Filozof s Gvadalupea – Majls Dejvis u kopačkama - Admiral Bet SPORT

Filozof s Gvadalupea – Majls Dejvis u kopačkama

Nemanja Đorđević
Photo by Henri Szwarc/Bongarts/Getty Images

Tokom dugačke i bogate karijere postigao je samo dva gola za reprezentaciju Francuske.

Igrao je za nju čak 142 puta, što je rekord, ali njegov golgeterski učinak i nije toliko čudan jer to nije ni deseto na listi zaduženja jednog beka.

Opet, on nije nikako bio neko za koga ste mogli da kažete da je samo bek. Jer, kako čovek sa dva fakulteta i "filozofskim" pristupom fudbalu može da bude samo bek?

U generaciji spektakularnih fudbalera, ali i još boljih defanzivaca, on je uspeo da zauzme i zasluži da mu se, kada je fudbal u pitanju, svi obraćaju sa Vi.

"Kada fudbaleru um i telo rade kao jedno, on tada postaje umetnik. Nešto kao kada Majls Dejvis svira džez solo. Sve se spoji u jedan trenutak i tada nastaje nešto predivno" — Rudi Lilijan Tiram-Olien.

Rođen je u Poent a Piru, najvećem gradu francuske kolonije Gvadalupe, prvog dana 1972. godine, pre nego što je kao devetogodišnjak s porodicom emigrirao u Francusku.

Krupna građa, velika izdržljivost i zavidno tehničko znanje činili su od njega stamenog odbrambenog igrača već u mlađim kategorijama, što ga je i načinilo onime što je kasnije postao.

https://www.youtube.com/channel/UCAnT6GwCcd5_qfx42WkIFxQ/videos

Nastupajući za Monako, Parmu, Juventus i Barselonu osvojio je devet trofeja, a pažnju na sebe prvi put skrenuo je kao član čuvene generacije "Mlekadžija" sa kraja prošlog veka, koja je osvojila Kup UEFA, ali će ipak ostati upamćen, pre svega, po svojim dostignućima u dresu "Galskih petlova".

Imao je tu sreću da mu kolege, levo od njega, budu znalci njegovog kalibra, pa su se veoma lako međusobno dopunjavali – čineći jednu od najboljih defanzivnih četvorki ikada.

U dresu sa nacionalnim obeležjima debitovao je na Šampionatu Evrope u Engleskoj 1996. godine, ali sve to bila je samo priprema za ono što je usledilo.

Mandatory Credit: Allsport UK/Allsport

Pored Biksenta Lizarazua, Marsela Desaija, Lorana Blana i njega, Fabijana Barteza niste mogli ni da vidite, a nije bio redak slučaj ni da on ne vidi loptu.

"Veliki igrač i divan prijatelj", — Marsel Desai.

Njih četvorica odlučila su da malo promene istoriju, ne dozvolivši svojim partijama da se o uspehu priča samo kroz učinak napadačkog dela tima, koji je svakako bio strahovit.

Najpre su na Mundijalu u Francuskoj ’98. dozvolili samo Mihaelu Laudrupu i Davoru Šukeru da zatresu mrežu, da bi u borbi za "Boginju" u potpunosti neutralisali Brazilce (3:0).

Pariz i Francuska dočekali su prvu titulu prvaka sveta, a Tiram je proglašen za trećeg najboljeg igrača turnira.

Photo by Lutz Bongarts/Bongarts/Getty Images

Međutim, to nije bio kraj. Priča o "nepobedivima" nastavljena je kroz dve godine – na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji 2000. godine takođe je pisana istorija.

"Bio je kao zid, bilo ga je nemoguće proći. Uvek je znao gde je lopta" — Rajan Gigs.

https://www.youtube.com/watch?v=ZiGg5weEz1Y&t=313s

Uspeli su da ponove dostignuće Zapadne Nemačke sa početka sedamdesetih godina prošlog veka – u velikom stilu. Iako su samo na jednom meču uspeli da sačuvaju svoju mrežu, to im ni najmanje nije zasmetalo na putu ka konačnom cilju i večnosti.

Bez poraza su stigli do vrha Evrope, a kada je David Trezege zakucao loptu u mrežu Frančeska Tolda – "zlatnim golom" dva minuta pre kraja prvog produžetka – postali su prva nacionalna selekcija koja je uzastopno trijumfovala na dva najveća prvenstva.

Ono što je Lilijana izdvajalo od saigrača jeste njegova igračka raznolikost. Za razliku od pobrojanih članova odbrane, jedino je on mogao da igra na sve četiri pozicije.

Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Pritom, pored toga što ga je bilo gotovo nemoguće proći, barem ne zajedno s loptom, posedovao je sjajan osećaj za prostor i veoma dobar centaršut, a bio je i veoma opasan posle prekida.

"On je toliko dobar i inteligentan da bih sa njim i u bitku pošao" — Fabijan Bartez.

Sećate se da je postigao samo dva gola?

E, pa oni su sve samo ne obični golovi. Posebni su do te mere da bi mnogi napadači menjali desetine, stotine svojih za samo ta dva njegova. Oba puta mrežu je pogađao u polufinalu Svetskog prvensta protiv Hrvatske.

Najpre je ekspresno anulirao vodeći gol Šukera, u 47. minutu, za koji je bio isključivi krivac jer nije "izašao" na vreme, na asistenciju Kristofa Dugarija u maniru klasičnih devetki, da bi 22 minuta kasnije "kiflom" u stilu najvećih majstora doneo trijumfalni preokret domaćinu.

Naravoučenije? Da nije bilo Lilijana Tirama….

Uspeli smo da uradimo ono što mnogi nisu. Postali smo prvaci sveta, a sve je još lepše i bolje kada se to učini među svojim ljudima – za svoj narod. Pokazali smo da smo tim, ginuli smo jedni za druge na terenu, išli korak po korak i na kraju uspeli. Doneli smo Franuskoj ono što nikada nije imala. Sada će svaki Francuz moći ponosno da kaže da je njegova zemlja prvak sveta”.

Iako se u međuvremenu povukao iz nacionalnog tima, Rajmond Domenek uspeo je da ga ubedi da se vrati za Mundijal u Nemačkoj 2006, kada je Italija u velikom finalu slavila posle penala, dok je dve godine kasnije postao prvi igrač u istoriji sa 16 nastupa na Evropskim prvenstvima – dva više od Zinedina Zidana, Luiša Figa i Karela Poborskog.

Posle novog poraza od "Azura", ovoga puta u borbi za polufinale, saopštio je da je zaista kraj, istakavši da je Francuskoj pružio sve što je mogao i da je vreme za mlađe igrače.

Sinovi iz prvog braka, Markus i Kepren takođe su postali fudbaleri – prvi je napadač Gengana, a drugi, tri godine mlađi, osamnaestogodišnji vezista ovog leta postao je novi igrač Nice.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fmillenniumsport.rs%2Fapp%2Fapp-release-2.apk%3Ffbclid%3DIwAR2pMEqTw2B0t9Bixatxw-TzL3FQ594qMi-qSiZ_bwENHs8i3BXena76ZaM&h=AT2ivYaoe6o24DCFJb5_wwFOt0EXgbpZnaSI9ujS86i_eUT46Ys4YD442tffrjYYUmDISosa2byGcdkZsHZzcz87xhrlzECgQGgjtK4FOxvi-aBAC6oUc6snJoQ4cY2mf2f3Mw

Photo by Henri Szwarc/Bongarts/Getty Images

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još