Englezi su ponovo glavni u Premijer ligi

Stefan Cvetković
premijer-liga FOTO: Michael Regan/Getty Images

Zbog velike količine para, posebno platežne moći klubova iz drugog dela tabele, premijerligaši često posežu za stranim trenerima i igračima. Mladi engleski fudbaleri primorani su da svoje minute traže u ligama ispod Premijer lige i na njih retko ko obraća pažnju.

Engleska mlada reprezentacija do 21 godine sezonama unazad samo na papiru je puna igračima Čelsija, Liverpula, Arsenala i Mančester Junajteda… dok je realnost takva da nju pretežno čine fudbaleri koji igraju u Čempionšipu.

Broj domaćih fudbalera drastično je opadao, jer niko nije bio spreman da im ukaže šansu. Međutim, to se u ovoj sezoni promenilo. Bar sudeći po prvom kolu.

U kolu koje se preteglo na tri dana, 20 premijerligaški klubova ukupno je uvrstilo čak 83 Engleza u svojim startnim postavama. To je rekordan broj engleskih fudbalera u startnih 11 u nekom kolu, još od prvog kola sezone 2010/11 kada ih je bilo 85. Od ukupnog broja startera 38% je bilo domaćih fudbalera.

Interesantno, čak 22 Engleza startovala su za klubove iz velike šestorke. Među njima nije bilo nijednog igrača starijeg od 30 godina, a prosek je iznosio 23 godine i 351 dan.

U Arsenalu su četiri startovala: Ejsnli Mitlend-Najls, Kalum Čemberds, Džo Vilkok i Ris Nelson. Frenk Lampard je uvrstio trojicu, od čega su dvojica upisala svoje premijerligaške debije: Mejson Maunt, Tami Abraham i Ros Barkli. Jirgen Klop je novu sezonu otvorio sa Trentom Aleksandrom Arnoldom, Džo Gomezom i Džordanom Hendersonom u prvih 11. Kajl Voker, Džon Stouns i Rahim Sterling startovali su za "Građane". Ole Gunar Solskjer je čak petorici Engleza ukazao šansu: Aronu Van-Bisaki, Džesiju Lingardu, Markosu Rašfordu, Heriju Megvajeru i Luku Šou. Četvorica su dobila šansu kod Maurisija Poketina: Hari Vinks, Deni Rouz, Hari Kejn i Kajl Voker-Piters.

Pored toga, u novu sezonu premijerligaši su ušli sa osam engleski menadžera na svojim klupa, broj koji nije baš dugo viđen.

FOTO: Michael Regan/Getty Images

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još