Dejvid Blat boluje od multiple skleroze

Stefan Cvetković
Foto: StarSport

Tužne vesti dolaze iz sveta košarke.

Poznati američki trener Dejvid Blat objavio je da boluje od primarne progresivne multiple skleroze. 60-godišnji trener koji trenutno vodi grčki Olimpijakos, objavio je da je bolest dijagnostikovana tokom prošle sezone i da mu je lekarski tim grčkom kluba pomogao u njenom otkrivanju. Ovo je prvi put da se obratio javnosti o svom problemu.

Njegovo pismo objavljeno je na zvaničnom sajtu Olimpijakosa.

Dejvid Blat je u trenerskoj karijeri vodio brojne evropske klubove i sa Makabijem je 2014. godine osvojio Evroligu. Radio je još u Dinamu iz Moskve, Efesu, Darušafaki, Arisu, Benetonu, bio je selektor Izraela i Rusije, dok je svoje trenerske veštine oprobao i u NBA ligi gde je trenirao Klivlend Kavalirse. Sa Darušafakom je 2018. osvojio Evrokup.

Nekada život na vas baci stvari koje nemaju objašnjenje, rimu ili razlog. To su trenuci gde morate da donesete odluku koja će testirati vaš pravi karakter.

Pre nekoliko meseci mi je dijagnostikovan PPMS. Ovo je bolest koja ima mnogo formi i manifestuje se na različite načine kod ljudi. To je autoimuna bolest koja može da promeni vaš kvalitet života na mnoge načine, odnosno ne dozvoljava vam da neke stvari koje su vam bile normalne radite kao do tada".

Posle početnog šoka i bola zbog saznanja da će mi život biti drugačiji, odlučio sam da ne odustanem. Odlučio sam da se prilagodim i nađem načine da živim život najprirodnije moguće.

Prvo sam se odlučio na košarkašku metodologiju sa treninga uz pomoć koje inače prevazilazimo poteškoće u sportu. Proces je imao tri koraka, prvi je da koji je to problem, drugi zašto se desio, a treći kako ćemo ga rešiti…

Problem sa multipla sklerozom, u mojim godinama i u mom slučaju, jeste da se manifestuje kroz slabost u nogama. Snaga postaje problem za mene i počeo sam poseban program, idem na vežbe i plivanje, kako bih popravio svoje fizičko stanje i fleksibilnost mišića i pokreta. Pokušavam da budem što aktivniji da se mišići ne bi grčili. Naterao sam sebe da da radim vežbe koje su sada veoma težke za sebe, ali najvažnije je da tražim što više od samog sebe.

Celo pismo možete pročitati na sajtu Olimpijakosa.

Foto: StarSport

Ostavi komentar
1 Komentar
  1. […] Dejvid Blat boluje od multiple skleroze […]

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još