Ofanzivni defanzivac, Mao Cedung i Če Gevara

Nemanja Đorđević
Photo by Bongarts/Getty Images

Njega možete posmatrati na razne načine, ali nikako ne samo kao fudbalera.

Postao je prepoznatljiv po specifičnoj bradi, a njegov stajling upotpunjavali su zulufi i ćubasta frizura. Životne stavove bazirao je na citatima Mao Cedunga i bio veliki poštovalac svega što je Ernesto Če Gevara predstavljao.

Uz Kajzer Franca, smatra se jednim od najvećih fudbalera u istoriji Nemačke. Jedan od najboljih levih bekova u istoriji igre. Levičar, glumac, novinar, diplomirani pedagog, psiholog i sociolog. Osvajač svetskog i evropskog prvenstva. Jedini čovek pored Pelea, Vave i Zinedina Zidana koji je postizao golove u dva različita finala Mundijala.

Ofanzivni defanzivac – Paul Brajtner.

Rođen je u Kolbermoru u Bavarskoj, 5. septembra 1951. godine, gde pod uticajem oca, tada trenera mlađih kategorija, odlazi na trening lokalnog niželigaša. Sa sedamnaest godina postaje mladi reprezentativac i cimer, kasnije i veliki prijatelj, sa Ulijem Henesom.

Kao i danas, igrač takvog potencijala nije mogao da promakne minhenskom Bajernu, pa na početku sedamdesetih godina postaje član slavnog minhenskog kluba.

Ključnu ulogu u svemu imao je Udo Latek, čovek koji ga je trenirao u mladoj reprezentaciji, iako je njegov primarni plan bio da Paul igra kao napadač ili polušpic. Pre svega zbog velike izdržljivosti, sjajne leve noge i zavidne tehnike, i pored činjenice da je bio visok samo 176 centimetara.

Ipak, kada je uvideo da Paul ne koristi svoj pun potencijal, povukao ga je na levi bok, ali mu je "ostavio" dobar deo ofanzivnih zaduženja i slobode kada je ekipa u napadu.

Photo by Lutz Bongarts/Bongarts/Getty Images

Ljubimac nacije postao je posle Šampionata Starog kontinenta 1972. godine u Belgiji, kada je "Elf" prvi put postao prvak Evrope.

Na putu ka "srebrnoj amfori", odbrana predvođena Francom Bekenbauerom, Horst-Diterom Hetgesom, Hans-Georgom Švarcenbekom i njime primila je samo jedan gol, pre nego što je razbila SSSR u finalu (3:0)… Ali to je bio samo početak trijumfalnog pohoda.

Dve godine kasnije, ista četvorka donela je Nemcima i prvu "Zlatnu boginju", a Brajner je takmičenje u Zapadnoj Nemačkoj otvorio golovima protiv Čilea i Jugoslavije.

Potom je upisao dve asistencije, da bi u velikom finalu anulirao vodeći gol Johana Niskensa, takođe iz penala, da bi meč na Olimpijskom stadionu protiv Holandije rešio veliki Gerd Miler (2:1).

Photo by Bongarts/Getty Images

"Došli smo do penala i svi su se us**li, napunili gaće. Svi osim mene, znao sam da ću pogoditi".

Nemačka je postala prva selekcija u istoriji koja je objedinila dve najveći titule u fudbalu, ali je domaće navijače iste godine dočekao veliki šok.

Brajtner je u međuvremenu, na insistiranje Miljana Miljanića, postao novi igrač madridskog Reala, što je dovelo do svađe sa Savezom i selektorom Helmutom Šenom i njegovog povlačenja iz nacionalnog tima.

Najveći srpski trener u istoriji platio ga je tri miliona maraka, ali ga nije koristio na svojoj prirodnoj poziciji. MIljanić ga je video na sredini terena, zajedno sa kolegom iz reprezentacije Ginterom Necerom. Real je zaigrao brže i oštrije, a on je, kao i u Bajernu, osvojio Ligu i Kup.

Situacija sa Savezom je bila toliko napeta da je oba puta, za kvalifikacije za EURO 1976, morao da traži dozvolu kluba.

Delovalo je da Paul nikada više neće obući dres "Pancera", ali se sve promenilo dolaskom Jupa Dervala na klupu – šest godina kasnije.

Tridesetogodišnji levi spoljni zauzeo je svoje mesto u državnom timu, tik pored leve aut linije, na Mundijalu u Španiji. Nemci su na čistu upornost stigli do polufinala, gde su posle penala eliminisali Francuze (3:3 — 5:4), ali su Italijani bili prejaki u finalu (3:1).

Posle upešne sezone u Ajntrahtu iz Braunšvajga, vratio se u Minhen gde je i završio karijeru 1983. godine.

Oni koji su igrali s njim kažu da sve što je radio nije dolazilo iz potrebe da bude primećen.

Prosto je bio takav.

Nije se bojao da izrazi svoje nezadovoljstvo socijalnim i političkim pitanjima, dok nikada nije previše mario ni šta će javnost misliti.

Uostalom, takav je bio i na terenu, pa i ne treba da čudi što je na trening često donosio "malu crvenu knjižicu" kineskog vođe… Ili kada je za 150.000 maraka pristao da obrije bradu…

https://www.youtube.com/channel/UCAnT6GwCcd5_qfx42WkIFxQ

Photo by Bongarts/Getty Images

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još