Najčudniji klub Engleske - veganska ishrana, bio gorivo, solarni paneli i robot koji kosi travu - Admiral Bet SPORT

Najčudniji klub Engleske – veganska ishrana, bio gorivo, solarni paneli i robot koji kosi travu

Stefan Cvetković
FOTO: Twitter/FGRFC_Official

Kada odete na stadion obično pre utakmice ili na poluvremenu očekuje da pojedete kvalitetnu kobasicu, pljeskavicu ili nešto slično. To dođe kao neki ritual na svim fudbalski stadionima i halama širom sveta, posebno kada su u pitanju američki sportovi. Ipak, jedan mali seoski klub iz Engleske ima sličnu, a potpuno drugačiju priču.

Upoznajte prvi veganski klub, gde umesto pljeskavica i kobasica na poluvremenu možete kupiti samo zelenu salatu. Klub gde riba i meso nisu na meniju. Upoznajte ekipu koja je dobila priznanje zbog načina na koji funcioniše i zbog toga što vodi računa o zaštiti životne sredine.

Forest Grin Rovers je klub o kome pišemo. Oni su sve samo ne neka obična ekipa. Solarni paneli im obezbeđuju struju na stadionu, naravno, ne kompletnu, već jedan deo. Trava je organska, kosačica-robot šiša travu, kišnica se skuplja pročišćava i kasnije koristi, kao što smo pomenuli, na stadionu nema mesa i ribe.

FOTO: Twitter/FGRFC_Official

Seoski klub u Fudbalskoj ligi

Forest Grin Rovers je iz malog mesta Neilsvort koje ima samo 5,794 stanovnika. Radi se o najmanjem mestu koje ima klub u prva četiri ranga u Engleskoj. "Zeleni" su dugo godina bili članovi petog ranga, punih 19 godina, sve do pretprošle sezone kada su preko plej-ofa Nacionalne lige konačno uspeli da se dokopaju promocije u Ligu 2.

Ono što je bilo presudno u promenu načina funkcionisanja kluba i njihovih ambicija je vlasnik – Dejl Vins.

Dejl Vins je industrijalac u "zelenoj energiji" i vlasnik firme "Ecotricity" koja se bavi prodajom takve vrste energije. Vins je rođen u Glosteru, u oblasti iz koje dolazi Forest Grin, i od malena voli fudbal. 2010. godine Forest Grin je imao finansijskih problema, te su kontaktirali Vinsa za finansijsku pomoć.

FOTO: Twitter/FGRFC_Official – Dejl Vins

Rekli su mi da im je potrebna mala pomoć kako bi prebrodili leto i pomislio sam da bi bilo lepo da im pomognem. Ali posle nekoliko meseci je bilo jasno da im je potrebno mnogo više od toga. Tada su me pitali da postanem vlasnik, međutim nisam hteo da pristanem jer sam imao dosta posla sa strane, ali posle malo razmišljanja sam znao da ukoliko odbijem, oni će se ugasiti.

Jedan put u oblast Kornvol sredinom devedesetih godina je inspirisao Vinsa da pokrene svoju firmu. On je na tom putu video veliku farmu vetrenjača i odlučio da napravi sebi jednu i pokrene biznis.

Bio sam impresioniran koliko su velike te vetrenjače, naspram jedne male koju sam ja koristio.

To ga je inspirisalo da pokrene svoju farmu vetrenjača 1996. godine i osnuje firmu "Ecotricity".

Kada sam počeo da se bavim ovim poslom obnovljiva energija je snadbevala samo 2% Engleske, prošle godine je taj broj iznosio 30%. Mi smo u međuvremenu postali firma koja zapošljava oko 700 radnika i snadbevamo oko 200,000 domaćinstava.

Vins je i pre nego što je postao vlasnik Forest Grina bio vegan, a odluku da  promeni meni u klubu doneo je nakon što je prvi put prisustvovao treningu tima. Nakon treninga igračima su servirane lazanje, što je iznenadilo Vinsa.

Bio sam šokiran i rekao sam kuvaru: "Da li možemo prestati sa tim?" Rekao je da možemo, menadžer se složio i to je to. Odmah smo izbacili crveno meso za igrače. Polako smo to počeli da primenjujemo na stadionu i za štab, domaće navijače i gostujuće.

Od 2015. godine Forest Grin Rovers je postao prvi veganski klub bez mesa i ribe u svom meniju.

Solarni paneli, organska trava, reciklaža ulja u kihinji i filtriranje kišnice

Ne samo po meniju i izboru jela na stadionu, Forest Grin je po mnogim stvarima čudan klub. Na krovu stadiona "Nju Lou" nalazi se 180 solarnih panela koji obezbeđuju 10% struje klubu. Pre sedam godina klub je kupio robota koji sam kosi travu. Klub takođe skuplja kišnicu koja kasnije filtrira i koristi na stadionu, dok se ulje u kuhinji reciklira u bio gorivo. Trava na stadionu je organska i ne dozvoljava bilo kakvu upotrebu hemikalija.

Forest Grin je 1998. godine ušao u petu englesku ligu i iz nje izašli tek posle 19 godina, 2017. godine. Interesantno da su tada na putu do promocije pobedili upravo današnjeg rivala Tranmer Rovers. Tada u velikom finalu na "Vembliju" Forest Grin je bio bolji od Tranmera sa 3:1 i otišao u Ligu 2, dok je njihov rival ostao još godinu dana u ligi pre nego što su prošlog maja kao šampioni obezbedili promociju.

Neverovatno je dostignuće ući sa seoskim timom u Fudbalsku ligu,

izjavio je tada Mark Kuper, menadžer tima.

FOTO: Twitter/FGRFC_Official – Mark Kuper

Dejl Vins je tada izjavio da će promocija u treću ligu biti "laka". Forest Grin nema problem sa finansijama. Poslednjih nekoliko godina su uvek dovodili dobre igrače, imali jaku ekipu i bili u užem krugu favorita da se dokopaju promocije, ali bi uvek nekako omanuli na poslednjem stepeniku.

Izaći iz ove lige je mnogo teško, zbog samo jednog mesta koje vodi direktno u viši rang. Ući iz Lige 2 u Ligu 1 (treći rang) mislim da će biti lako.

Prva sezona i nije bila baš laka jer su je završili na 21. mestu sa samo jednim poenom prednosti u odnosu na zonu ispadanja, ali  je druga znatno bolja.

Prvi meč na stadionu Tranmera završen je pobedom domaćih sa 1:0 i pored toga što su gosti igrali sa igračem manje od 15. minuta nakon isključenja Gevina Ganinga. Rezultat je prihvatiljiv i menadžer tima Mark Kuper je zadovoljan i veruje da je njegov tim još u igri što se plasmana u finale tiče.

 

Stadion "Nju Lou" je rasprodat za večerašnji meč, a mi se nadamo još jednom klasiku u izvedbi engleske Lige 2 nakon jučerašnjeg između Mensfilda i Njuporta, te tipujemo:

20.45: Forest Grin Rovers – Tranmer Rovers 1&2+ (3,00)

 

FOTO: Twitter/FGRFC_Official

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još