Kreće Ajaksov konačni pohod na triplu krunu – samo jednom u istoriji je uspeo u tome

Marko Kulić
Foto: Lars Baron/Getty Images

Danas se od 18 časova igra finale Kupa Holandije. Za razliku od nekih ranijih, ovaj će imati značaj i za širu evropsku fudbalsku javnost. Naime, Ajaks je nakon više od 20 godina ponovo u završnici Lige šampiona, u Holandiji se bori sa PSV-om za titulu, dok će danas imati priliku da osvoji svoj prvi trofej u ovoj godini.

„Kopljanici“ idu u završni juriš na triplu krunu, a prvi protivnik na tom putu će im biti Viljem II. Tokom svoje više nego uspešne istorije i mnoštvo osvojenih trofeja, samo se jednom desilo da holandski velikan osvoji Kup, prvenstvo i Kup evropskih šampiona. Bilo je to u sezoni 1971/1972.

https://millenniumbet.rs/app/sport?competitionId=1-104-6202&event=127735&fbclid=IwAR2VPdUXqRbUtAUmhEbrv3QSv4mKaLg58Ysnul3Kg4tPdTbufpztjJAPyNY

Čuvena generacija predvođena Johanom Krojfom je u prvenstvu bio ubedljivo prva i na kraju imala čak osam bodova više od najvećeg rivala – Fejenorda. Današnji glavni takmac u borbi za titulu, PSV Ajndhoven bio je tek na osmom mestu.

Foto: 1971–72 Eredivisie/Wikipedia/Screenshot

“Kopljanici” su imali šansu da preteknu Fejenord po broju osvojenih titula šampiona Evrope. Fejenord je trijumfovao u Kupu šampiona 1970, a Ajaks je krenuo sa svojim nizom 1971. Godinu dana kasnije, rival u finalu bio je Inter. Igrom sudbine, domaćin finala je bio upravo čuveni stadion Fejenorda – “De Kajp”

“Neroazuri” su počišćeni sa rutinskih 2:0 golovima pokojnog Johana Krojfa, a Ajaks je slavio svoju drugu uzastopnu evropsku krunu na zdanju svog najljućeg rivala.

Tako dolazimo do takmičenja u čijem će finalu Ajaks igrati danas. U finalu Kupa Holandije te godine savladan je Den Hag rezultatom 3:2. I to opet na “De Kajpu”.

Foto: KNVB Cup/Wikipedia/Screenshot

Ajaks je apsolutni favorit da danas protiv Viljema II po 19. put u svojoj istoriji osvoji Kup i tako dođe do prvog od tri moguća trofeja u sezoni. Iz poslednjih šest duela, klub za koju igra naš Dušan Tadić ostvario je isto toliko pobeda. Austsajder će pokušati da se odbrani što je duže moguće pa zato ne mora da znači da će Ajaks dati puno golova.

Stoga odigrajte sledeću kombinaciju:

18:00: Viljem II – Ajaks 2&0-3 (2,40)

Foto: Lars Baron/Getty Images

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još