Noć na Brdu i Partizanovo dete pored leve aut-linije

Dušan Ninković
photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Slobodan četvrtak, u ovim danima kada počinju evropske kvalifikacije znači samo jedno. Naravno, fudbal je bio prioritet, broj mečeva u kvalifikacijama za Ligu Evrope se činio trocifren, a ja sam odlučio da jedan odgledam uživo.

Lepo je na Čukaričkom, ako niste bili. Dobra tribina, nova, uvek je čisto pa može da se sedne. Teren je stvarno blizu, vidite sve što se događa, čujete instrukcije sa klupe, čak i ono što igrači pričaju međusobno.

Malo drugačiji Čukarički

Novi tim Čukaričkog, sa Veselinovićem na klupi, prikazao je stvarno dobru igru. Gosti iz Jermenije savladani su rezultatom 3:0, a moglo je da bude i duplo, pa možda čak i preko toga. Vidosavljević na jednom krilu, Kovač na poziciji centralnog veznog, Tedić u napadu. Deca, a dobar fudbal.

’’Brđani’’ sjajno otvaraju kontre i polukontre, na to obratite pažnju kada ih budete gledali ove sezone. Mene su iskreno oduševili, trebalo je i ubedljivije da pobede. Na kraju su imali i mnogo više snage od gostiju.

Kada je u jednom trenutku tempo opao, Veselinović je posegnuo za izmenama. Na levom krilu se pojavio mladi Birmančević, Partizanovo dete koje treći put sreću traži van Humske. Nakon pozajmice u Teleoptiku, Radu i Čukaričkom, sada je postao i fudbaler tog tima.

Poznat mi ovaj mali

Kada sam ga video dok su se startnih 11 Čukaričkog zagrevali, kroz glavu mi je prošla pomisao ’’ovo dete ni ovde ne može da igra’’. Bio je među rezervama, sa neobičnom frizurom i sa malo tog fudbalerskog stava koji često zameramo igračima njegovih godina.

Gledao sam ga na Banjici, kada je tamo bio na pozajmici. Dva ili tri puta, blizu mi je pa prošetam do stadiona. Veljko je igrao, ali mi se nije sviđalo kako je igrao. Previše soliranja, driblinzi, finte, mnogo samouverenosti i malo više sebičluka nego što treba.

Tada me nije ubedio i mislio sam da će, ako se vrati u Partizan, brzo biti poslat negde drugde. To se i desilo, stigao je na Banovo brdo, a ja nisam imao prilike da ga vidim. Sve do sinoć, kada ga je dobro upoznao desni bek Banantsa.

Momak o kom je sinoć i danas pričala cela fudbalska Srbija ima tek 21 leto, karijeru ispred sebe i idealnu priliku da se uklopi u fudbal koji Veselinović voli. Mlad je, brz, tehnički potkovan i ostaju samo detalji da postane jedan od bitnijih igrača ovog tima.

Energija koju je doneo

Nakon njegovog ulaska u igru, Čukarički je postigao dva gola. Nije to samo njegova zasluga, igrali su i ostali momci sjajnu utakmicu na početku kvalifikacija. Ali, igrao je Veljko Birmančević kao da je ovo poslednja šansa da spase karijeru.

Igrao je tako da je na paseve Bogosavca uz aut liniju cela zapadna tribina na Banovom brdu polako ustajala na noge, uz prepoznatljive zvuke ’’Radi ga, radi ga’’. Nekako je taj uzvik koji je proizvodila inače mirna publika bio signal i za defanzivne.

Oni su se nakon trka Birmančevića povlačili nekoliko koraka unazad, da ne bi ispadali smešni. Često nije bilo dovoljno, znao je Veljko kada da promeni smer, kada da se ne zaleti previše, kada da uključi ostale opcije.

Pouka

Mogao bi svaki mladi fudbaler čija karijera nije u žiži interesovanja da pogleda kako je Veljko Birmančević odigrao svoj deo meča protiv Jermena. Mogao bi da analizira, izvuče pouke i zatim razmisli o svojim narednim potezima.

Dečak kog sam gledao i koji je, po mom miššljenju, bio nedovoljno dobar za najbolje ekipe u zemlji, izrastao je u nešto drugačije. Da li je to uloga trenera, uloge u timu ili momenta u kom mu je trenutno karijera, ne znam.

Uglavnom, karijeru Veljka Birmančevića treba pratiti od ovog trenutka pa na dalje. Ja hoću, pre svega zbog krika koji je ispustio na kraju meča. U tom jednom uzviku, stezanju pesnice i skoku kao da nišani centaršut stalo je prethodnih nekoliko godina njegove karijere.

Tokom večeri na Banovom brdu, kada mi je bilo hladno u majici kratkih rukava, iako je početak jula, Veljko me je ubedio da je Faca. Zato je faca ove nedelje.

photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još