Monumento

Nemanja Đorđević
Photo by Bongarts/Getty Images

Fudbalski stručnjaci i fanatici iz celog sveta odlučili su da su samo Lav Jašin i Gordon Benks "bolji" golmani od njega.

A, i on je sâm često isticao da je tako, govoreći da su ga upravo njih dvojica načinila čuvarem mreže kakav je bio.

S druge strane, da nije bilo njega veliko je pitanje da li bismo "dobili" najpre Valtera Zengu, a potom, između ostalih, i Frančeska Tolda i Đanluiđija Bufona. Zbog svega što je predstavljao svom narodu dobio je veoma simboličan nadimak – "spomenik".

On je – Dino Zof.

Foto: Twitter@azzurri

Rođen je u Marijano del Friuliju 28. februara 1942. godine, gradiću od svega 1.500 stanovnika na severu Italije, gde je i prvi put stao među stative u lokalnom Udinezeu sa nepunih 14 godina.

Prethodno, na nagovor oca, upisao je i školu za automehaničara, kako bi imao rezervni plan ukoliko ne uspe kao fudbaler. Idoli mu nisu bili fudbaleri, već biciklista Fausto Kopi i olimpijac u brzom hodanju Abdon Pamiš.

Ono što njegove početke čini zanimljivim jeste i činjenica da su ga odbili u milanskom Interu i torinskom Juventusu jer je, u tom trenutku, bio visok samo 149 centimetra.

Ali, kao i većini nas, u pomoć mu je priskočila baka Adelaid – poslušao je, pio osam jaja dnevno i za pet godina izrastao čak 33 centimetra.

Nastavio je da napreduje, iako je morao da ide zaobilaznim putem, da bi preko Serije B, Mantove, Napolija i, na kraju, upravo "Stare dame", uspe oda istraje i pokaže svoju veličinu koja se nije merila centimetrima.

Posle sjajne sezone u Napulju dobio je poziv za reprezentaciju, a sve se odvijalo tako da je debi imao u četvrtini finala Evropskog prvenstva u domovini 1968. godine, pred "svojim" Napolitancima protiv Bugarske (2:0).

Posle samo četiri nastupa u dresu sa državnim grbom mogao je da se pohvali da je prvak Evrope.

Sovjeti i Bugari nisu uspeli da ga savladaju, ali jeste Dragan Džajić. Ipak, Džajin gol bio je dovoljan samo da se izbori repriza finala (1:1), pošto se u revanšu, dva dana kasnije, ceo svet uverio koliko je veliki Zof bio.

Posebno impresivna bila je parada posle "kifle" Jovana Kuleta Aćimovića, pri minimalnoj prednosti "Azura".

Nedostatak centrimetara nadoknađivao je do tada neviđenom golmanskom intuicijom da se uvek nađe na pravom mestu. Njegovu igru krasile su sigurnost, smirenost i karakterne crte vođe ekipe, a takođe je, poput Lava i Gordona, sa "crte" komandovao defanzivnom linijom.

Dva puta je biran u najbolji tim EURO završnog šampionata, za tri puta koliko je nastupao na njima. Pored osvojenog četvrtog mesta 1980, ponovo u Italiji, ima i srebro kao selektor 2000. godine u Belgiji i Francuskoj.

Četiri puta branio je na Mundijalima, da bi u petoj deceniji života u Španiji, kao kapiten, podigao "Zlatnu boginju".

Foto: WikiCommons/Presidenza della Repubblica

"Večni" čuvar "Stare dame". Šest Skudeta. Dva Kupa Italije, UEFA Kup. Jedini Italijan koji je osvojio i Svetsko i Evropsko prvenstvo. Najstariji osvajač Mundijala (40 godina, četiri meseca, 13 dana) i najstrariji učesnik Evropskog prvenstva i finala Lige šampiona.  Dobitnik "Srebrne lopte" 1973.

Od 1972. do 1974. godine mreža na golu reprezentacije Italije ostala je netaknuta – tačno 1.142 minuta. Teško je verovati da će iko ikada nadmašiti ovo impozantno dostignuće.

Revolucionar, majstor, rekorder, vizionar, učitelj… Samo su neke od asocijacija na njega.

"Branio sam do 41. godine jer sam verovao da mesta za napedak uvek ima" — Dino Zof

https://www.youtube.com/channel/UCAnT6GwCcd5_qfx42WkIFxQ

Photo by Bongarts/Getty Images

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još