Milanova devetka – nekada strah i trepet, a godinama unazad predmet podsmeha

Marko Kulić
Foto: Claudio Villa/Getty Images for Lega Serie A

Kao što je poznato, dres Milana sa brojem devet juče je dobio novog vlasnika. Očekivano, radi se o Poljaku Kšištofu Pjonteku koji je taj broj definitivno zaslužio partijama tokom većeg dela minule sezone, što u dresu Đenove, što po dolasku na "San Siro".

Milanova devetka je nekad bila strah i trepet za golmane širom Italije, Evrope i sveta. Dovoljno je reći da su je nosili igrači poput Marka Van Bastena, Žorža Vee i Filipa Inzagija. Upravo je oproštajem Inzagija od „Rosonera“ i aktivnog igranja fudbala 2012. krenuo sunovrat  i prokletstvo devetke.

Mandatory Credit: Simon Bruty/Allsport

Upravo sunovrat ovog broja u dobroj meri predstavlja paradigmu za sunovrat i Milana u poslednjih sedam godina. Kako je zatajio broj koji je u fudbalu oduvek bio sinonim za rasnog strelca i golgetera, tako je zatajio Milan. Dovoljno je reći da je za sedam godina čak osam igrača nosilo ovaj broj i to veoma bezuspešno. Zato će Pjontek imati nimalo lak zadatak da u trenutnim okolnostima skine tu kletvu.

Sve je krenulo leta 2012. godine. Prvi nakon Inzagija je bio napadač koji se do tada sasvim dobro služio "sedmicom" – Alešandre Pato. Sezona 2012/2013. mu je donela ukupno samo dva gola u svim takmičenjima u samo sedam utakmica. Došlo je vreme da se razduži devetka, a da Brazilac zauvek ode iz Milana.

Photo by Claudio Villa/Getty Images

Zatim je došao red na Alesandra Matrija. Za razliku od Juvea gde je postizao važne golove uključujući i onaj protiv Milana 2012. u utakmici koja je, pokazalo se na kraju sezone, donela Juveu titulu i započela dominaciju "Stare dame", isti igrač u crveno-crnom dresu nije bio ni bleda senka. Tek JEDAN gol u 19 mečeva sa brojem devet u sezoni 2013/2014.

Sledeći fudbaler je prilično zvučno ime, ali čovek koji nije bio onaj stari "ubica" iz vremena kad je nastupao za Liverpul – Fernando Tores. U Čelsiju jeste davao golove, ali tek sporadično. U Milanu je u prvom delu sezone 2014/2015. odigrao 10 utakmica i postigao tek jedan gol. Već u januaru 2015. je došlo do Toresovog povratka u Atletiko Madrid.

Nešto "bolja" je bila sledeća "duga devetka" – Matija Destro. On je po dolasku iz Rome postigao tri gola na 15 utakmica tokom drugog dela sezone 2014/2015. Toliko je oduševio da je istog tog leta otišao u Bolonju.

Zatim dolazi do vrhunca veoma loših izbora naslednika asova kao što su Van Basten, Vea i Inzagi. Leta 2015. stiže novo pojačanje – provereni napadač Šahtjora Luiz Adriano. Barem su tako mislili u redovima sedmostrukog šampiona Evrope.

Brazilac je u prvoj sezoni postigao šest golova, a onda je u narednoj došlo do učinka od NULA golova mada je do tog "učinka" došao kad je promenio devetku u sedmicu. Olakšvajuća okolnost. U sezoni 2016/2017 devetku nasleđuje Đanluka Lapadula. U Milanu je ukupno postigao osam golova. Leta 2017. završava svoju priču i odlazi u Đenovu. Sledeći na redu je bio Andre Silva.

Portugalac je stigao za prilično veliki novac za klub sa nedovoljno jasnom vlasničkom strukturom kao što je u tom trenutku, pa i sad, Milan. Napadač je plaćen 35 miliona evra Portu, a on je ujedno jedini igrač koji je noseći devetku stigao do dvocifrenog učinka. U sezoni 2017/2018, postigao je 10 golova na 40 utakmica, ali osam njih je bilo u Ligi Evrope koja je završena ranom eliminacijom od Arsenala.

Stoga ovaj učinak nije imao praktično nikakav značaj, a (za sad) poslednji Milanov promašaj sa odabirom broja devet je dolazak Gonzala Iguaina na pozajmicu iz Juventusa. Argentinac je u prvoj polovini sezone 2018/2019. postigao ukupno osam golova na 22 utakmice. S obzirom na ime i njegovu uspešnu prošlost, mršav učinak koji je doveo do odlaska Iguaina nakon pola godine u Čelsi gde se takođe nije proslavio pa se sad ne zna šta će biti sa njim.

Foto: AC Milan/Facebook

Devetka je rešila da "odmori" drugu polovinu minule sezone pa nije imala vlasnika. Da li je možda to način da se skine prokletstvo dugo sedam godina? Na Pjonteku ostaje da pokaže da je konačno on dostojni naslednik velike trojke, a i nekih ranijih asova koji su nosili ovaj broj koji zaslužuje da se vrati na svoje staro mesto.

Za kraj, dovoljno je istaći ukupan učinak svih Milanovih devetki od leta 2012. do zime 2019. godine kroz broj utakmica i golove. Svi navedeni igrači zajedno su sa devetkom na leđima postigli sledeće:

171 utakmica – 39 golova

Situacija je jasna – ako Milanu konačno ponovo krene sa brojem devet, krenuće mu na svim poljima i pre svega će povratak u Ligu šampiona biti mnogo bliži.

Pjontek – sada je na tebe red da se pokažeš!

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fmillenniumsport.rs%2Fapp%2Fapp-release-2.apk%3Ffbclid%3DIwAR2pMEqTw2B0t9Bixatxw-TzL3FQ594qMi-qSiZ_bwENHs8i3BXena76ZaM&h=AT2ivYaoe6o24DCFJb5_wwFOt0EXgbpZnaSI9ujS86i_eUT46Ys4YD442tffrjYYUmDISosa2byGcdkZsHZzcz87xhrlzECgQGgjtK4FOxvi-aBAC6oUc6snJoQ4cY2mf2f3Mw

Foto: Claudio Villa/Getty Images for Lega Serie A

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još