Na teži način, morao je da otme ono što zaslužuje - Admiral Bet SPORT

Na teži način, morao je da otme ono što zaslužuje

Dušan Ninković
Photo by Steve Dykes/Getty Images

Dolazak Kevina Durenta u Golden Stejt je bio NBA transfer o kom se najviše pisalo i pričalo prethodnih godina. Kevin je po ocenama mnogih, najbolji napadač u ligi. Ali, Ratnici su dobar tim i bez njega, verovatno najbolji u ligi.

Prva zvezda jednog, u tom trenutku respektabilnog, tima pojačala je aktuelnog šampiona, ekipu kojoj se tako otvorio prostor da dominira i u narednim godinama. Da bi to bilo izvodljivo, neki igrači Golden Stejta su pristali na manje plate, a kasnije je i Kazins doveden ’’za siću’’.

Promene Ratnika

Ja stvarno nisam košarkaški stručnjak i igra pod obručima nije moj omiljeni sport, ali je promena čak i meni vidljiva. Ekipa Golden Stejta se od dolaska Durenta promenila. Više to nije tim koji igra brzo, sa mnogo kruženja, a više se koriste Durentove mogućnosti da igra 1 na 1.

Neki će reći da je Kevin privatizovao ekipu, neki da je samo preuzeo lidersku ulogu, a treći da samo radi ono što ume najbolje u ligi – napada. Golden Stejt će verovatno uzeti titulu i ove godine, kao što je uspevao i bez bivšeg igrača Oklahome.

I Kevin je bio sjajan ove sezone. Ništa tu nije sporno. Beležio je prosečno 26 poena po meču u regularnom delu, a zatim i nestvarnih 34.2 poena u plej-of utakmicama. Sve do povrede. Odigrao je seriju protiv Klipersa i prvih pet mečeva protiv Hjustona. Od tada moraju bez njega.

Izostanak Kevina

Šta radite u trenutku kada ostanete bez prve zvezde tima? Prognoze su bile različite, stiže za finale zapada, čekaće se do velikog finala, ova utakmica, ona utakmica. Znate ko nije kalkulisao? Stef Kari. Vratio se u svoju ulogu, podsetio navijače na one prve šampionske sezone i postao lider.

Golden Stejt je krenuo da kombinuje u odbrani, da brže trči u napadu i da generalno igra košarku na malo drugačiji način. Mislim da je to zasluga Stefa Karija i zato je on ovonedeljna faca.

Možda i najbolji trojkaš kog je svet ikada video vratio se u kožu koju je napustio pre nekoliko sezona. Tačnije, sedmog jula 2016. godine, kada je postalo jasno da svlačionica Golden Stejta dobija ogromno pojačanje. I čoveka koji će vladati njome.

Nije Stef ove sezone bio loš, daleko od toga. Bio je odličan, izabran je u idealnu petorku lige, imao je neke sjajne partije gledajući broj poena. Problem je samo ta uloga koju ima, odnosno koju mora da deli sa još jednim igračem.

Kari je demolirao Portland

Dok nije došla povreda. Na poslednjih pet mečeva, kada je pobeđen Hjuston, a zatim i u celoj seriji protiv Portlanda, Durent uopšte nije igrao. To je značilo više prostora za Karija. On ga je iskoristio tako da ponovo krenu priče o tome koji Ratnici su bolji.

Nakon što je u prvih 11 plej-of mečeva u ovoj sezoni upisivao po 23.4 poena, preostalih pet su bili potpuno drugačiji. Na poslednjem meču u seriji sa Hjustonom je ubacio 33 poena, zatim redom 36, 37, 36 i 37 u seriji protiv Portlanda.

Photo by Jonathan Ferrey/Getty Images

Lider, u pravom smislu te reči. Imao je 38 skokova, 33 asistencije i taj već pomenuti prosek od 35.8 poena po meču. Čini se, dosta bolje nego tokom prethodnih plej-of mečeva u ovoj sezoni. Imao je sjajnu podršku od Drejmonda Grina, postali su prvi tandem sa tripl-dabl učinkom na plej-of meču.

Ipak, i pored toga što nekoliko igrača daje veće doprinose timu nego kada je tu bio Durent, sada je Kari prva zvezda tima. Često je njegov značaj, tokom prethodnih sezona bio potcenjen. Zaboravili smo ili se barem meni tako čini, koliko je Stef dobar košarkaš.

Ne pamti se danas ni njegov prosek od preko 30 poena u onoj sezoni u kojoj je Golden Stejt postavio rekord po broju pobeda u regularnom delu pre nego što je izgubio titulu. Ne pamti se ni da je u svakom od dosadašnjih plej-ofova imao preko 23 poena u proseku.

Uvek sjajni proseci

Stef je 2009. godine izabran sa sedme pozicije u prvoj rundi drafta. Već te sezone imao je 17.5 poena u ligi. U narednoj je bio za oko jedan poen bolji, u trećoj najslabiji u karijeri i jedini put ispod 15 poena u proseku. Nikada više ispod 20 poena.

Visoki standardi koje je sam sebi postavio podigli su očekivanja publike na neki nenormalan nivo. Šta god da uradi, sada se to ne doživljava kao čudo. Već smo videli sve od njega, i pogotke za pobedu iz šuteva koje niko ne uzima, šuteve sa polovine, šuteve sa tribina na zagrevanju…

Stef Kari je jedan od najboljih košarkaša na svetu. Potcenjen u konkurenciji Janisa, Hardena, Kevina, Vestbruka, Embida i još nekih koji mu nisu blizu. Stef Kari je već dugo, dosta dugo, jedan od najboljih košarkaša na svetu.

Dve Stefove borbe

Kada je već tako, onda je potrebno nadograditi se nečim drugim. Šut možda ne može da bude bolji, dribling pre ulaza u reket teško. Liderske sposobnosti? Pa evo ih, danas su mnogo bolje nego pre nekoliko sezona.

’’Borba za prevlast’’ u ekipi iz Oklenda, učinila je Stefa malo drugačijim igračem. Tačno, on je tokom godina sazreo, postao je bolji, ali smatram da je dolazak Durenta u ekipu na njega uticao u nekoliko stvari.

Sada mu je mnogo više do takmičenja, jer da se taj dolazak nije desio postalo bi mu monotono. Pored osvajanja NBA lige, sada ima i interno takmičenje, protivnika koji mu je saigrač, ono što je u jednoj fazi njihovih karijera glumio Klej Tompson.

Photo by Jonathan Ferrey/Getty Images

Pored dobrih igara i dodatne motivacije da ih pruža, Kariju se otvorio još jedan front. Morao je da se izbori da svlačionica, ona ista koja mu je verovala godinama, ponovo u njega gleda kao u Boga. Za sada mi deluje da je uspeo.

Bez obzira u kakvom će sastavi Golden Stejt ući u novu sezonu, da li će opet uspeti da uklope ovoliko jakih ugovora ili ne, dobili su Karija. Za razliku od Durenta, čiji se odlazak pominje isto koliko i Tompsonov, Kari ima ugovor koji ga još nekoliko sezona drži na istom mestu. I biće lider.

Photo by Steve Dykes/Getty Images

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još