Nesuđeni psiholog, Barselonin dželat i čovek koji je spasao sezonu

Dušan Ninković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Postojala su dva čoveka o kojima može da se piše kolumna ove nedelje. Jedan je pobedio Ajaks, drugi je pobedio Barselonu. Kako ste već čitali tekst o čoveku koji je ’’ubio’’ Kopljanike, ostao je samo on.

Faca nedelje, što je meni prilično drago, Divok Origi, fudbaler Liverpula koji je postigao prvi i poslednji gol na meču protiv Barselone. Pričamo o njegovoj karijeri, njegovom životnom putu i nekim (ne)fudbalskim izborima.

Fudbalski početak

Divok Origi je rođen u Belgiji, gde je njegov otac, inače Kenijac, profesionalno igrao fudbal. Bio je čak i reprezentativac, a fudbalske karijere imaju i trojica njegovih stričeva, kao i nekoliko njihovih sinova. Prava fudbalska porodica.

Sve je krenulo da se razvija u pravom smeru još dok je Divok bio dečak. Hteo ga je Mančester Junajted, on nije želeo tamo jer je mislio da je krupan zalogaj. Potpisao je za Lil i preselio se u njihovu omladinsku školu. Bila je to bolja opcija, pre svega zbog lakšeg uklapanja u sredinu.

Od oca Kenijca je pokupio Svahili, afrički jezik koji se priča na ogromnom delu kontinenta, sa različitim dijalektima. Engleski se podrazumevao, a život u Belgiji i Francuskoj primorao ga je da nauči i holandski i francuski. Zvaničko, Origi odlično priča četiri jezika i teško je reći koji mu je ’’glavni’’.

Psihologija

Još u tim tinejdžerskim danima pokazalo se da je Divok Origi drugačiji od ostale dece. Naravno, više od svega je voleo loptu i trčanje za njom, ali su knjige bile druga strast. Čitao je na engleskom, holandskom, francuskom, čitao je po nekoliko knjiga mesečno i razvio je jednu neobičnu ljubav.

U onim godinama kada dečaci počnu da se zaljubljuju u devojčice, ne kažem da toga nije bilo kod njega – stvarno nisam upućen, mladi fudbaler se zaljubio u psihologiju. Kako sam kaže, da fudbalska karijera nije išla ovim tokom, bavio bi se upravo time.

Terao sam drugare da rade testove ličnosti. Fascinira me ljudski mozak i želim da na što više način saznam kako on funkcioniše. Zanimaju me različiti sklopovi osobina i emocija, želeo sam da proučavam i da studiram nešto o tome.

Interesovanje za tipove ličnost drugih ljudi Divoku Origiju pomaže kroz život i karijeru. Ovakavim interesovanjima, Origi stiče čvršća prijateljstva. Jednostavno, drugačijim ljudima prilazi na drugačije načine, što je uvek dobro za velike grupe koje treba da funkcionišu kao celina.

Iako je imao malo vremena za igru, Divok Origi je neverovatno bitan čovek za svlačionicu. Još uvek mlad, ali dovoljno iskusan, možda u drugom planu, ali prisutan da posmatra i analizira situacije koje se dešavaju.

Liverpulov džoker

Ove sezone je u dresu Liverpula odigrao 577 minuta fudbala. Uspeo je za to vreme da postigne šest golova. Videla ga je i beogradska publika, ali će ga mnogo bolje pamtiti neki drugi timovi. Zbog ovog čoveka je Liverpul još uvek u konkurenciji za dva trofeja.

Sećate se njegovih prvih minuta u Premijer ligi ove sezone? Da vas potsetim, igrao se gradski derbi. Dobio je šest minuta na terenu, dao je gol duboko u nadoknadi. Za pobedu i važne bodove. Dao je gol i na poslednjem meču. Protiv Njukasla, u 86. minutu, kada je dobio 17 minuta.

Samo jednom je u Premijer ligi odigrao svih 90 minuta. Tada je dao treći gol, svoj poslednji ligaški. Bio je to ubedljiv trijumf protiv Votforda. Pogodio je protiv Vulvsa, kada se ispadalo iz kupa, a dva puta je tresao mrežu Barselone.

Tada su na red došli njegova fizička i njegova mentalna snaga. U ovakav meč se ne ulazi drugačije do maksimalno pripremljen. I ovakav meč rađa junake, iako nismo verovali da hoće. Divok Origi je, barem za ’’Enfild’’, postao junak te večeri.

Mentalna snaga

Ne tako davno, dok je bio na pozajmici u Volfsburgu, nemački mediji su mu se smejali i vređali ga. Nije bio efikasan, jednom je čak i zamenjen u prvom delu igre, a na udaru kritika je bio jer se tim borio za opstanak. Kada je izjavio da nije čuo za Kil, protivnika u baražu, povratka nije bilo.

Mediji su ga danima zatrpavali tekstovima u kojima se priča o tome koliko je lošu sezonu imao. Momak koji je u klub stigao sa poljuljanim samopouzdanjem morao je sam da se bori sa nekoliko različitih problema. Danas deluje da je uspeo?

Na tj pozajmici u Volfsburgu niko nije stvarno verovao u njega. Tokom tih desetak minuta kada smo ga uživo gledali u Beogradu nije pravio razliku. A postigao je četiri pogotka koji mogu da spasu sezonu Liverpula.

Gol pobedničkog mentaliteta

Mnogo je toga u psihologiji, a ovaj dečko je tek počeo da je proučava. Teško da ćete naći fudbalera koji lakše ume da se motiviše da izađe ’’iz kanala’’. Doduše, još uvek prelako upada u njih, čim jedan ili dva meča ne budu odigrani na zavidnom nivou.

Pre četvrtog gola bilo je jasno da su svi umorni. Prošao sam takve situacije milion puta na treningu. U tom momentu, odlučuje samo mentalitet.

Ovaj čovek, najmlađi strelac gola za Belgiju na Svetskim prvenstvima, pokazao je mentalitet. Može da igra na manje od 20 utakmica u sezoni, retko kada više od 10 ili 15 minuta. Ali, mentalitet ni ne mora da trči ceo dan. Potrebno je samo da glava bude jaka u pravom momentu.

Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još