Zlatna i labudova pesma jugoslovenskog "drim tima"

Marko Kulić
Foto: Tim DeFrisco /Allsport

Dve bronze iz 1982. i 1986. uglavnom nisu zadovoljile već velike apetite na koje su se navijači navikli zbog uspeha iz sedmadesetih. U 1990. se ušlo sa postepenim političkim previranjima u zemlji koji će godinu dana dovesti do rata i raspada SFRJ, a mi smo imali pravi jugoslovenski drim tim pred Mundobasket u prestonici Argentine.

Buenos Aires 1990.

Selektor je bio Dušan Ivković, a pre Svetskog prvenstva osvojeno je evropsko zlato u Zagrebu, dok će 1991. biti odbranjena evropska titule. Poslednji SFRJ tim na svetskim prvenstvima je činila fantastična grupa igrača od kojih je nekoliko njih napravilo velike NBA karijere.

Vlade Divac, Dražen Petrović, Toni Kukoč, Velimir Perasović, Zoran Čutura, Žarko Paspalj, Jure Zdovc, Željko Obradović, Radisav Ćurčić, Arijan Komazec, Zoran Jovanović i Zoran Savić

Dan pre odlaska na šampionat, Dino Rađa je slomio nogu pa nije učestovovao na Svetskom prvenstvu. Međutim, i bez njega, Jugoslavija je bila dominantna na ovom šampionatu. U ligaškom delu je doživljen samo jedan poraz i to od Portorika u rezultatski nebitnom meču.

U polufinalu su protivnici ponovo bili Amerikanci. “Jenkiji“ su i dalje igrali bez NBA igrača što je Jugoslavija opet maksimalno iskoristila. Tu su bila buduća poznata NBA imena kao što su Alonzo Morning i Kenet Anderson, ali Jugoslavija je protiv mladih Amerikanaca bila neumoljiva.

U finalu opet Sovjetski Savez. Za razliku od Manile 1978, Sovjeti su u Buenos Ajresu pali rutinski sa 92:75. Neizvesnosti nije bilo, a u tom trenutku delovalo je da bi ovaj ujedinjeni tim mogao da se nosi sa NBA Amerikancima u bliskoj budućnosti.

Ipak, do toga nije došlo. Jedan od detalja koji je i najavio da se stvari neće završiti ne dobro samo po zemlju, već i po međuljudske odnose dve glavne zvezde – Vlada Divca i Dražena Petrovića, desio se kad je prilikom slavlja Divac istrgnuo hrvatsku zastavu sa šahovnicom jednom navijaču koji ju je prineo ekipi. Divac je to shvatio kao provokaciju jer se ovde radilo ipak o jugoslovenskom timu.

Pokojni Dražen Petrović nije pozdravio takav gest tadašnjeg centra Los Anđeles Lejkersa. Njih dvojica u narednim godinama počeli udaljavati i to je trajalo do kraja Petrovićevog života, odnosno njegove tragične pogibije 7. juna 1993. godine.

Dve godine pre ovog Svetskog prvenstva, FIBA je odlučila da domaćinstvo 12. Svetskog prvenstva 1994. godine pripadne Beogradu. Ipak, rat na prostoru bivše Jugoslavije sprečio je mogućnost da branimo svetsku titulu.

Domaćinstvo se preselilo u Kanadu, a mi smo morali da čekamo osam godina da vratimo ono što nam pripada. Ovaj put kao zajednica Srbije i Crne Gore – SR Jugoslavija.

Foto: Tim DeFrisco /Allsport

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još