(Slatke) muke i balans među zvezdama - Admiral Bet SPORT

(Slatke) muke i balans među zvezdama

Milovan Longinov
Foto: fcbarcelona.com

Antoan Grizman je došao, sa malim zakašnjenjem, tamo gde je trebalo da bude još pre godinu dana. Barselona je danas i zvanično platila 120 miliona evra za njegovu klauzulu i dosadašnji napadač Atletiko Madrida postao je nova zvezda katalonskog kluba.

Koji su problemi, slatke muke, koje su prednosti njegovog transfera, pokušaćemo da odgovorimo u daljoj analizi.

Pozicija

Antoan Grizman je atipični napadač koji može da pokriva apsolutno sve pozicije u napadu i u različitim formacijama. Da krenemo od Atletika, gde je Dijego Simeone svojom formacijom 4-4-2 sve podredio njemu, da bude taj "second striker", odnosno iza glavne "devetke" gde ima slobodu kretanja ka oba boka. U reprezentaciji Francuske najčešće je igrao kao "desetka", takođe iza napadača, sa slobodom kretanja u svim smerovima. I tu nastaje potencijalni "problem" u Barseloni koja igra u svojoj prepoznatljivoj formaciji 4-3-3, a svi znamo da su pozicije centarfora i desnog krila rezervisane za Lionela Mesija i Luisa Suareza. Grizman je u svojoj karijeri igrao i kao levo krilo, i kako trenutno stvari stoje, Ernesto Valverde ga takođe vidi na toj poziciji. Jedno je sigurno, Barsa nikada neće igrati u formaciji sa trojicom štopera, odnosno 3-4-3, tako da ostaju kombinacije sa trojicom napadača i jednim ofanzivcem iz veznog reda.

Formacija iznenađenja 4-2-3-1?

Pojedini izvori ranije su prenosili da je Ernesto Valverde toliko oduševljen Grizmanovim zalaganjem i u fazi odbrane, odnosno igrom u dva smera, da je od početka verovao da bi on, kao napadač po vokaciji, mogao pre da igra u ofanzivnom delu veznog reda, umesto Filipea Kutinja. Ako je neko kao napadač morao da uči da igra u dva smera, i da se pošteno oznoji i u fazi odbrane, onda je to Grizman pod palicom Dijega Simeonea. Zadaci u odbrani Grizmanu nisu bili problem ni u reprezentaciji, tako da eventualna "lažna desetka" u nekim utakmicama, nije isključena za njega.

Kutinjo, prepusti "sedmicu"

Foto: Alex Caparros/Getty Images

Istina, za poziciju levog krila podjednako su se tokom prošle sezone borili Osman Dembele i Filipe Kutinjo, ali je utisak da je Brazilac potpuno podbacio. Dolaskom Antoana Grizmana, a o potencijalnom povratku Nejmara i da ne govorimo, jasno je da je najskuplje pojačanje u istoriji Barselone – prekobrojno. Ostaje da vidimo da li će Kutinjo ići kao deo kusura za Nejmara, ili možda dođe do većeg preokreta. U ovom trenutku, 95% Kutinjo ide u PSŽ, samo je pitanje na koji način. Nažalost, Kutinjo nije uspeo da igra u veznom redu Barselone i tako odmeni Andresa Inijestu, Ernesto Valverde ga tvrdoglavo gura na levi bok od jednog poraza od Leganesa prošle jeseni i ovo je kraj puta za Brazilca. Samim tim, Grizmanu se otvara da preuzme svoj omiljeni broj – 7, što je možda i najmanje važno i navijači bi voleli da se Kutinjo nametnuo i sve jedno je koji bi onda broj dobio, samo da ostane.

Šta će biti sa Dembeleom?

Da sada preskočimo priču o povratku Nejmara, jer ako se to desi, 200% i Dembele napušta Barsu. Ovako, Dembele gubi mesto startera, jer Grizman sigurno neće biti na klupi za rezerve, a Mesi i Suarez su nedodirljivi. Dembele bi mogao da prihvati ulogu "epizodiste", da na pomenutim mečevima kada Grizman bude igrao kao "desetka", dobije šansu kao levo krilo. Sve osim pozicije sa klupe, bilo bi veliko iznenađenje za igrača plaćenog 105+40 miliona evra.

Foto: Twitter/FCBarcelona_es

Mogu li zajedno, tačnije – može li Valverde da ih spoji zajedno?

Mesi i Suarez su u više navrata govorili da je Grizman igrač svetske klase i tako poručili da bi ga rado videli pored sebe. Grizman garantuje golove, asistencije, igru u dva smera i što je Mesiju i Suarezu najvažnije – igru u odbrani, koju oni godinama izbegavaju. Ono što bi takođe moglo da bude od ogromnog značaja u renoviranoj Barseloni, za igrače kao što su Mesi, Grizman i Suarez, jeste dolazak i Frenkija de Jonga, koji pokriva ogroman deo terena, garantuje daleko veći posed lopte i igru na protivničkog polovini, što će Barsi biti od krucijalnog značaja. Na papiru, deluje da se Grizman uklapa u sistem Barselone, ostaje da vidimo koliko će Ernesto Valverde umeti da poslaže sve ove kockice sa kojim ima toliko mogućnosti da sklapa, rasklapa i pravi iznova i iznova nove atraktivne stvari.

Zaključak – biće bolje, ali ako kola krenu nizbrdo…

Zamislite sada ovaj tim gde trener u veznom redu ima sledeće igrače – Buskets, De Jong, Artur, Rakitić, Arturo Vidal, pa još u napadu – Mesi, Dembele, Luis Suarez, Grizman. Ako kojim slučajem dođe Nejmar, otpadaju i Dembele i Kutinjo i opet, to na papiru deluje kao najbolji tim u istoriji. Međutim, upravo nas je istorija naučila da takvi timovi uglavnom nisu pravi kolektivi, jer nemaju – balans. I to je ključna reč i glavni zadatak Ernesta Valverdea. Da pronađe balans u odbrani i napadu, da ne trpi vezni red, da ne trpi odbrana zbog previše prejakih imena u napadu. Da pritom, što je najvažnije, svaki igrač bude srećan i spreman da pruži 100% kada dođe red na njega. Jer, u ovom timu Barselone trenutno je jedino sigurno da će svako morati da čeka svoj red.

Foto: fcbarcelona.com

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još