Majka ili kapiten – Zašto ne bi bila uspešna u obe uloge?

Dušan Ninković
photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Termin kolumne je malo promenjen, čekali smo skoro ponoć, ali verujte, razlog za to je dobar. Nisam bio lenj, samo sam prepustio damama da prvo savladaju Ruskinje.

Kao što znate, Evropsko prvenstvo za košarkašice igra se ovih dana u Srbiji i Letoniji. Završnica turnira, a tamo će sigurno biti i naša selekcija, igraće se u Beogradu. Srbija će pokušati da se okiti novim zlatom.

Kapiten

Srbija je u prva dva meča upisala dve značajne pobede. Juče je savladana Belorusija, danas Rusija. Mečevi nisu bili lepi, atraktivni ili efikasni, ali nas to nije ni zanimalo, da budemo iskreni. Radujemo se samo pobedama.

Srbija ove godine nema naturalizovanih igračica u svojim redovima. Nekada je prisvojena Srpkinja Pejdž nosila sveti dres, ali sada nije sa ekipom. Ipak, u timu postoji prezime Bruks, koje na prvi i bilo koji drugi pogled ne zvuči srpski.

Zapravo, iza njega se krije Jelena Milovanović, košarkašica koja godinama nosi dres nacionalnog tima. Udata je za Amerikanca Bruksa, ima i dete koje sa tek nešto više od tri meseca navija za mamu na ovom Evropskom prvenstvu. Jelena je kapiten ovog tima, predvodnik i lider, mirna ruka u ključnim trenucima mečeva.

Dileme nije bilo

Jelena Milovanović ili Jelena Bruks, kako god da vam je lakše, porodila se pre nešto više od tri meseca. Stigao je poziv selektorke Marine Maljković, a nacionalni tim nije mogao bez kapiten. Izgovor je bio najbolji mogući, da je Jelena rekla "NE", teško da bi neko mogao da zameri.

Samo nekoliko nedelja nakon porođaja, odazvala se selektorki. Pošto beba nije mogla bez majke, Srbija je pripreme za Evropsko prvenstvo započela, a i završila, u pojačanom sastavu.

Tokom celih priprema koje su se odvijale u Beogradu i na Zlatiboru, beba Jelene Bruks bila je deo nacionalnog tima. Kapiten i majka, dve uloge iste žene koje su spojene najbolje što može.

Partije na Evropskom prvenstvu

Prve dve utakmice na turniru ne samo da su pokazale da je Jelena Bruks u sjajnoj formi, već je ona odigrala možda i najbolje u našem timu. Hladnokrvna kada treba, prisutna kada ostali nisu, koncentrisana, precizna, smirena. Razumemo zašto Jelena igra ovoliko dobro na turniru, njena armija navijača mnogo je jača od bilo čije.

Njen saigrač sa priprema, cimer u hotelskoj sobi sa Zlatibora, verovatno ne uspeva da bude budan u večernjem terminu kada je mama na parketu. Ali, nije to ni bitno, to je samo sitnica. Bitan je odnos prema porodici, ali i prema dresu sa državnim grbom.

Kao što kaže slogan nacionalnog tima Srbije za ovo prvenstvo, "Podrška kreće iz porodice". Ima li ičega prikladnijeg? Pitajte sve ove devojke koje su danima trenirale, pod budnim okom Marine Maljković. Sve one su dobro upoznale najslađeg navijača Jelene Bruks.

Ako nekog zanimaju brojke, a sumnjam da takvih ima, možemo i o tome. Večeras je Jelena Bruks imala 12 poena u pobedi nad Rusijom, dodala je na to po tri skoka i tri asistencije. Neki od tih poena bili su najbitniji na meču. Sinoć je u neizvesnom meču protiv Belorusije ubacila "samo" četiri poena i dodala isto toliko skokova. Mislim da to nije loše.

Učimo od ove žene

Srbija je, generalno gledano, retko imala prilike da njeni najbolji igrači odbijaju pozive u nacionalni tim. Jeste, postoji slučajeva, ali je procentualno njih mnogo manje. Pogledajte rukometaše, vaterpoliste, odbojkaše ili odbojkašice, košarkašice,… Svi su oni tu, uvek kada treba.

Čak i da niko nikada na svetu nije odbio poziv za nacionalni tim, a znamo da to nije tačno. Jelena Bruks je fenomen kakav se retko viđa. Jako retko, možda čak i nikada na ovom nivou sporta. Jelena Bruks je primer roditeljstva, patriotizma i profesionalizma.

Od uzora koji nam je stvorila tokom prethodnih meseci, a Evropsko prvenstvo tek treba da se odvije onako kako želimo, potrebno je napraviti kult. Srbija će tokom narednih dana napasti medalju na Evropskom prvenstvu koje se održava u našoj zemlji, a ja nisam imao dilemu oko toga ko je Faca nedelje!

photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još