Dan koji je promenio istoriju sporta, fudbala i Barselone

Milovan Longinov

Današnji dan promenio je istoriju sporta, fudbala i Barselone. Ko ne misli tako, shvatiće tamo neke 2024. godine kada ga više nećemo gledati i kada ćemo čekati još dugi, dugi niz godina da se jedan takav magični dečak pojavi.

Dečak sa slike je promenio mapu fudbala, pomerio je granice ove igre, umešao se u poređenja najboljih fudbalera ikada.

Njegov put je bio najteži od svih, jer urođeni problem sa hormonom rasta, pretio mu je da nikada neće moći da se bavi onim u čemu će desetak godina kasnije biti broj jedan. Argentinski River Plejt odbio je potraživanja njegovog oca Horhea da pokriva njegove mesečne terapije u vrednosti od 1.500$ mesečno.

Srećom, skauting mreža Barselone tada je još radila ponajbolji posao na svetu. Na čelu sa Karlesom Rešakom, šefom tadašnjeg skauting službe, plaćena je avionska karta, tretmani za malenog dečaka i sve što je bilo potrebno za njegov normalan život.

https://millenniumbet.rs/app/sport?competitionId=1-104-764&event=300816

On je u početku mnogo patio za svojom kućom, prvobitno je u Barselonu otišao samo u društvu svog oca. Nedostajali su mu majka i braća, njegov rodni grad – Rozario i njegova ljubav života, danas majka trojice sinova – Tijaga, Matea i Ćira – Anotela Rokuco. Posle nekoliko nedelja, njegov otac je ljutito zatražio garanciju da će njegov sin dobiti sve potrebne terapije, da će trenirati fudbal u Barseloni i postati član "La Masije".

Karles Rešak je momentalno reagovao i ispunio sve želje i stavio ih na papir, preciznije – na jednu SALVETU! Tako je, svoj prvi "ugovor" kao garanciju da će ostati u Barseloni, dečak je potpisao na salveti.

Njegovo ime je Leo Mesi. On slavi današnji dan kao svoj drugi rođendan. On slavi svoju Barselonu ceo život i celu karijeru je posvetio njoj.

Njega nikada niko nije uspeo da ubedi da je napusti, a mislite da nisu pokušavali? Šeici su nudili džakove para, tri puta više nego što ima u Barseloni. Šanse nikada nijednom nije bilo da napusti svoj drugi, a možda i prvi dom.

Leo danas slavi 19 godina života u Barseloni, a ima 32. Katalonija danas slavi 19 godina od trenutka kada je na njenu teritoriju došao važniji čovek od svih svetaca, zaštitnika svih Katalonaca – Svetog Đordija, Johana Krojfa, Pepa Gvardiole, Ronaldinja…

Jednog dana ćemo valjda biti svesni kako je njegova priča počela, kako je kasnije nastavljena i plakaćemo kada se završi.

 

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još