"Sačuvajte živce, imamo tri sekunde… Jugoslavija je po drugi put šampion sveta!"

Marko Kulić
Foto: You tube/Screenshot

Nastavljamo podsećanje na Svetska prvenstva koja su zlatnim slovima upisana u istoriju naše košarke. Osmi Mundobasket i prvi put na teritoriji Azije održan je u Filipinima. Nakon ligaškog sistema koji je trajao do 1974, FIBA je odlučila da se promeni format takmičenja i da sama završnica bude odigrana u vidu plej-ofa. Na premijeri takvog sistema takmičenja najbolje se snašla Jugoslavija.

Manila 1978.

Stasali su novi asovi naše košarke, a na klupi je sledeo još jedan legendarni stručnjak – Aleksandar Nikolić. “Plavi“ su igrali u sledećem sastavu:

Dragan Kićanović, Dražen Dalipagić, Zoran Slavnić, Rajko Žižić, Peter Vilfan, Andro Knego, Ratko Radovanović, Željko Jerkov, Branko Skroče, Duje Krstulović, Krešimir Ćosić i Mirza Delibašić

Amerikanci su i dalje igrali u sastavu u kojem nije bilo NBA igrača, a naši košarkaši su to znali da iskoriste i ovaj put. Jugoslavija je u drugoj fazi ligaškog dela savladala SAD rezultatom 100:93, a pao je i Sovjetski Savez 105:92.

Jugosloveni i Sovjeti su na osnovu najboljeg učinka završili u finalu. Za treće mesto su se borili Italijani i Brazilci, a Amerikanci su opet ostali bez medalje. Finale SFR Jugoslavije i Rusije iz 1978. je možda i najuzbudljivije u istoriji Svetskih prvenstava.

Nakon 40 minuta ige bilo je nerešeno 73:73, a u produžetku je naš tim imao 82:77 na oko 30 sekundi pre kraja. Sovjeti su na manje od četiri sekunde pre kraja prišli na pola koša razlike pa se pamte reči legendarnog komentatora Dragana Nikitovića:

Sačuvajte živce, imamo tri sekunde. Ne bismo smeli da izgubimo loptu… Dalipagić, da vidimo asa… pogodak! Jugoslavija je po drugi put šampion sveta!

Dalipagić nije postigao pogodak, ali je sačuvao loptu i pritom šutnuo na koš taman da utroši preostalo vreme. Jugoslavija je pobedila rezultatom 82:81, a Nejsmitov trofej je ponovo završio u našoj zemlji. Izbili smo na prvo mesto osvajača zlatnih medalja i tako obeležili sedamdesete godine u svetskoj košarci.

Na sledeće zlatno odličje čekali smo 12 godina.

Foto: You tube/Screenshot

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još