Real Madrid sa Azarom dobija nešto što nije imao čak i sa neponovljivim Ronaldom - Admiral Bet SPORT

Real Madrid sa Azarom dobija nešto što nije imao čak i sa neponovljivim Ronaldom

Milovan Longinov

Eden Azar i definitivno stiže u Real Madrid. Šta Real dobija takvim pojačanjem, najboljim posle odlaska Kristijana Ronalda? Da li i drugim najboljim u novijoj istoriji posle Portugalca?

Malo je prerano, a i nije uvek zahvalno unapred prognozirati ko bi šta mogao, ali ono što znamo jesu karakteristike koje Belgijanac poseduje i kako može da pomogne Realu.

Sezona iza nas najgora je u eri oba mandata Florentina Pereza, u rangu je sa onom 2005/06 kada su ostali bez ijednog trofeja, a Barselona osvojila La Ligu i Ligu šampiona. Perez (ni)je naučio na svojim greškama, prethodno leto nije odradio kako treba, odlazak Kristijana Ronalda nisu mogli da odmene Marijano Dijaz, stakleni Geret Bejl, jer je ekipa mentalno bila ispraženjena, a maha je uzeo i Mundijal u Rusiji.

Godinu dana kasnije, Perez je reagovao odmah na početku prelaznog roka i doveo najboljeg igrača Premijer lige, isto kao i 2009. godine kada je doveo Kristijana Ronalda. Zanimljivo, i za gotovo identičnu cenu od 100 miliona evra (Ronaldo je koštao 96) i sada se postavlja isto pitanje – da li je Azar novi Ronaldo? To je u startu pogrešno gledište, jer niko neće biti kao Ronaldo u Madridu, ali da li Azar može da donese nešto drugo?

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fmillenniumsport.rs%2Fapp%2Fapp-release-2.apk%3Ffbclid%3DIwAR2pMEqTw2B0t9Bixatxw-TzL3FQ594qMi-qSiZ_bwENHs8i3BXena76ZaM&h=AT2ivYaoe6o24DCFJb5_wwFOt0EXgbpZnaSI9ujS86i_eUT46Ys4YD442tffrjYYUmDISosa2byGcdkZsHZzcz87xhrlzECgQGgjtK4FOxvi-aBAC6oUc6snJoQ4cY2mf2f3Mw

Raznovrsnost

Možda zvuči smešno, ali Eden Azar može da donese segment igre koji ni Portugalac nije u dovoljnoj meri u svoje poslednje dve sezone, a to je igra jedan na jedan. Ronaldova statistika je impresivna, ali vremenom ga je glad za golovima više profilisala kao klasičnog centarfora, sve se manje izvlačio na bok i pravio razliku u polju. Naravno, Ronaldo je sve razlike pravio golovima iz svih mogućih pozicija, ali Azar može više da unapredi igru celokupnog tima. To ipak Ronaldo nije imao u poslednje dve sezone. Azar svojim driblinzima, asistencijama, neverovatnim procentom uspešnosti u igri jedan na jedan može da ponudi nešto više u viziji Zinedina Zidana. Azarov cilj biće najpre da svoje igrače učini boljim, dok je Ronaldo sve radio umesto njih i učinio da njegovi golovi budu dovoljni. Primera radi, Real Madrid je poslednju Ligu šampiona osvojio neverovatnom individualnošću Kristijana Ronalda, jer je timski i Juventus i Bajern na terenu bio dosta bolji, dok je Liverpul prokockao sve zbog Lorisa Karijusa, a prethodno se "raspao" zbog povrede Mohameda Salaha.

Ronaldo VS Azar

Foto: David Ramos/Getty Images

Ako već neko želi da se prevari i upoređuje neuporedivo, brojke su apsolutno na strani Ronalda i odavno znamo da sa njim jedino danas može da se poredi i trka Lionel Mesi. Azar je u profesionalnoj karijeri odigrao 547 utakmica, postigao je 160 pogodaka i dodao 145 asistencije, to pokazuje da je za njega apsolutno "svejedno" da li će da pogodi ili da spoji saigrača sa golom. S druge strane, Ronaldo je vanzemaljac i postigao je 601 pogodak u karijeri uz 213 asistencija, na 803 utakmice. Ako uzmemo samo njegove brojke iz Reala, još više će nam se zavrteti u glavi i još više ćete se složiti da Azar tu ne može da mu parira – na 438 utakmica postigao je 450 pogodaka i zabeležio 131 asistenciju. Tu je kraj priče o individualnim brojkama koje se (ne)očekuju od Azara.

Timska igra

Sve ovo dalje dovodi do drugačijeg Reala na timskom nivou. Azar je više timski igrač, a to je u ovom trenutku, kada Zidan, kao i čitav svet znaju da će se novi Ronaldo roditi za nekoliko decenija, mnogo "važnije" Realu, tačnije, jedino što može barem približno da vrati Realu onu ubojitost i tim koji može da postigne 100+ golova. Transfer Luke Jovića je takođe još jedan pokazatelj da Zidan sada želi veću kompaktnost čitavog tima, manje skup jakih individualaca, jer je računica jasna – samo jakom timskom igrom, Real može da nadomesti onih 40-50 golova koliko je Portugalac davao u proseku svake sezone.

Formacija sa krilima

Povratak Zinedina Zidana u 4-3-3, konačno. Omiljena formacija Zinedina Zidana, koja mu je donela prvu Ligu šampiona. Kasnije je u finišu elitnog takmičenja morao više da se osloni na pojačanu veznu liniju, pošto je u oba finala, u Kardifu i Kijevu igrao sa Iskom uz Modrića, Krosa i Kasemira, dok su Bejl i Asensio tek u drugim poluvremenima ušli u igru. Azar se najbolje snalazi kada napada sa levog boka, i svako ko misli da će Zidan igrati drugačije, sa nekom "desetkom", grdno se vara. Jedino preostaje neka 4-2-3-1, ali i u tom slučaju, Azar zbog te "desetke" pored sebe, mora da igra više defanzivu, a to mu odnosi snagu i tada je mnogo slabiji u onome što je najbolji. Ako je sledeća meta Kristijan Eriksen, da li je i ovo dobitna kombinacija? Sumnjamo da je ovo baš to što Zidan zamišlja, a zaključak se sam ispisuje – desno krilo je jedino što je ostalo "pod moranje".

Marselo sada još veći problem

Svaki put kada je Azar iza sebe imao beka zbog kog je morao da trči više i igra defanzivu, njegova ekipa je "patila". Azar je patio u poslednjoj sezoni pod Murinjovim vođstvom, kao i kasnije kod Kontea, zbog njihovih defanzivnih trenerskih orijentacija, morao da igra na svojoj polovini, čekajući tek po koju loptu, i iz kontri pokušavao da napravi razliku. Kako je Marselo u poslednjoj sezoni bio defanzivno najgori defanzivac Reala, dolazak Azara dodatno bi mogao da ga otera iz ekipe. Belgijancu je potreban stabilan igrač, koji "ne voli" mnogo da igra na protivničkoj polovini, koji može da trči u oba smera, a ostaje da vidimo da li će to biti Ferlan Mendi iz Liona. Navodno, on je sledeći "Galaktikos" u renoviranom Real Madridu.

Zaključak – Real sigurno bolji

Kristijana Ronalda ne može da zameni pojedinac, ali može skup ujednačenih i kvalitetnih pojedinaca, što sada pokušava da napravi Zinedin Zidan. Azarovim dolaskom, Real svakako neće moći da ponovi prvu sezonu bez Ronalda, i biće konkurentniji u svim takmičenjima. Azar je najbolji iskorak Reala u životu bez Ronalda, tačnije, jedini bolji koji bi mogao da bude sledeći jeste – Kilijan Mbape. Do tada, čekamo da vidimo šta je novo smislio Zidan sa Azarom u centru svog tima.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još