Gotovo pola veka od prvog svetskog zlata! Naravno, pali su Ameri!

Marko Kulić
Foto: You tube/Screenshot/Tú videoteca de baloncesto

Bliži nam se 18. Svetsko prvenstvo u košarci. Nakon pet godina čekanja, svetska smotra košarke biće održana u Kini. Ovaj turnir će ujedno biti i kvalifikacioni za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, a Srbija će na njemu braniti srebrno odličje osvojeno 2014. u Španiji. To srebro je samo jedno od čak 11 medalja koje smo tokom 69 godina osvojili kao deo SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije i kao samostalna država.

U narednim danima biće reči o svim šampionatima, a posebno o onima koji su se za našu zemlju završavali na najbolji mogući način – zlatnom medaljom. Takvih je ukupno bilo pet i mnogi navijači se nadaju da bi ova godina mogla biti i šesta zlatna nakon 1970, 1978, 1990, 1998. i 2002. godine.

Prva zlatna medalja osvojena je na tadašnjem domaćem terenu – Ljubljani.

Ljubljana 1970.

Šesto Svetsko prvenstvo u košarci održano je u današnjoj prestonici Slovenije. Jugoslavija je bila silno motivisana da dođe do svog prvog zlata jer je na prethodna dva šampionata bila srebrna. Godinu dana ranije, jugoslovensku, evropsku i svetsku košarku zadesila je teška tragedija – pogibija Radivoja Koraća.

Ipak, tim predvođen legendarnim trenerom Rankom Žeravicom bio je spreman da nadoknadi bolni gubitak svog najvećeg asa. U zlatna slova košarke na ovim prostorima su se upisali:

Ratomir Tvrdić, Ljubodrag Simonović, Vinko Jelovac, Trajko Rajković, Aljoša Žorga, Dragan Kapičić, Ivo Daneu, Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Nikola Plećaš, Dragutin Čermak i Petar Skansi

Tadašnji sistem je još uvek bio ligaški, a na kraju je Jugoslavija bila prva. Zanimljivo je da su uvek glavni favoriti bez obzira u kojem sastavu došli, Sjedinjene Američke Države bile na kraju tek pete na tabeli. Meč odluke je odigran kolo pre kraja, a u njemu je Jugoslavija slavila nad Amerikancima rezultatom 70:63. Odlučujuće poene koje su zapečatile sudbinu Amera postigao je Nikola Plećaš.

Odlučujući poen sa linije slobodnih bacanja i slavlje zbog prve svetske titule možete videti na 01:34:48 narednog snimka:

Pošto je sistem bio ligaški, ostalo je da se odigra meč sa Sovjetskim Savezom koji smo izgubili rezultatom 87:72, ali zbog celokupnog učinka, naš tim je bio prvi na šampionatu.

Ovo prvenstvo je imalo toliki uticaj na našu košarku da mu ni pop kultura nije odolela. Pre nekoliko godina je snimljen film, ali i serija pod imenom "Bićemo prvaci sveta" koji govore između ostalog i o ovom prvenstvu.

Naredne godine biće tačno 50 godina od ovog velikog uspeha pa će to ujedno biti i prilika da se neki iz ovog sjajnog tima podseti prvog svetskog zlata za jugoslovensku i srpsku košarku.

Tako je u maju 1970. krenula dominacija jugoslovenske košarke koja će sa kraćim prekidima trajati sve do prvih godina 21. veka.

https://www.youtube.com/channel/UCAnT6GwCcd5_qfx42WkIFxQ/videos

Foto: You tube/Screenshot/Tú videoteca de baloncesto

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još