UEFA rang lista: Srbija preskočila Hrvatsku!

Nemanja Đorđević
Tiket dana Photo by Denis Doyle/Getty Images

Srpski ljubitelji fudbala imaju velikih razloga za zadovoljstvo posle veoma uspešne nedelje u Evropi i pobeda Crvene zvezde i Partizana.

Trijumfima crveno-belih nad Olimpijakosom (3:1) odnosno crno-belih na gostovanju Astani (2:1), naša zemlja preskočila je Hrvatsku na 17. mestu UEFA rang liste.

Srbija sada ima 24.750 bodova, 0.375 više od Hrvata, a sledeći na listi jesu Kipar sa 25.000 i Grčka sa 25.300.

Podsetimo, petnaesto mesto donosi dva predstavnika u Ligi šampiona, ali, što je takođe važno, od sezone 2021/22 biće uvedeno i treće po kvalitetu takmičenje – UEFA Liga konferencija.

Od spomenute sezone, zemlje ispod 15. pozicije neće imati predstavnika u Ligi Evrope, pošto će kvalifikacije za Ligu konferencija igrati pobednici kupova iz zemalja plasiranih od 16. do 29. mesta, 14 vicešampiona iz liga od 13. do 28. mesta, devet četvrtoplasiranih i jedan petoplasirani tim.

To znači da bi, u slučaju da ne budemo među prvih petnaest zemalja, od sezone 2021/2022 vicešampion Srbije igrao drugu rundu kvalifikacija za novoformirano takmičenje, uz samo jednog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Dobra stvar za naš fudbal jeste i činjenica da i Kipar i Grčka, kao i Hrvatska, imaju po jednog preostalog predstavnika u evropskim takmičenjima ove sezone.

Konačni presek pravi se na kraju sledeće takmičarske godine.

Photo by Denis Doyle/Getty Images

Ostavi komentar
1 Komentar
  1. […] UEFA rang lista: Srbija preskočila Hrvatsku! […]

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još