Lekcija koju nismo naučili ni posle 19 godina – kako učiti iz sopstvenih grešaka?

Marko Kulić
Foto: Gary M Prior/Allsport/Getty Images

Ovog meseca bili smo svedoci novog potpunog posrnuća naše dve glavne reprezentativne selekcije. Nažalost, A tim nas je često i navikao na to, ali nismo se nadali da će im se u tome pridružiti i mladi koji su opet u prošlosti i uspevali da naprave sasvim solidne rezultate. Sada smo kroz dva teška šamara od Ukrajine u seniorskoj konkurenciji (5:0) i od Nemačke na Evropskom prvenstvu za mlade (6:1) pogledali istini u oči.

Poverenje i podrška reprezentaciji je u ovom mesecu dostigla istorijski minimum, a to je počelo da se kruni još davnih dana da bi u danima za nama dostiglo vrhunac. Sve je počelo na današnji dan pre tačno 19 godina – tadašnja Savezna Republika Jugoslavija je 25. juna 2000. igrala četvrtfinale Evropskog prvenstva protiv jednog od dva domaćina, Holandije.

Iako iz sadašnje perspektive zvuči sjajno što smo se uopšte našli u situaciji da se borimo za polufinale Eura, način na koji smo eliminisani sa prvenstva je postao sinonim za sramotu. Kasnije je Dejan Savićević, čovek koji je učestvovao u plasmanu na naš poslednji EURO, ali nije učestvovao na istom govorio:

Naišli smo na jednu mladu i poletnu ekipu Holandije, na Klajverta… Mislim da je rezultat bio previsok, da je barem bilo 3:1 ili 4:1… Ipak, 6:1 je visok rezultat koji će ostati da se pamti.

I pamti se do današnjih dana… Holandija nas je uništila sa tri gola Patrika Klajverta, dva Marka Overmarsa dok je jedan autogol postigao Dejan Govedarica. Jedini gol za naš tim je postigao Savo Milošević koji je zbog toga postao najbolji strelac turnira.

Pored loše postavljene odbrane gde je štoper Miroslav Đukić i dan danas ne znamo zbog čega igrao levog umesto centralnog beka, Predrag Mijatović je ponovo na neki način bio tragičar protiv Holanđana. Možda bi utakmica krenula u drugom pravcu, a poraz sigurno ne bi bio tako sramotan da je iskoristio zicer u 15. minutu kada se našao oči u oči sa Van der Sarom i to pri rezultatu 0:0.

A onda kad je sve bilo gotovo, Mijat nije uspeo da dođe makar do svog jedinog gola na Evropskom prvenstvu. Ponovo je pogodio prečku kao 1998, ali lopta se zatim odbila do Miloševića koji ju je sproveo u mrežu Holanđana.

Iako su mnogi na današnji dan pre 19 godina mislili da gore od toga ne može, u narednim godinama su se grdno prevarili. Ne računajući ona brukanja protiv Azerbejdžana, Finske, Kazahstana, Estonije i Jermenije, imali smo još nekoliko veoma ubedljivih poraza. Na Svetskom prvenstvu 2006. Argentina nas je demolirala sa 6:0, a mi smo nastavili da se brukamo na ovaj ili onaj način.

Ipak, tako ubedljivih poraza nije bilo do ovog meseca. Jun je mesec u kojem sav “prljav veš” našeg nacionalnog tima izlazi na videlo evo skoro dve decenije. Holandija, Argentina, a “poker” je upotpunjen porazima od Ukrajine i Nemačke. Poslednji od Nemačke kada je u pitanju mlada reprezentacija je neprijatno iznenadio našu javnost, jer se tome mnogi nisu nadali makar kad je mladi tim u pitanju.

Ipak, gubitnički duh A tima ušao je izgleda i u mladu selekciju. Šta će nam doneti naredni dani juna kada je u pitanju nacionalni tim? Bila je prisutna ideja da se poverenje pruži selektoru mlade reprezentacije Goranu Đoroviću, ali je posle veoma lošeg izdanja na Evropskom prvenstvu za mlade i on otpao sa spiska kandidata. Pitanje je da li će ostati i selektor mladog tima.

Photo by Alessandro Sabattini/Getty Images

Šta se desilo sa mladima? Generacija koja je postala šampion sveta 2015. godine nije bila ni blizu toga da nastavi zlatni niz na Evropskim prvenstvu 2017. i ovog leta. Utisak je da je loš potez povučen što su uopšte pojedini igrači vraćani iz A reprezentacije gde su se već ustalili kao njeni članovi.

To se posebno odnosi na igrače kao što su Luka Jović, Nikola Milenković, Andrija Živković i Nemanja Radonjić. Upravo se od njih četvorice najvše očekivalo, ali oni su bili gotovo neprimetni na šampionatu u Italiji. Takođe je i priprema za samo takmičenje imala dosta propusta.

Glavni je onaj da Srbija nije imala nijedan pripremni meč u periodu pred start turnira. Poslednji kontrolni meč je imala protiv Poljske 26. marta dok su, primera radi, Austrijanci igrali sa Francuzima pet dana pred utakmicu sa nama i savladali ih 3:1. Tako je i mladi tim upotpunio još jedan neuspešni fudbalski jun za nas.

Sad se postavlja pitanje šta dalje? Postoje najave iz Saveza da će novi selektor biti izabran do sredine jula. Sada je pitanje ima li neko uopšte želju da vodi A reprezentaciju, a da unapred zna da će ga čekati udari javnosti.

Šta je razlika između debakla koji se dogodio na današnji dan protiv Holandije i ovih aktuelnih protiv Ukrajine i Nemačke? Reklo bi se da je u tome što je to tada još uvek bio izuzetak, jedan katastrofalan dan… Sada ti debakli polako postaju pravilo osim ako se pod hitno neke stvari ne promene u funkcionisanju Fudbalskog saveza Srbije. Selektor je promenjen, ali ko je sledeći?

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fmillenniumsport.rs%2Fapp%2Fapp-release-2.apk%3Ffbclid%3DIwAR2pMEqTw2B0t9Bixatxw-TzL3FQ594qMi-qSiZ_bwENHs8i3BXena76ZaM&h=AT2ivYaoe6o24DCFJb5_wwFOt0EXgbpZnaSI9ujS86i_eUT46Ys4YD442tffrjYYUmDISosa2byGcdkZsHZzcz87xhrlzECgQGgjtK4FOxvi-aBAC6oUc6snJoQ4cY2mf2f3Mw

Foto: Gary M Prior/Allsport/Getty Images

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još