Nisu samo šampioni, oni su i aktuelni lideri u svojim prvenstvima

Dušan Ninković
Foto: uefa.com

Među mečevima koji su večeras na programu u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pomalo se ističe ovaj. Dandalk i Riga će se u Irskoj sastati kao aktuelni šampioni svojih zemalja.

Zanimljivost koja prati ovaj susret je ta da oba tima dolaze iz prvenstava koja su već odavno u toku. Irci su jedini u Zapadnoj Evropi koji igraju po sistemu proleće-jesen, pa oni uglavnom spremno dočekuju prva kola evropskih takmičenja. Sada im neće biti lako jer je i njihov rival u punom ritmu.

Irci su odigrali 24 kola u prvenstvu, a Dandalk ponovo zauzima lidersku poziciju. Oni sa 56 bodova imaju čak osam koraka prednosti u odnosu na Šamrok Rovers. Deluje da je to prednost koju ne žele i neće spustiti do kraja prvenstva.

Njihov protivnik stiže iz Letonije, a u tamošnjem šampionatu drži prvo mesto. Nakon 19 odigranih kola Riga ima 38 osvojenih bodova, odnosno četiri više od svog najbližeg pratioca. Ukoliko budu smireni u nastavku prvenstva, ne bi trebalo da imaju problema da se domognu još jedne titule.

Oba tima su u prethodnom kolu svojih liga odigrala nerešeno. Verovatno je bilo malo kalkulacija, malo razmišljanja o evropskom izazovu koji predstoji i malo maštanja o drugom kolu. Daleko bliži tom cilju je Dandalk, favorit u ovom dvomeču. Da bi to ostali i nakon prve runde, moraju večeras da slave. Kako će braniti prednost u Letoniji naredne nedelje, ako večeras ne uspeju da je steknu?

Oba tima su prethodne sezone učestvovala u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Riga je već u prvoj rundi savladana od CSKA iz Sofije, dok su Irci uspešno prebrodili prvu prepreku. Bili su bolji od Levadije, pre nego što im je evropsku avanturu okočao AEK iz Larnake.

20:45 Dandalk – Riga 1 (kvota 1.90)

Foto: uefa.com

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još