Samo u Engleskoj: Navijači donacijama skrojili budžet kluba - Admiral Bet SPORT

Samo u Engleskoj: Navijači donacijama skrojili budžet kluba

Stefan Cvetković
FOTO: Twitter/Official_Darlo

Svima nama je verovatno prošla ista misao kroz glavu: "Kada će se ovo goditi u Srbiji?". Odgovor na to pitanje je bolje izbeći. U ovakvom sistemu države i fudbala, teško da će skoro. U mnogo uređenijim državama, to je normalna pojava. Posebno ako je u pitanju Engleska gde se živi za fudbal.

Fudbal je deo kulture u Engleskoj, navijanje se prenosi sa kolena na koleno i čitava istorija se prepričava. Na stadionima možete videti po nekoliko generacija, kao i čitave porodice. Šta bi Englezi bez fudbala? Kako bi opstao, zato mu i mnogo daju. Pričamo generalno o nižim ligama, gde nema onoliko velikog novca kao u Premijer ligi, te klubovi žive isključivo od navijača koji subotom u 3 (po lokalnom vremenu) idu na stadione da uz program i pivo gledaju pravi fudbal.

FOTO: Twitter/Official_Darlo

Upravo navijači jednog kluba su istupili kada je najpotrebnije i pomogli svom voljenom klubu kako bi im olakšali funkcionisanje.

Darlington je tim sa severa Engleske. Dolaze iz istoimenog mesta koje ima oko 100,000 stanovnika. Prethodnih nekoliko godina bilo je dosta teško. Ekipa se susretala sa finansijskim problemima, oduzimanjem poena, ispadanje iz četvrte u osmu ligu, proterivanjem sa stadiona, te iznajmljivanjem jednog lokalnog. U međuvremenu je lokalna zajednica postala vlasnik kluba i obezbeđen je povratak u šestu ligu.

Nekoliko godina su u njoj i polako se postavljaju koreni za novi napredak na fudbalskoj piramidi.

Sezona u nižim ligama završena je pre otprilike mesec dana i uveliko su u toku pripreme za novu. Darlington je pre par dana postavio novog menadžera Aluna Armstronga.

FOTO: Twitter/Official_Darlo

Kako bi mu olakšali posao prilikom dovođenja igrača, pre toga i klubu da dođe do njegovog potpisa, navijači su pokrenuli interesantnu akciju. Oni su organizovali akciju "Boost the budget" koja ima za cilj da do 31. maja prikupi 80,000 funti kroz razne donacije. Taj novac ide klubu i on je za predviđen za plate igračima i trenera.

Juče, u subotu 25. maja, šest dana pre roka, navijači su ispunili cilj. Prikupljeno je 80,410 funti od strane 399 investitora.

Velikodušnost i lojalnost Darlingtonovih navijača nikada ne prestaje da me oduševljava. Dostići ovako rano cilj od 80,000 funti govori dosta o njima. Nije potrebno sada stati, navijači su dobrodošli da nastave sa donacijama. Sve će to pomoći Alunu da napravi tim koji je sposoban da se takmiči sa ostalim klubovima u ligi.

Zahvalan je Dejvid Džonston, izvršni direktor kluba.

Navijači su i prošle godine imali istu akciju i tada je prikupljeno 86,000 funti. Svaka čast.

Jedna reč – Kultura!

FOTO: Twitter/Official_Darlo

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još