Najbolji dani Perua – finale posle gotovo 45 godina je veliki uspeh

Marko Kulić
Foto: fpf.org.pe

Reprezentacija Perua doživljava svoje najbolje dane u poslednjih praktično 45 godina. Prošle godine je zabeleženo učešće na Svetskom prvenstvu nakon 36 godina, a Peruanci su ušli u svoje prvo finale Kopa Amerika još od 1975. godine. Generacija peruanskog nacionalnog tima iz vremena sedamdesetih i početka osamdesetih je možda i najbolja generacija ove zemlje svih vremena.

Pre 44 godine, Peru je osvojio jedno od svoja ukupno dva trofeja na Kopa Amerika. Pre toga je slavio još 1939. godine. Ipak, sama činjenica da je ova selekcija dobila dostojne naslednike velikih asova kao što su to bili Hugo Sotil i Teofilo Kubiljas je velika stvar.

Sotil je tokom sedamdesetih igrao u Barseloni, dok je Kubiljas jedno vreme nosio dres Porta. Upravo taj period se poklapa sa vremenom kad je Peru poslednji put bio vladar Južne Amerike. Predvođeni njima dvojicom, momci u belim dresovima sa čuvenom crvenom trakom preko su pokorili ovaj kontinent u sisistemu takmičenja koji se razlikovao od današnjeg.

To je prvo bio ligaški sistem sa kasnijom nokaut fazom i u to vreme šampionat nije imao domaćina. Takmičenje se igralo od 17. jula do 28. oktobra, znači više od tri meseca. Samim tim je Peruancima bilo još teže da slave, a na putu do finala padali su Bolivija, najveći rival Čile, Brazil i Kolumbija.

U majstorici nakon što su Kolumbija i Peru imali po pobedu, Peruanci su slavili rezultatom 1:0, a jedini gol je postigao po mnogima najbolji igrač ove zemlje i tadašnji fudbaler Barselone, Hugo Sotil.

To je bio vrhunac najboljih godina peruanskog fudbala. Pre i nakon toga ova selekcija je igrala četvrtfinala Svetskih prvenstava 1970. i 1978. godine. Najveći uspeh je definitivno šesto mesto 1970. godine kad je Peru bio zaustavljen od strane budućeg šampiona sveta – Brazila.

Za ponos ostaje i podatak da se Teofilo Kubiljas sa ukupno 10 golova nalazi na osmom mestu najboljih strelaca Mundijala svih vremena, a u društvu fudbalera kao što su Geri Lineker, Gabrijel Batistuta i još uvek aktivni Tomas Miler.

Ostaće zapisano učešće i na Mundijalu u Španiji 1982. pa je nakon toga počeo znatni pad kvaliteta reprezentacije sve do 2018. kad je došlo do povratka na svetsku scenu. U međuvremenu je bilo još asova kao što su Klaudio Pizaro i Norberto Solano, ali velikih rezultata nije bilo. Povratak neke južnoameričke selekcije na veliko takmičenje obično već godinu dana kasnije dođe do izražaja na Kopa Amerika.

Primera radi, Urugvaj je 2010. osvojio četvrto mesto na svetu, a godinu dana kasnije je postao šampion Južne Amerike. Čile je na Mundijalu 2014. prvo izbacio aktuelnog svetskog šampiona Španiju, a zatim bio veoma blizu da eliminiše i domaćina turnira, Brazil. U tome nije uspeo ali je zato 2015. i 2016. bio šampion Južne Amerike.

Peru se nakon 36 godina vratio na veliku scenu, a godinu dana kasnije će igrati finale Kopa Amerika. Sada će rival u završnici biti apsolutni favorit Brazil koji je ovu selekciju savladao rezultatom 5:0 u grupnoj fazi. Ipak, finale je samo po sebi veliki uspeh pa će Peru svakako moći rasterećenije da uđe u finale u odnosu na Brazil koji ima apsolutno moranje i kao i obično, veliki pritisak navijača.

Kakav je međusobni skor Brazila i Perua? Naravno, južnoameričke selekcije stalno imaju mnoštvo međusobnih duela – kroz Kopa Ameriku, kroz kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, eventualnim duelom na samom Mundijalu i kroz prijateljske susrete.

Peruanci se ne mogu pohvaliti jakim skorom. Pored pomenutog trijumfa iz 1975, imaju još samo tri trijumfa, a Brazil čak 32 puta. U devet navrata je utakmica zavšrena bez pobednika. Poslednji trijumf Perua i nije bio toliko davno – pre tri godine upravo na Kopa Amerika kada je Brazil imao jedno od svojih lošijih izdanja na ovom takmičenju.

Strelac jedinog pogotka bio je Raul Ruidiaz u 75. minutu.

Pre 15 dana, Brazil je u grupnoj fazi slavio rezultatom 5:0 pa je večeras teško očekivati neko novo iznenađenje. Međutim, finala ne bi bila finala da se ne dešavaju senzacije. U svakom slučaju, nadamo se da će završna predstava ovogodišnje Kopa Amerike biti ako ništa barem zanimljiva za gledanje.

Finale počinje u 22 časa pa će i ljubiteljima južnoameričkog fudbala u Evropi to vreme savršeno odgovarati za gledanje.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fmillenniumsport.rs%2Fapp%2Fapp-release-2.apk%3Ffbclid%3DIwAR2pMEqTw2B0t9Bixatxw-TzL3FQ594qMi-qSiZ_bwENHs8i3BXena76ZaM&h=AT2ivYaoe6o24DCFJb5_wwFOt0EXgbpZnaSI9ujS86i_eUT46Ys4YD442tffrjYYUmDISosa2byGcdkZsHZzcz87xhrlzECgQGgjtK4FOxvi-aBAC6oUc6snJoQ4cY2mf2f3Mw

Foto: fpf.org.pe

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još