Ne može od ovoga ni oštrije ni nežnije

Dušan Ninković
Photo by Ross Kinnaird/Getty Images

Ova kolumna neće biti klasičan tekst. Mnogo više će ličiti na ljubavnu priču, ali svesno sam se upustio u tu avanturu. Glavni likovi današnje priče biće jedan klub i jedan čovek koji ga voli.

Rođen je u Stokbridžu, tu, nedaleko od Šefilda. Njegovo ime je Kris Vajlder, a njegov klub je Šefild Junajted. Zajedno su u prethodne tri godine ispisivali istoriju ovog kluba. Zajedno će naredne sezone igrati Premijer ligu.

Od detinjstva

Kao dečak je gledao taj tim, kao nešto stariji je bio momak koji skuplja lopte na stadionu. To mu je bila kuća, ne druga nego prva. Tu je odrastao, tu je postao čovek, fudbaler, trener…

Kri Vajlder je kao omladinac bio član Sautemptona u kom je dobio otkaz kada je trebalo da pređe u prvi tim. Nedovoljno dobar, tako su mu rekli, pre nego što je zaigrao za seniore. Vratio se kući, u svoj Šefild i u svoj Junajted.

Tokom igračke karijere, koja je nama manje značajna, proveo je u klubu sedam godina. U dva mandata, uz nekoliko pozajmica i sa preko sto odigranih mečeva. Bio je štoper, nosio se dres i Roterama, Brajtona, Čarltona, Bredforda…

Mnogo značajnija je trenerska karijera ovog čoveka. Pre nekoliko dana je izborio plasman u Premijer ligu sa svojim klubom, ekipom koja je u njega verovala te davne 1986. godine kada je Sautempton otpustio. Zato je Kris Vajlder, na St.EF-ovu preporuku, Faca nedelje.

Menadžerski posao

Na početku trenerske karijere Vajlder je preuzeo Alfreton Taun. U roku od 27 nedelja, prvih 27 nedelja kao trener, Vajlder je osvojio četiri trofeja. Preuzeo je Halifaks, tim u kom je završio igračku karijeru i bio im poslednji trener pre likvidacije.

Tu su im se putevi razišli, on je nastavio da se penje, a Halifaks je ostao u problemima. Usledili su Oksford, sa kojim je ponovo ušao u rang više, a zatim i Nortempton. Bila je to zanimljiva situacija. Uvek je Oksford iz Konferencije u Ligu 2 i bio bolje plasiran od Nortemptona.

Odlučio je da izazov nije dovoljno velik. Preuzeo je Nortempton, sačuvao ih u ligi, naredne sezone ih plasirao u sredinu tabele, a onda sa njima osvojio i titulu, uz 99 bodova na kraju sezone. Impresivno.

Ponovo kod kuće, okružen svojima

Za desetak dana će biti tačno tri godine od kako je Kris Vajlder postao menadžer Šefilda. Preuzeo je Junajted, tim za koji je navijao kao dečak i potpisao trogodišnji ugovor. Svakako, to je bio najveći zalogaj u njegovoj karijeri.

Jedan od ključnih ljudi u trenerskoj karijeri Krisa Vajldera je Bili Šarp. Tim kom je nadimak ’’Oštrice’’ mora ima kapitena koji je podjednako oštar. Šarp je upravo takav, ubojit, precizan i navijač Junajted aod malih nogu.

Tokom tri godine saradnje sa Vajlderom postigao je 68 golova. Iako ima 33 godine i blizu je kraja karijere, tek naredne sezone će dobiti pravu šansu u Premijer ligi. Do sada je odigrao samo dva meča u dresu Sautemptona.

Šarp je bio ubedljivo najbolji igrač Junajteda u ovoj sezoni tokom koje je izboren povratak u elitu. Šefild nije tim koji je važio za favorita, ali su 23 gola ovog napadača značajno pomogla na putu do Premijer lige. Zato se njihova saradnja neće završiti ovog leta.

Promena u Premijer ligi

Ekipa Šefilda je pravi izuzetak kada su u pitanju Čempionšip ekipe. Pored toga što im je trener Englez, lokalac i navijač kluba od malih nogu, i igrački kadar je sličan. Tu su jedan Severni Irac, jedan Velšanin, dvojica Škota i četiri Irca.

Sve u ovom klubu je trenutno drugačije nego što možete da zamislite. Jedan od predsednika kluba je rođen nedaleko od stadiona, a trener i kapiten odrastali su slušajući huk sa najstarijeg stadiona koji je još u upotrebi.

Kris Vajlder je uspevao svoj tim da uvede u viši u Konferenciji, a zatim i u tri profesionalne lige. Da kompletira ovaj spisak ostalo je još osvajanje titule u Premijer ligi, a sudeći po njegovim rezultatima, ništa nije nemoguće.

Što se tiče taktičkih zamisli ovog čoveka, one su veoma jednostavno. On je, zapravo, jedan veoma jednostavan čovek. Skroman, na svom mestu, vredan i uspešan. Spreman da pokaže svetu da engleski menadžeri nisu u drugoj klasi u odnosu na ostale u engleskoj eliti.

Držimo se zajedno, organizovani smo i imamo timski duh. Potrebno je da imamo radne navike i da taktiku prilagođavamo našim mogućnostima. Zato što smo sve to uspevali da uradimo, stizali smo do rezultata.

Photo by Ross Kinnaird/Getty Images

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još