Alarmantne brojke u Engleskoj – finansijska situacija je loša za (skoro) sve

Dušan Ninković
Foto: Laurence Griffiths/Getty Images

Često slušamo o fudbalskoj kulturi u Engleskoj, a i o dobrim pravilima koja štite manje klubove. Da li je to stvarno tako?

Znamo da se zarade u Premijer ligi dele približnije nego u ostalim ligama, da i oni najslabiji dobijaju značajan deo kolača. Tu su ogromne pare i za timove koji ispadaju, za one koji ulaze… Postoje i veliki transferi, često timovi iz elite dovode drugoligaške ili trećeligaške za mnogo novca.

Podaci koji su pojavili pokazuju da situacija nije sjajna. Na narednim slikama ćete videti odnos između plata koje se troše na igrački kadar i prihoda koje imaju klubovi.

Preko 70 ekipa je objavilo svoje izveštaje za 2018. godinu i jako je mali broj onih koji mogu da budu zadovoljni. Pretpostavljate, jedan je od njih je Totenhem, šampion u racionalnom trošenju novca.

Da bismo vam pomogli da pročitate ove grafikone, napisaćemo vam ukratko šta oni predstavljaju. Recimo, prvi tim na ovoj listi je Birmingem i pored njihovog imena stoji brojka od 202.3%. To znači da novac koji oni troše na plate nešto malo više nego duplo veći od njihovog prihoda! To je politika koju treba izbeći.

Među najugroženijim timovima su Reding i Derbi, drugoligaški timovi, ali i Vulvsi i Fulam koji su igrali Premijer ligu. Za Vukove ovo nije neobično, njima će prihod tek da stigne nakon što su uložili mnogo, ali je u Fulamu situacija katastrofalna. Ispali su iz elite, pa će prihodi biti daleko manji.

Preporuka UEFA je da ove brojke budu ispod 70%, što za mnoge timove u Engleskoj deluje kao misaona imenica. Za mnoge od njih je potpuno nebitno šta UEFA misli, jer su daleko od Evrope, ali takva politika ne može da donese uspeh na dugoročnom planu.

U grupi najboljih timova su nekoliko iz Škotske, ali i nekoliko timova iz Premijer lige. Novajlija Norič, zatim Votford koji u poslednje vreme pametno troši, a zatim i oni najbolji. Arsenal, Liverpul, Čelsi, oba tima iz Mančestera, svi su u dosta dobroj poziciji.

Naravno, niko ne može da parira Totenhemu. Danijel Levi je čovek koji ne voli da troši, pa to pokazuje i ova tabela. Plate nisu velike, prihodi jesu, a procenat je samo 38,8%. To znači da je manje od 39% prihoda Totenhema potrošeno na plate u klubu i po tome su šampioni u Engleskoj i Škotskoj!

Foto: Laurence Griffiths/Getty Images

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još