ekipi koja se kao i oni nalazi na severu Engleske samo malo zapadnije.

FOTO: Twitter/Official_HUFC

Današnji meč apsolutno nema nikakvog takmičarskog značaja za oba tima, jer je i Berou siguran na sredini tabele. Ali ovaj meč će biti u centru pažnje iz jednog drugog razloga.

Umpa lumpa, Stormtrooper, Šrumfovi, pingvini, Bob Marli…

Navijači "Pools-a", kako glasni nadimak ovog kluba, 2011. godine krenuli su na gostovanje Čarlton Atletiku obučeni kao Umpa Lumpa. Bilo je to poslednje gostovanje u sezoni tadašnje treće engleske lige, te su oni rešili da se malo zabave i u što većem broju pođu obučeni u istim kostimima.

 

Niko tada nije ni mogao da pretpostavi da će osam godina kasnije tako nešto postati tradicija. Navijači Hartlpula od tada na svakom poslednjem gostovanju u sezoni idu obučeni u određeni kostim. Obično se mesec ili dva pre kraja sezone odredi o kojem kostimu se radi i velika većina ide na gostovanje tako obučena. Pa smo s tim proteklih godina imali priliku da vidimo "invazije" Štrumfova, pingvina, Bobija Marija, Stormtrooper-a, klovnova, mima, munja i mnogih drugih…

 

Sutra je upravo taj dan u godini – poslednje gostovanje u sezoni. Kao što smo pomenuli Hartlpul Junajted gostuje Berou, a navijači su pre mesec dana doneli odluku – svi idemo obučeni kao srednjovekovni vitezovi. U utorak, dan posle utakmice, je dan Svetog Đorđa, te su navijači želeli da kostim za sutrašnju utakmicu ima veze sa tim praznikom, pa je zato donešena odluka da sutra svi obučeni kao vitezovi idu u Berou.

"Holker Strit", stadion Beroua, ima kapacitet 5,000 mesta. Prosečna poseta u petom rangu ove sezone je oko 1,300 navijača po meču, a navijači Hartlpula su samo za sutrašnju utakmicu kupili čak 1,200 karata! Ne očekuje se, naravno, da svi budu obučeni u vitezove, ali par stotina će sigurno biti.

Povesti preko 1,000 navijača na gostovanje Berou za kraj sezone kada se ni za šta ne borimo, je zaista neverovatno,

izjavio je jedan od organizatora Džon Pirsons.

Znam da nekoliko mojih bliskih prijatelja neće poći na gostovanje zbog raznih obaveza i odmora, ali mislim da nećemo puno ispaštati. Kako je dan Svetog Đorđa u utorak, logično je bilo da ideju za kostim povežemo sa tim praznikom. Svi koji su pošli prošle godine na poslednje gostovanje u sezoni nisu mogli da se ne provedu dobro, nadam se da će isto tako biti i ove godine i da ćemo poslati pozitivnu poruku klubu da smo uz njih. Svi jedva čekamo ponedeljak.

Pre četiri godine u akciju se uključio i tadašnji menadžer Hartlpula Roni Mur koji se, kao i svi navijači, obukao kao Bob Marli za poslednje gostovanje Karlajl Junajtedu.

 

"Bez pravih mačeva na utakmicu"

U Berou će biti "vanredno stanje", a klub je odmah izdao i zvanično saopštenje povodom ovog masovnog dolaska vitezova na njihov stadion.

Oni su zamolili gostujuće navijače da ne donose prave mačeve na utakmicu, kao ni drvene, metalne ili plastične. Na stadion mogu uneti samo mačeve na naduvavanje.

FOTO: Twitter/BarrowAFC – Holker Strit

Svi mačevi će biti proveravani na ulazu stadiona.

Meč nema rezultatski značaj ni za jednu ekipu, te se nadamo da će golovi popraviti ambijent i užitak navijača:

16.00: Berou – Hartlpul Junajted GG3+ (2,40)

 

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо
FOTO: Phil Cole/Getty Images
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još