"Marakana" strepela – Brazil sa igračem manje do Kopa Amerike posle 12 godina!

Nemanja Đorđević
Photo by Wagner Meier/Getty Images

Reprezentacija Brazila osvojila je Kopa Amerika posle dvanaest godina, savladavši Peru u velikom finalu – 3:1 (2:1).

"Selesao" je do devetog trofeja na kontinentalnom šampionatu u istoriji stigao pred više od 85.000 navijača na čuvenoj "Marakani".

Iako su tri od četiri pogotka viđena u prvom delu susreta, drugo poluvreme bilo je možda i sadržajnije, posebno jer se domaćin našao pod velikim pritiskom u poslednjih dvadesetak minuta igre, pošto je Gabrijel Žezus, potpuno nepotrebno, zaradio drugi žuti karton.

Titeov sastav preuzeo je posed i kontrolu nad loptom od samog starta, ubrzo je počeo i veoma ozbiljno da preti, da bi već u 15. minutu stigao do vođstva – posle sjajne akcije u tri poteza.

Gabrijel Žezus dobio je idealno loptu na desnom krilu, prethodno izbegavši ofsajd zamku, i potom uočio da je Everton Ribeiro potpuno usamljen na drugoj stativi, a ovaj lako pogodio mrežu za vođstvo.

Photo by Alexandre Schneider/Getty Images

Malo je nedostajalo da već u 24. bude 2:0, ali je udarac Filepea Kutinja završio tik pored stative. Brazil je nastavio s napadima, da bi do tada bezopasne "Inke" iz prvog pravog napada dobile savršenu priliku za izjendačenje – jedanaesterac.

Iako je glavni arbitar proveravao svoju odluku u VAR centru, bilo je jasno da je lopta pogodila u ruku Tijaga Silvu.

Siguran izvođač bio je kapiten Paolo Gerero, međutim – nije se tim rezultatom otišlo na odmor.

U trećem minutu sudijske nadoknade, Žezus koristi previše slobodnog prostora na ivici kaznenog prostora, posle divnog prodora i dodavanja Artura, i plasira loptu u dalji, nebranjeni ugao.

Kutinjo je ponovo bio najagilniji na startu nastavka, ali je u pojedinim situacijama bio i previše sebičan, dok je sa ivice peterca zamalo neprecizan bio Bobi Firmino.

Photo by Wagner Meier/Getty Images

Delovalo je da će Brazilci svakog časa rešiti meč, pre nego što se situacija na terenu još jednom, gotovo ni iz čega, promenila.

Isprovociran veoma oštrim startom Luisa Advincule, koji je možda zaslužio i isključenje, napadač Mančester Sitija bio je oštriji u skoku, a sudija mu je, sada možda i prestrogo, bez previše razmišljanja pokazao drugi žuti karton.

Peruanci su pokušali da iskoriste igrača više, pritisli su favorita i imali dva opasna šuta sa distance, ali nedovoljno za izjednačenje i produžetak nade.

Sve je i definitivno bilo gotovo na ulasku u nadoknadu, kada rezervista Rišarlison takođe uspešno realizovao penal za veliko slavlje.

Peru je ostao na dva trofeja, u prvom finalu posle 44 godine, dok je Brazil slavio prvi put od 2007. u Venecueli.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fmillenniumsport.rs%2Fapp%2Fapp-release-2.apk%3Ffbclid%3DIwAR2pMEqTw2B0t9Bixatxw-TzL3FQ594qMi-qSiZ_bwENHs8i3BXena76ZaM&h=AT2ivYaoe6o24DCFJb5_wwFOt0EXgbpZnaSI9ujS86i_eUT46Ys4YD442tffrjYYUmDISosa2byGcdkZsHZzcz87xhrlzECgQGgjtK4FOxvi-aBAC6oUc6snJoQ4cY2mf2f3Mw

Photo by Wagner Meier/Getty Images

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još