Čarlton danas na "Vembliju" igra za dve pobede - Čempionšip i otkaz! - Admiral Bet SPORT

Čarlton danas na "Vembliju" igra za dve pobede – Čempionšip i otkaz!

Stefan Cvetković
FOTO: Charlie Crowhurst/Getty Images

Čarlton Atletik danas na "Vembliju" u finalu plej-ofa engleske treće lige ima šansu da se vrati u drugu ligu posle tri godine. Od toga ih deli 90, možda i 120 minuta fudbala.

Tim iz jugo-zapadnog dela Londona danas ima priliku da bar na kratko donese radost navijačima, ali čak i u slučaju pobede protiv Sanderlenda – ona će biti samo privremena. Već od sutra se svi vraćaju starim problemima.

Navijači londonske ekipa godinama unazad muče muku sa vlasnikom Rolandom Dučateletom. Belgijski milijarder vlasnik Čarltona postao je januara 2014. godine. Od njegovog dolaska, samo su loše stvari pogađale klub: smene trenera, ispadanja iz Čempionšipa, bojkoti navijača i sve manja poseta na "Valiju".

FOTO: Kristof Van Accom/EuroFootball/Getty Images

Još jedan klub u nižim engleskim ligama koji ima problem sa kontroverznim gazdom.

Dučatelet je pored Čarltona vlasnik još: Ujpešta, Alkorkona i Karl Zajc Jene. Do nedavno u vlasništvu je imao i Standard iz Liježa kao i Sent Truden. Veze sa tim belgijskim klubovima Dučatelet je koristio tako što bi "prebacivao" igrače i trenere, pa je znao da otpusti Hozea Rigu u Standardu, a zatim da ga angažuje u Čarltonu. Gaj Luzon je prošao isti put. Na startu njegovog dolaska klub je dovodio velik broj stranaca, mahom iz belgijskih klubova, i rezultat svega toga je bio ispadanje u drugoj punoj sezonu.

Nepotrebno je reći da je Dučatelet neprijatelj broj 1 navijača Čarltona. Godinama se organizuju bojkoti pre utakmica i mečevi su prekidani ubacivanjem predmeta na teren. Ubacivane su plastične svinje (kasice prasice), lopte za plažu, stres lopte, baloni, baklje, a na kraju čak i čips!

Belgijanac je prodavao bitne igrače, otpustio Krisa Pauela koji je bio omiljen u klubu, ulazio u različite skandale i za ovih pet godina promenio dvocifren broj trenera. Kris Pauel je svojevremeno pričao kako mu se Dučatelet mešao u posao i naređivao da određeni igrači moraju igrati.

Navijači Čarltona imaju svoju grupu: The Coalition Against Roland Duchatelet (CARD). Ova grupa je nedavno pomogla klubu. Dučatelet nije hteo da daje novac za flaširanu vodu igračima iz akademije i naredio im je da piju sa česme (?!), te je CARD grupa odnela 100 flaša vode mlađim igračima u trening centru.

Bili smo bez predrasuda kada je on došao. Ali već prvog meseca prodao je glavnog igrača Jana Kermorganta, a zatim dva meseca kasnije otpustio Krisa Pauela koji je bio veoma popularan menadžer među navijačima. Tada je postalo jasno da čovek nema pojma kako da vodi fudbalski klub,

izjavio je jedan od navijača.

Belgijski milijarder je nedavno dodatno iznervirao navijače Čarltona kada je u jednom intervjuu za engleske medije pričao o tome kako mu vođenje kluba oduzima samo 2% njegovog vremena.

Realnost je da njega klub ne zanima i to je glavni problem. Spasao nas je odlaska u administraciju kada je došao, ali od tada ide samo greška za greškom.

Poslednji od "bisera" kontroverznog Belgijanca je bio pre nekoliko meseci kada je zahtevao od Fudbalske lige da otkupi Čarlton od njega. Klub je na prodaju od kraja 2017. godine, ali Dučatelet ne uspeva da pronađe kupce. On je za kupovinu izdvojio 14 miliona funti i sada želi da povrati to uz dodatnu zaradu. Na kraju prošle sezone pominjalo se da su australijski investitori zainteresovani za klub, čak i da su nudili 30 miliona funti, ali Belgijanac navodno traži čitavih 70?! Od njegovog dolaska neki odlični igrači su napustili "Vali": Ezri Konsa i Ademola Lukman su svakako najpoznatiji.

FOTO: Twitter/CAFCofficial

Nije samo Ronald problem, već i izvršna direktorka Ketrin Meiri. Ona je u klubu od prvog dana kada je Dučatelet došao. Protesti pre mečeva se održavaju na zapadnoj tribini, gde je smeštena njena kancelarija. Ona je tokom mandata više puta lagala navijače Čarltona koji zbog toga imaju znak "lažov" koji je njoj posvećen. Koliko su navijači Čarltona išli daleko i koliko imaju želju da smene Belgijanca, govori i to što su nedavno bojkotovali u njegovom rodnom gradu u Belgiji.

Dučatelet nije prisustvovao utakmici Čarltona od oktobra 2014. godine, a neće ni danas na "Vembliju", kako kaže, "zbog sigurnosti".

Neki navijači mi još uvek prete. Da li biste vi otišli da imate takve pretnje kao ja? Mislim da je to problem. Veoma je rizično. Oni se ne mogu kontrolisati više i to je problem. Žao mi je, ali ne dolazim.

Za navijače Čarltona je bolje što Dučatelet neće biti na "Vembliju". Oni danas dolaze da navijaju za klub u nadi da će pobedom otići u Čempionšip. Probleme i svog vlasnika danas će bar na dva sata izbaciti iz glave. Preko 40,000 navijača ide u komšiluk na najveći engleski stadion, jer danas je važan Čarlton, istorija duga 113 godina, a ne neki belgijski milijarder.

FOTO: Charlie Crowhurst/Getty Images

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još